Pentru a elimina toxinele din organism, este important sa mentinem o dieta sanatoasa si sa ne hidratam corespunzator. Ficatul si rinichiul sunt marii nostri aliati in aceasta sarcina.

In ultimii ani, toata mass-media vorbeste despre toxine, celebrele diete de detoxifiere  sau cel mai bun mod de a face miscare pentru a le elimina. Cu toate acestea, putini oameni stiu cu adevarat ce sunt toxinele si de ce este indicat sa ne curatam organismul.

Toxinele sunt substante nocive care sunt produse de celule, fie ca sunt plante, animale sau bacterii. In cazul nostru, este posibil sa fi fost fabricate de organism sau sa provina din exterior.

Problema cu toxinele este ca, atunci cand se acumuleaza, provoaca leziuni celulelor si tesuturilor noastre. Prin urmare, in acest articol va explicam de unde provin aceste substante si ce putem face pentru a le elimina.

Ce sunt toxinele?

Dupa cum am mentionat, toxinele sunt substante care sunt potential daunatoare pentru celulele si tesuturile noastre. Ele pot fi molecule mici, proteine ​​sau alte lucruri care provin atat din exterior, cat si din interiorul corpului.

In primul rand, trebuie sa stim ca toxinele sunt generate in corpul nostru tot timpul , datorita proceselor metabolice de care avem nevoie pentru a supravietui. De exemplu, mecanismul prin care celulele noastre obtin energie genereaza radicali liberi.

Radicalii liberi sunt molecule instabile care sunt considerate toxine, deoarece pot provoca leziuni celulare daca se acumuleaza. De asemenea, generam numeroase toxine atunci cand mancam, respiram sau consumam o substanta precum tutunul.

Ce se intampla este ca avem mecanisme care ne permit sa neutralizam toate aceste toxine sau sa le eliminam. Cand sunt neutralizate, ele sunt impiedicate sa atinga niveluri foarte ridicate, ceea ce este cu adevarat daunator pentru tesuturi.

Cele mai importante doua organe in neutralizarea si eliminarea toxinelor sunt ficatul si rinichiul. Prin urina si fecale expulzam o mare parte din ele.

Este esential ca aceste organe sa functioneze asa cum ar trebui, pentru ca purificarea sa fie corecta. Bolile de rinichi si de ficat modifica procesul de detoxifiere si intarzie eliminarea radicalilor liberi, afectand, de exemplu, imbatranirea.

Alte toxine importante

Dupa cum am mentionat deja, alimentele sunt o sursa importanta de toxine. Nu numai din cauza reactiilor care au loc in interiorul organismului pentru procesarea alimentelor, ci si pentru ca provin din produsul insusi.

In acest fel, alimentele bogate in aditivi si grasimi contin un procent mai mare de toxine. Acelasi lucru este valabil si pentru cele prajite sau procesate la temperaturi ridicate. In plus, substantele precum tutunul sau alcoolul sunt extrem de daunatoare.

Substantele poluante, precum metalele grele, care sunt prezente la unele animale pe care le mancam, sunt, de asemenea, considerate o sursa de otravire. Nici nu putem uita ca otravurile animalelor precum serpii sau insectele sunt si ele toxice.

Alimentele ultraprocesate, frecvente in industria alimentara de astazi, accelereaza procesul de eliberare a toxinelor datorita numarului de pasi care se fac in fabricarea lor. Intr-un supermarket, alegerea produselor trebuie sa fie specifica, pentru a minimiza riscurile pentru sanatate.

Cum sa elimini toxinele din organism?

Desi exista publicitate despre numeroase diete si formule de detoxifiere , inca nu exista dovezi stiintifice ale beneficiilor acestora. Cu toate acestea, este adevarat ca pentru a elimina toxinele din corpul nostru avem nevoie ca organele sa functioneze corect. Mai ales ficatul si rinichii.

Prin urmare, este foarte important sa te hidratezi bine si sa bei intre 1,5 si 2 litri de apa pe zi. Acest lucru ajuta rinichii sa produca mai multa urina si sa se curete mai frecvent.

In mod logic, daca reducem ceea ce ingeram din strainatate, va fi benefic si pentru noi. Putem face acest lucru, de exemplu, eliminand alcoolul, tutunul sau produsele procesate si bogate in grasimi. In plus, idealul este sa introducem mai multe legume si fructe in alimentatia noastra.

Nu numai dietele servesc la detoxifiere

Se recomanda sa duci o viata activa si sa faci exercitii de intensitate moderata de mai multe ori pe saptamana. Prin sport eliminam si toxinele si, in plus, reducem nivelul de stres, care par a fi inrudit.

Ceea ce trebuie sa ne amintim este ca toxinele sunt substante care sunt daunatoare tesuturilor noastre. Cu toate acestea, inainte de a incepe orice dieta sau de a lua produse de detoxifiere, este important sa aflati si sa consultati un profesionist.