Astazi este ziua de nastere a celui considerat cel mai mare baschetbalist al tuturor timpurilor, Michael Jordan. Legenda bachetului implineste 49 de ani.

Michael Jordan s-a nascut pe 17 februarie 1963 in Brooklyn, New York si a devenit o legenda a NBA-ului jucand pentru Chicago Bulls si Washington Wizards intre anii 1984 si 2003. In prezent este principalul actionar al clubului Charlotte Bobcats.

Datorita celor cinci premii de MPV-ul (cel mai valoros jucator) sezonului, Jordan este considerat cel mai bun jucator de baschet care a evoluat vreodata in NBA. A condus echipa Chiacago Bulls catre sase titluri NBA si de fiecare data a fost ales MVP-ul finalei, un record in domeniu.Cu 30.1 puncte marcate pe meci, Jordan are cea mai buna medie din toata istoria NBA si se claseaza pe locul trei la puncte marcate in toata cariera, 32.292. Totodata, media de puncte marcate in playoff, 33.5 pe meci, este cea mai buna din istoria competitiei americane de baschet.

Michael Jordan a fost selectat de 14 ori in echipa All-Star (cei mai buni jucatori) din NBA si a inscris o medie de 20.2 puncte pe meci. In timpul unui meci de baschet, jucatorilor li se calculeaza punctajul la 5 categorii: puncte marcate, recuperari, pase de gol, recuperari de la adversar si aruncari blocate. Jordan este singurul jucator din istorie care a reusit punctaje de peste 10 la trei din cele cinci categorii in timpul unui meci All-Star din 1997. In anul 1988 a fost ales jucatorul defensiv al anului, iar din echipa jucatorilor defensivi a facut parte de noua ori. Totodata, Air Jordan, asa cum mai este numit, detine recordul pentru cele mai multe jocuri consecutive in care a marcat peste 10 puncte, iar in anul 1996 a fost ales in lista celor mai buni 50 de jucatori de baschet din istoria NBA.

In anul 1999 a fost desemnat cel mai bun atlet din America de Nord a secolului 20 de catre revista ESPN, iar Associated Press l-a clasat al doilea, dupa Babe Ruth, in topul format din sportivii secolului. Jordan a aparut pe coperta revistei americane Sports Illustrated de 51 de ori, un record in acest sens. Alaturi de compania de articole sportive Nike, a lansat linia vestimentara “Nike Air Jordan” care s-a bucurat de un imens succes si a revolutionat piata articolelor sportive, propulsand Nike in topul companiilor vestimentare de profil.

Michael Jordan a purtat in timpul carierei la Chicago Bulls tricoul cu numarul 23, iar in momentul retragerii, clubul a decis ca nimeni sa nu mai poarte acest numar si l-a retras.

Semnificatiile zilei de 17 februarie:

1600 – A murit Giordano Bruno, filosof renascentist italian (n. 1548).

1673 – A murit Moliere, dramaturg francez (n. 1622).

1866 – A inceput sa functioneze Banca Romaniei pe baza unui decret dat de Alexandru Ioan Cuza.

1867 – A luat nastere Imperiul Austro-Ungar.

1904 – La Milano a avut loc premiera mondiala a operei “Madame Butterfly” de Puccini.

1951 – S-a nascut Octavian Belu, antrenor de gimnastica.

1993 – Academia Romana a decis revenirea la scrierea cu “a” in interiorul cuvantului si a formei “sunt” in loc de “sint”.

2001 – In SUA a avut loc cel de-al doilea transplant de mana reusit.

2008 – Kosovo si-a proclamat independenta fata de Serbia.