Liderii celor 27 de tari ale Uniunii Europene au incheiat un acord pentru a oferi Ucrainei 50 de miliarde de euro (54 de miliarde de dolari) in sprijinul economiei sale devastate de razboi, dupa ce Ungaria a renuntat saptamani la amenintari de a se opune masurii. Presedintele Consiliului European, Charles Michel, a declarat ca acordul „blocheaza finantare stabila, pe termen lung si previzibila pentru Ucraina” si arata hotararea UE „de a le sustine viitorul, de a sprijini libertatea”.

Pachetul de ajutor – imprumuturi de aproximativ doua treimi si granturi de o treime – nu este destinat sa ajute la lupta impotriva Rusiei. Pe langa sprijinirea economiei si plata pentru reconstructie, are ca scop, de asemenea, pregatirea Ucrainei pentru viitoarea membra la UE. UE are un plan separat pentru finantarea armelor si munitiilor.

La aproape doi ani dupa ce Rusia a invadat Ucraina, economia ucraineana este in prabusire. In primele luni de la invazia din 2022, tara a pierdut o treime din productia sa economica din cauza distrugerii si ocupatiei din timpul razboiului de catre Rusia, care controleaza inima industriei grele a Ucrainei.

Inflatia a crescut la 26%, deoarece banca centrala a fost nevoita sa imprime bani pentru a acoperi decalajele bugetare. Economia a revenit oarecum anul trecut, dar Ucraina cheltuieste aproape toate veniturile fiscale pe razboi. Asta lasa un deficit urias pentru ca trebuie platite si alte facturi, inclusiv pensii si salarii pentru profesori, medici, asistente si angajati de stat.

Luptele politice interioare din UE si Statele Unite au oprit finantarea. Este in joc un total combinat de peste 100 de miliarde de dolari.

Michel a spus ca miscarea UE va trimite, de asemenea, „un semnal catre contribuabilii americani”, care ar putea ajuta administratia Biden in eforturile sale de a obtine un pachet de sprijin pentru Ucraina prin Congres.

Intr-o declaratie a Casei Albe, presedintele Joe Biden a laudat „sprijinul ferm al UE pentru Ucraina, deoarece aceasta continua sa se apere impotriva agresiunii ruse si sa indeplineasca aspiratiile euro-atlantice ale cetatenilor sai”.

Presedintele ucrainean Volodimir Zelenski a salutat asistenta intr-o postare pe X, fostul Twitter. El a spus ca ajutorul financiar continuu din partea UE va consolida stabilitatea economica pe termen lung a Ucrainei, „care nu este mai putin importanta decat asistenta militara si presiunea de sanctiuni asupra Rusiei”.

Tara sa ar putea primi prima transa de bani de indata ce martie, odata ce Parlamentul European a aprobat acordul.

Ca Ungaria si-a ridicat vetoul si atat de repede a fost o surpriza.

Premierul ungar Viktor Orban, liderul UE cu cele mai stranse legaturi cu Rusia, a ridicat obiectii ferme la adresa ajutorului financiar in decembrie si a blocat adoptarea acestuia. El a amenintat ca va face acelasi lucru in ultimele zile.

Guvernul liderului populist a fost intr-o disputa cu Comisia Europeana, ramura executiva a UE, cu privire la presupusa retragere democratica a Ungariei. Ca urmare, o parte din fondurile proprii ale tarii sale au fost retinute.

Intrebat ce i s-a oferit lui Orban in schimbul ridicarii dreptului de veto, presedintele francez Emmanuel Macron a spus ca Ungaria „nu a primit un cadou. Pur si simplu a primit garantia ca abordarea fata de aceasta nu va fi discriminatorie.”

In decembrie, ceilalti 26 de lideri ai UE au convenit ca pachetul de 54 de miliarde de dolari va dura din 2024 pana in 2027. Ei au convenit, de asemenea, sa faca din Ucraina un candidat la aderarea la UE, lucru pe care Orban l-a acceptat fara tragere de inima.

Dar pachetul de ajutor a facut parte dintr-o revizuire a bugetului pe sapte ani al UE, care necesita aprobarea unanima.

Cativa lideri, printre care Michel, cancelarul german Olaf Scholz si prim-ministrul olandez Mark Rutte, s-au intalnit cu Orban in ajunul summitului pentru a testa idei pentru a-si depasi veto-ul. Diplomatii au lucrat apoi pana tarziu in noapte la formularea finala a acordului. Descoperirea a avut loc la o alta intalnire de grup mic, joi devreme.

Un inalt oficial al UE a declarat ca consultarile de ultima ora in grupuri mici au contribuit la sigilarea unei pozitii comune si l-au facut pe Orban sa inteleaga ca este izolat. Oficialul cu cunostinta directa a discutiilor a cerut sa nu fie identificat in conformitate cu practicile UE.

Pentru a ajuta la calmarea lui Orban, liderii au convenit ca comisia sa revizuiasca bugetul in doi ani, daca va considera necesar. Dar o astfel de revizuire nu ar include o oportunitate pentru un viitor de veto.

Orban a considerat acordul ca pe o victorie.

„Misiune indeplinita”, a trambitat el la X. „Fondurile Ungariei nu vor ajunge in Ucraina si avem un mecanism de control la sfarsitul primului si celui de-al doilea an. Pozitia noastra cu privire la razboiul din Ucraina ramane neschimbata: avem nevoie de o incetare a focului si de discutii de pace.”

In drum spre intalnirea lor, unii lideri l-au atacat pe Orban, acuzandu-l de santaj si de jucat jocuri politice. Tensiunile apar pe fondul ingrijorarii crescande ca sprijinul public pentru a varsa mai multi bani in Ucraina a inceput sa scada, chiar daca o victorie a Rusiei ar putea ameninta securitatea in intreaga Europa.

„Nu exista nicio problema cu asa-numita problema a oboselii din Ucraina. Avem oboseala de Orban acum la Bruxelles”, a declarat premierul polonez Donald Tusk reporterilor. “Nu pot intelege. Nu pot accepta acest joc foarte ciudat si foarte egoist al lui Viktor Orban.”

Orban este suparat pe decizia Comisiei Europene de a ingheta accesul guvernului sau la miliarde de euro in finantare comuna.

Ca raspuns, Ungaria a respins declaratiile la UE cu privire la o serie de probleme. Orban a exportat problema catre NATO, blocand pana de curand intalnirile la nivel inalt cu Ucraina. Budapesta retine, de asemenea, candidatura Suediei pentru aderarea la alianta militara transatlantica.

„Nu vreau sa folosesc cuvantul santaj, dar nu stiu ce alt cuvant mai bun” s-ar putea potrivi, a declarat premierul estonian Kaja Kallas reporterilor la sosirea la sediul UE.

„Ungaria are nevoie de Europa”, a spus ea, subliniind propriile probleme economice ale tarii si ratele mari ale dobanzilor. „Ar trebui sa se uite si la ceea ce este in ea pentru Ungaria, fiind in Europa”.

Tusk a insistat ca „nu ar putea exista loc de compromis cu privire la principiile noastre, cum ar fi statul de drept. Si cu siguranta nu exista loc de compromis in chestiunea ucrainei.”

Liderul polonez recent ales a adaugat despre Orban: „Daca pozitia sa va domina in Europa, atunci Ucraina va pierde cu siguranta”.