După cum bine știm, este mult mai ușor să previi decât să tratezi. Mai mult decât atât, foarte mulți pacienți se prezintă la un medic specialist în momentul în care problema cu care se confruntă le provoacă dureri, disconfort sau îi jenează. Ceea ce poate însemna că afecțiunea a trecut de faza incipientă, multe afecțiuni fiind asimptomatice în faza de debut.

Iată care sunt cele mai frecvente afecțiuni stomatologice și cum le tratezi.

1.Cariile

Cariile pot apărea din extrem de multe motive, nu doar din cauza igienei orale precare. Mai mult decât atât, acestea au evoluție rapidă și deseori provoacă și alte afecțiuni, cum ar fi puroi la masea, abcesul dentarii fiind o altă problemă deosebit de severă.

Cariile pot fi prevenite printr-o igienă orală strictă, optimă, dar și prin evitarea consumului a diferite tipuri de alimente. De asemenea, dacă te confrunți cu carii severe, profunde, este important să apelezi la un medic dentist pentru a o obtura, evitând răspândirea ei.

2.Depunerile de tartru

Depunerile de tartru reprezintă un alt motiv pentru care pacienții se prezintă la medicul dentist. Prin compoziția sa, tartrul poate afecta ireversibil formarea cariilor, mobilitatea dinților și poate duce chiar la pierderea danturii. De asemenea, poate provoca numeroase boli parodontale.

Din aceste motive, sunt importante controalele de rutină și vizitele regulate la medicul dentist, în vederea igienizării de cel puțin 2 ori pe an. Metodele actuale, de detartraj ultrasonic, periaj profesional și air-flow sunt lipsite de durere și extrem de eficiente.

3.Aftele bucale

O problemă deosebit de des întâlnită o reprezintă aftele bucale.Despre afte bucale s-ar putea spune multe când vine vorba de agenții etiologici implicați, însă cel mai frecvent acestea apar din cauza faptului că mucoasa bucală prezintă discontinuități în care se acumulează bacterii.

Aceste discontinuități ale mucoasei pot fi cauzate de mușcături involuntare, consumul a diferite tipuri de alimente picante. Tratamentul se poate realiza atât prin medicamentație, cât și prin metode chirurgicale. Necesită intervenție cât mai rapidă, înainte de a se agrava.

4.Halitoza

Cunoscută și sub denumirea de „respirație urât mirositoare”, această afecțiune are un impact major asupra vieții sociale a pacientului. Deseori, această afecțiuni ridică probleme de ordin psihologic și, implicit, necesită tratare cât mai urgentă.

Halitoza poate avea numeroși factori etiologici, fiind o afecțiune destul de obscură. De la afecțiuni de ordin stomatologic, până chiar la dereglări de ordin hormonal și afecțiuni gastrice, tratamentul necesită consult medical avizat și efectuarea unui set de analize.

5.Gingivita

Inflamația gingiei este o altă problemă care afectează foarte mulți oameni. Gingivita poate evolua în parodontoză și, din aceste motive, necesită tratament urgent, deoarece evoluează extrem de rapid.

Una dintre principalele cauze ale gingivitei o reprezintă depunerile de tartru. Pentru a o preveni, este necesară instaurarea unei igiene dentare stricte și atent făcute. Simptomele gingivitei sunt destul de ușor de observat și tratamentul necesită intervenție imediată, înainte de a se agrava.

Acestea sunt câteva dintre cele mai des întâlnite probleme dentare. Prevenția lor este mult mai ușoară decât tratarea. Din aceste motive, fă-ți timp să mergi la medicul stomatolog cel puțin o dată pe an, măcar pentru un control de rutină și un periaj profesional.