Membrii unui grup ce lupta pentru talibanii afgani planuiesc sa se alieze cu Statul Islamic, transmite BBC, care a discutat cu liderul grupului.

Acesta, numit comandantul Mirwais, a precizat, pe de alta parte, ca oamenii sai vor continua sa actioneze impotriva guvernului de la Kabul chiar si dupa retragerea trupelor NATO la finele anului curent.

Mirwais sustine ca jihadistii ISIS trebuie sa dovedeasca faptul ca au realizat, intr-adevar, un Califat islamic, pentru ca el si oamenii sai sa jure credinta militantilor lui Abu Bakr al-Baghdadi.

Cunoastem Daish (acronim arab pentru Statul Islamic, conform sursei citate, n.r.) si avem legaturi cu unii dintre membrii sai. Asteptam sa vedem daca indeplinesc cerintele pentru un Califat Islamic.  Daca se dovedesc capabili, conducerea noastra va anunta ca ne vom supune lor, suntem siguri de asta. Sunt mari mujahedini (luptatori pentru Allah, n.r.) Ne rugam pentru ei si, daca nu vom gasi vreo problema in felul in care procedeaza, ne vom alatura lor”, a spus Mirwais (foto).

Acest mesaj este unul tulburator, comenteaza BBC. Daca un grup islamist afgan stabileste o legatura cu ISIS, amenintarea Statului Islamic va creste pe mai multe planuri – geografic, social, al notorietatii.

In Afganistan sunt 14 linii de front de-a lungul carora talibanii lupta cu fortele guvernamentale.

Una dintre acestea este in jurul Pul-e-Khumri, capitala provinciei Baghlan, situata in nordul tarii. Locatia este la mai putin de 200 de kilometri de Kabul, insa accesul este anevoios iar drumul dureaza sapte ore, intrucat traverseaza muntii si trecatoarea Salang.

Grupul comandantului Mirwais este unul dintre cele care lupta la periferiile Pul-e-Khumri.

Orasul, noteaza reporterul BBC, se prezinta destul de bine pentru o localitate de pe linia frontului.

De-a lungul timpului, Mirwais si oamenii sai s-au mutat de la o factiune talibana la alta dar acum si-au pus armele in sprijinul Hezb-e-Islami, o grupare cu o consistenta reputatie sangeroasa.

Hezb-e-Islami este rau-famata printre jurnalistii occidentali inca din anii ’80, cand membrii sai au permis unui cameraman ce lucra pentru BBC sa filmeze una dintre actiunile lor apoi l-au ucis pentru a-i vinde echipamentul.

Insa, dincolo de toate astea, echipa BBC a reusit sa ia contact cu Mirwais in afara orasului, pe un drum secundar.

Flancat de garzi bine inarmate, liderul grupului parea un individ rational, cinstit in privinta telurilor si ideilor sale, chiar daca acestea suna neplacut in urechile Occidentului.

Lupta noastra a fost in special cu americanii si, slava Domnului, au fost siliti sa plece. Dar vom continua lupta pana vom edifica un Stat Islamic. Operatiunile noastre din prezent sunt in prinicipal cele de gherila. Guvernul de la Kabul este slab, cum era guvernul lui Najibullah dupa ce s-au retras sovieticii in 1989. Ne concentram pe plasarea bombelor, asasinate tintite si ambuscade. Guvernul nu are niciun control dincolo de „drumurile de asfalt”. Nu pot intra in sate fara forte de sustinere importante”, a declarat comandantul islamist.

Nimic nu pare sa-i satisfaca pe talibani in afara unui Stat Islamic dominat de Sharia (codul islamic strict de conduita si vestimentatie, n.r.), noteaza BBC.

Expertii politici si in materie de securitate de la Kabul exclud posibilitatea ca talibanii sa puna, din nou, mana pe putere. Au fost prea multe transformari in societate pentru ca acest lucru sa mai fie posibil, spun ei.

Deocamdata, insa, exista doua aspecte care nu furnizeaza motive de optimism: soarta viitoarei conduceri politice a tarii nu este clara, pentru ca rezultatul alegerilor prezidentiale este in continuare disputat iar un audit al scrutinului este in curs de derulare.

Apoi, Afganistanul, cu barierele sale naturale constituite de munti si desert, a fost in mod traditional „desprins”, geografic vorbind, de restul lumii. Iar acum, lumea islamistilor radicali din Orinentul Mijlociu si talibanii locali sunt pe cale sa stabileasca punti de legatura pentru o cauza comuna.