Despre jurnalistul Stefan Mako, 24 de ani, s-au scris destule randuri imediat dupa ce a demisionat de la Romania Libera, unde lucra la editia online. Pe blogul personal el dadea detaliile despartirii de redactia peste care patron este milionarul Dan Adamescu, motivand ca nu a dorit sa scrie la cerere, iar principiile sale au avut prioritate.

Obiectul “santajului” la care a fost invitat sa ia parte ca redactor al RL este un articol “pe surse”, prin care trebuia sa loveasca intr-un om al AVAS, instituie care audita una dintre firmele lui Dan Adamescu. Desi a acceptat in prima instanta, el a evaluat “dovezile” date de “sursa” si a hotarat ca nu iese nimic din probele pe care le avea.

Cum era directiva “de sus”, articolul-santaj a fost scris pana la urma si semnat cu un nume fictiv, iar Stefan Mako a demisionat de la RL. Astazi, fostul redactor vorbeste liber despre principii, patroni de presa si jurnalismul de la noi:

Poti sa caracterizezi intr-o propozitie presa de la noi?

“Un copil cu probleme comportamentale, care nu vrea sa fie ajutat sa treaca peste ele.”

Ce iti vine prima data in minte cand auzi cuvantul “patron (de) media”?

“Un tip care, ca orice patron, vrea sa faca profit, prin diverse mijloace (unii prin orice mijloace), de pe urma activitatii firmei pe care o patroneaza.”

Ai primit amenintari dupa ce ai plecat de la RL sau dupa ce ai declarat ce ti s-a intamplat?

“Sincer sa fiu, ma asteptam sa primesc, daca nu amenintari, macar mesaje dojenitoare din partea unor fosti colegi de acolo. Nu s-a intamplat asta. Probabil au preferat sa se prefaca neinteresati de subiect.”

Ai vrea sa mai lucrezi in presa?

“Caut un mijloc in care sa imi pot practica meseria pe cont propriu. Sunt foarte convins ca nu o sa activez prea curand in presa mainstream, dar de jurnalism nu te poti „elibera” pur si simplu. Voi lucra, cel mai probabil ca independent si pe diverse proiecte de colaborare.”

Merita profesia asta sacrificiile celor care o practica?

“Orice profesie merita sa te sacrifici pentru ea, atunci cand esti convins ca trebuie facute sacrificii pentru a-i apara valorile. Din pacate, am observat ca sunt tot mai putini oameni dispusi sa faca asemenea sacrificii, preferand sa fie, in schimbul banilor, unelte de manipulare, ori simpli robotei.”

Care crezi ca e viitorul presei din Romania?

“Viitorul apropiat nu-l vad cu ochi foarte buni, mai ales ca suntem in an electoral. Pe termen mediu si lung exista speranta ca se vor corecta unele hibe ale acestui domeniu. Incep sa descopar oameni care impartsesc, la modul sincer, valori similare, iar atunci cand ei se aduna la un loc trebuie sa se nasca si lucruri bune. Sper sa si dureze.”

Crezi ca un alt regim politic ar schimba lucrurile?

“Sigur ca ar schimba lucrurile, orice schimbare aduce cu sine alte schimbari. Ca jurnalismul sa se schimbe in bine, motorul schimbarii trebuie sa vina din interiorul breslei, nu de la factorii politici si economici care o controleaza. Nu putem vorbi despre schimbarea regimului politic in Romania (doar daca s-ar reinstaura monarhia). Este vorba despre alternanta la putere. Regimul ar fi, cu siguranta, unul similar.”

Un sfat pentru cei care cedeaza presiunilor?

“Nu cedati presiunilor! Daca va depaseste situatia puteti alege: va pastrati coloana si plecati repede de acolo, sau va aplecati si deveniti maleabili si coruptibili.”

In ceea ce priveste viitorul profesional, Stefan e implicat intr-un proiect: “Momentan, sustin un demers promitator, Casa Jurnalistului.  Incerc sa caut o modalitate prin care sa reintru in circuitul jurnalistic, fara sa fiu nevoit sa dau socoteala unor superiori care servesc diverse interese”, incheie fostul redactor de la Romania Libera.