Codul vestimentar este alcatuit din reguli scrise și cel mai adesea nescrise cu privire la ținuta. Hainele au o semnificație sociala aparte cu reguli și așteptari diferite in funcție de ocazie.

Codul vestimentar a evoluat odata cu trecerea anilor. La inceputul secolului XX erau reguli de protocol foarte stricte pentru fiecare tip de eveniment, reguli ce lasau puțin loc pentru varietate și imaginație. In zilele noastre, lumea moderna a simplificat codul vestimentar și ne bucuram de multa libertate atat pentru forma și culoare cat și pentru… mișcare. Am primit mai multe intrebari de la prietenii blogului, astfel incat am decis ca e momentul sa decodificam impreuna acest cod al ținutelor, in egala masura pentru Doamne cat și pentru Domni. Atunci cand organizam o petrecere, comunicarea și respectarea codului vestimentar este intre cele mai importante lucruri. Nu vrem și nu ne place sa purtam haine care nu sunt in ton cu evenimentul.

Este de la sine ințeles ca ținuta se compune din haine și incalțaminte in stare perfecta de folosire: fara rupturi sau petice, fara pete, fara nasturi lipsa etc. Doamnele sunt mai norocoase in ceea ce privește forma și culoarea pe care o pot purta. Trebuie sa reținem ca indiferent de codul vestimentar al evenimentului la care participam vom purta haine care se potrivesc cu fizicul nostru. Și ar mai fi important de spus ca nu intotdeauna o ținuta eleganta este și una costisitoare. Eleganța vine din interior. Mai jos aveți cateva repere care sa va ghideze in alegerea unei ținute. Cum veți arata ține foarte mult de stilul personal și nu uitați ca a respecta codul vestimentar inseamna respect fața de sine, de gazda și eveniment.

WHITE TIE

Rochie de seara lunga, eleganta, pantofi inchiși sau sandale, dres de matase, geanta plic asortata cu pantofii, accesorii discrete.

Frac de culoare neagra și pantaloni asortați cu croiala clasica. Vesta alba, camașa alba cu guler aripa, paion alb din același material cu vesta. Butoni din sidef sau perle, manuși albe. Pantofi de gala. Opțional palarie și eșarfa alba de matase.

BLACK TIE

Rochie de seara ori rochie de cocktail, lunga și eleganta sau rochie neagra. Pantofi inchiși sau sandale, dres de matase, geanta plic asortata cu incalțamintea. Rochiile lungi sunt mai formale in comparație cu cele scurte și raman alegrea cea mai inspirata. La evenimente care au loc de la ora 18:00 la ora 21:00 puteți purta o rochie neagra, scurta sau deasupra genunchilor. Optați pentru accesorii discrete.

Sacou negru la un rand sau doua randuri de nasturi cu rever oval sau cu rever ascuțit și pantaloni cu croiala clasica. Camașa este obligatoriu alba, cu guler clasic sau ascuțit, papion negru, vesta neagra, brau negru de matase. Pantofii acceptați sunt de tip Oxford.

BLACK TIE CREATIV

Rochie de seara ori rochie de cocktail, lunga și eleganta sau rochie neagra. Pantofi inchiși sau sandale, dres de matase, geanta plic asortata cu incalțamintea. Rochiile lungi sunt mai formale in comparație cu cele scurte și raman alegrea cea mai inspirata. La evenimente care au loc de la ora 18:00 la ora 21:00 puteți purta o rochie neagra, scurta sau deasupra genunchilor. Aveți libertatea alegerii unor accesorii la moda.

Sacou negru și pantaloni de costum cu croiala clasica, care se combina cu elemente la moda cum ar fi o camașa colorata ori un papion cu model sau o cravata. Pantofi eleganți.

BLACK TIE OPȚIONAL

Rochie de seara ori rochie de cocktail, lunga și eleganta sau rochie neagra.pantofi inchiși sau sandale, dres de matase, geanta plic asortata cu incalțamintea. Rochiile lungi sunt mai formale in comparație cu cele scurte și raman alegrea cea mai inspirata. La evenimente care au loc de la ora 18:00 la ora 21:00 puteți purta o rochie neagra, scurta sau deasupra genunchilor. De asemenea, puteți opta pentru o fusta și un sacou ori o bluza elegante.

Puteți alege fie ținuta Black Tie, fie un costum de culoare inchisa (gri, maro sau bleumarin) cu camașa alba, o cravata clasica asortata și pantofi eleganți.

SEMIFORMAL

Rochie de cocktail scurta sau deasupra genunchilor; fusta eleganta sau pantaloni asortate cu o bluza din materiale rafinate.

Costum „business” inchis la culoare, camașa ce poate avea diverse culori, cravata asortata și pantofi eleganți. Vesta este opționala.

ȚINUTA FESTIVA

In funcție de anotimp ori eveniment puteți alege o rochie de cocktail, lejera, fie o fusta lunga ori pantaloni in compania unei bluze elegante. Puteți purta culorile sezonului și accesoriile la moda.

Sacou din material și de culoare in armonie cu anotimpul, pantaloni lejeri care pot avea o alta culoare decat a sacoului, dar trebuie sa fie asortata. Camașa poate avea gulerul deschis sau puteți purta o cravata in ton cu sarbatoarea sau evenimentul.

ȚINUTA BUSINESS

Costum format din sacou și pantaloni sau fusta. Aveți posibilitatea de a asocia diverse culori de sacou cu pantaloni ori fuste negre sau in ton. In funcție de anotimp și de tipul sacoului puteți opta pentru un top sau o bluza eleganta. Culorile indicate sunt negru, bleumarin, gri inchis și maro, dar puteți alege orice alta culoare in nuanța discreta evitand roșu aprins, galben aprins sau fucsia, de exemplu. Dresul și pantofii nedecupați sunt obligatorii la ținuta business.

Costum „business” inchis la culoare, camașa ce poate avea diverse culori, cravata asortata și pantofi eleganți. Vesta este opționala.

SMART CASUAL

O rochie lejera, fusta sau pantaloni, camașa ori bluza eleganta, pulover croșetat. Sunt acceptați pantalonii denim cu condiția sa nu prezinte rupturi sau taieturi. Nu sunt acceptate maieurile.

Sacou din material și de culoare in armonie cu anotimpul, pantaloni lejeri care pot avea o alta culoare decat a sacoului, dar trebuie sa fie asortata. Camașa poate avea gulerul deschis sau puteți purta o cravata in ton. Se pot purta pulovere uni, veste și tricouri de tipul polo. Se accepta jeanși cu condiția ca aceștia sa nu prezinte rupturi sau taieturi. Incalțaminte comoda.

CASUAL

O rochie lejera, fusta lunga sau scurta, uni sau cu diverse imrpimeuri. Pantaloni lejeri sau jeanși, pantaloni scurți ori 3 sferturi, in funcție de ocazie. Tricou de genul polo, bluze și camași lejere, pulovere. Totul in funcție de ocazie și anotimp. Incalțaminte comoda. Accesorii moderne.

Sacou din material și de culoare in armonie cu anotimpul, pantaloni lejeri care pot avea o alta culoare decat a sacoului, dar trebuie sa fie asortata. Camașa poate avea gulerul deschis sau puteți purta o cravata in ton. Se pot purta pulovere uni, veste și tricouri de tipul polo. Se accepta jeanși cu condiția ca aceștia sa nu prezinte rupturi sau taieturi. Incalțaminte comoda. Diverse accesorii in funcție de eveniment sau anotimp.