Te-ai intrebat vreodata de unde a inceput sarbatorirea zilelor de nastere? In cei mai simpli termeni, este timpul ca prietenii si familia sa se reuneasca si sa sarbatoreasca pe tine, aniversarea nasterii tale si inca un an din viata ta sub centura. Dar este mult mai mult decat atat.

A evoluat constant de-a lungul timpului, transformandu-se in ceea ce stim ca este astazi. Aceasta traditie folosita pe scara larga a inceput undeva si asta cautam sa descoperim aici astazi.

Am reunit ipotezele mai multor istorici, facand aceasta bucata uriasa a culturii noastre putin mai usor de inteles. Afla acum originea melodie de la multi ani, urarilor de la multi ani si multe alte lucruri legate de ziua de nastere, iar pentru mai multe intra pe mezi.ro unde vei gasi mesaje, urari, felicitari de ziua de nastere.

1. Zilele de nastere nu au inceput pana cand nu au fost create calendare.

Civilizatiile timpurii nu aveau nicio modalitate de a tine evidenta timpului decat prin utilizarea lunii, a soarelui sau a unui alt eveniment important. Acest lucru le-a facut dificil sa acorde atentie aniversarii nasterii unei persoane.

Odata cu trecerea timpului, toata lumea si-a dat seama ca toti au experimentat efectele imbatranirii, pur si simplu nu aveau mijloace sa marcheze o piatra de hotar speciala pentru aceasta.

Abia cand oamenii antici au inceput sa ia nota de ciclurile lunii, au inceput sa acorde atentie schimbarii anotimpurilor. De asemenea, au observat ca acest tipar se repeta din nou si din nou. Au inceput sa marcheze aceste schimbari in timp.

Acesta este ceea ce purtau primele calendare, care marcau schimbari de ora si alte zile speciale. Din acest tip de sistem de urmarire a venit capacitatea de a sarbatori zilele de nastere si alte evenimente si aniversari semnificative in fiecare an.

2. Totul a inceput cu egiptenii.

Cercetatorii care studiaza Biblia spun ca cea mai veche mentiune despre o zi de nastere a fost in jurul anului 3.000 i.Hr. si se referea la ziua de nastere a unui faraon. Dar studiile suplimentare sugereaza ca aceasta nu a fost nasterea lor in lume, ci „nasterea” lor ca zeu.

Cand faraonii egipteni au fost incoronati in Egiptul antic, se considera ca s-au transformat in zei. Acesta a fost un moment din viata lor care a devenit mai important decat chiar si nasterea lor fizica.

Paganii, precum grecii antici, credeau ca fiecare persoana are un spirit care era prezent in ziua nasterii sale. Acest spirit veghea si avea o relatie mistica cu zeul de ziua caruia s-a nascut acel individ.

3. Le poti multumi grecilor pentru toate acele lumanari de ziua de nastere.

Zeii si zeitele erau o parte uriasa a culturii grecesti. Grecii au oferit multe tribute si sacrificii pentru a-i linisti pe acesti zei. Zeita lunara, Artemis, nu a fost diferita.

Ca un tribut adus ei, grecii ofereau prajituri in forma de luna impodobite cu lumanari aprinse pentru a recrea stralucirea stralucitoare a lunii si frumusetea perceputa de Artemis. Lumanarile simbolizau si trimiterea unui semnal sau rugaciune. A stinge lumanarile cu o dorinta este o alta modalitate de a trimite acel mesaj zeilor.

4. Zilele de nastere au inceput ca o forma de protectie.

Se presupune ca grecii au adoptat traditia egipteana de a celebra „nasterea” unui zeu. Ei, ca multe alte culturi pagane, credeau ca zilele de schimbari majore, cum ar fi aceste zile de „nastere”, au intampinat spiritele rele. Au aprins lumanari ca raspuns la aceste spirite aproape ca si cum ar reprezenta o lumina in intuneric. Aceasta inseamna ca sarbatorile de nastere au inceput ca o forma de protectie.

Pe langa lumanari, prietenii si familia se strangeau in jurul persoanei de nastere si le protejeaza de rau cu urale, ganduri si urari bune. Ei dadeau cadouri pentru a aduce si mai multa voie buna, care ar alunga spiritele rele. Producatorii de zgomot au fost, de asemenea, folositi pentru a speria raul nedorit.

5. Vechii romani au fost primii care sarbatoreau nasterea „omului” comun.

Aceasta pare a fi prima data in istorie in care o civilizatie a sarbatorit nasterea unor figuri nereligioase. Cetatenii romani obisnuiti sarbatoreau ziua de nastere a prietenilor si a membrilor familiei lor. Guvernul a creat insa sarbatori legale in cinstea cetatenilor mai renumiti.

Orice roman care implineste 50 de ani ar primi o prajitura speciala coapta cu faina de grau, ulei de masline, branza rasa si miere. Dar un lucru important de remarcat este ca numai barbatii ar experimenta aceasta sarbatoare de nastere. Zilele de nastere ale femeilor nu au fost sarbatorite pana in secolul al XII-lea.

6. Zilele de nastere au fost considerate pentru prima data a fi un ritual pagan in cultura crestina.

In crestinism, se crede ca toti oamenii se nasc cu „pacatul originar”. Acest lucru, in combinatie cu zilele de nastere timpurii fiind legate de zei pagani, i-a determinat pe crestini sa considere zilele de nastere drept sarbatori ale raului. Aceasta a durat in primele cateva sute de ani de existenta a Bisericii Crestine.

Abia in secolul al IV-lea crestinii au abandonat acest mod de a gandi si au inceput sa sarbatoreasca nasterea lui Isus, cunoscuta si sub numele de Craciun. Sarbatorirea nasterii lui Isus a fost partial adoptata pentru a-i recruta pe cei care au celebrat deja Saturnalia, sarbatoarea romana.

7. Brutarii germani au inventat tortul de ziua de nastere asa cum il stim noi astazi.

In acest moment, zilele de nastere fusesera sarbatorite in intreaga lume, chiar si in China, unde prima zi de nastere a unui copil era mai speciala decat majoritatea.

Kinderfeste, care a inceput la sfarsitul secolului al XVIII-lea, a fost numele pentru o petrecere de aniversare germana, care se apropie cel mai mult de stilul de petrecere de astazi. Aceasta petrecere a fost tinuta pentru copiii germani, sau „buna” si a prezentat un tort de ziua de nastere impodobit cu lumanari.

Copiilor li s-a dat o lumanare deasupra tortului pentru fiecare an in care au fost in viata, plus una pentru speranta de a trai cel putin inca un an. Suflarea acestor lumanari in timp ce isi punea o dorinta a fost o mare parte a acestor sarbatori.

8. Revolutia industriala a creat o modalitate prin care toata lumea sa se bucure de prajituri dulci.

Prajiturile cu zahar au fost o marfa pentru ziua de nastere la care doar oamenii bogati aveau acces de ceva timp. Acest lucru s-a datorat faptului ca ingredientele pe care aceste delicii zaharoase le aveau nevoie au fost considerate a fi un lux.

Apoi, perioada din istoria noastra cunoscuta sub numele de Revolutia Industriala a permis sarbatorile de nastere in toate culturile sa prolifereze. Ingredientele necesare au devenit mai disponibile pe scara larga. Acest lucru, in combinatie cu progresele in productia de masa, a permis brutariilor optiunea de a oferi clientilor prajituri prefabricate la preturi mai mici.

9. Melodia „La multi ani” a fost de fapt un fel de remix.

Doua surori, Patty Hill si Mildred J. Hill, care s-a intamplat sa fie ambele profesori de scoala din Kentucky, au scris un cantec numit „Buna dimineata tuturor” in 1893, care a fost publicat intr-o carte pentru alti profesori de scoala. Intentia initiala a acestui cantec a fost sa fie cantata in clasa de catre elevi inainte de a incepe ziua.

Desigur, cand ceva prinde, exista variatii care se fac. Acest cantec nu este diferit. Robert Coleman a publicat o carte de cantece in 1924 care prezenta aceasta melodie cu cateva versuri suplimentare care au ajuns rapid sa umbreasca versurile originale. Aceste versuri noi ale acelei melodii vechi populare au devenit ceea ce cunoastem astazi „The Birthday Song”.

In 1933, aceasta noua versiune a fost folosita intr-un musical Irving Berlin. Una dintre surorile fondatoare Hill a dat in judecata pe motiv ca detineau drepturile de autor pe ton. Ei au castigat cazul si drepturile de autor sunt inca valabile pana in prezent. Unii chiar cred ca aceasta melodie este protejata prin drepturi de autor pana in anul 2030. Incasarile din drepturile de autor sunt impartite cu proprietarul drepturilor de autor si cu patrimoniul Hill’s, estimate la aproximativ 2 milioane de dolari pe an.