Benedict al XVI-lea nu a intarziat mult la inceputul vizitei sale in Regatul Unit pentru a-i chema pe credinciosii sai sa faca fata fortelor secularismului. La putin peste o ora dupa ce avionul sau a aterizat la Edinburgh, Papa a pasit pe teritoriul minat cu referire la nazism si al Doilea Razboi Mondial.

A fost in discursul de receptie pe care l-a tinut alaturi de regina Elisabeta a II-a autoritatilor politice si religioase britanice. Intr-un semn de cap catre trecutul glorios pe care britanicii nu-l uita niciodata, el si-a amintit de victoria in razboi impotriva „o tiranie nazista care dorea sa-l starpeasca pe Dumnezeu din societate” si a religiosilor „care s-au opus nazistilor si au platit pentru asta cu viata lor.”

Intentia sa a fost clarificata atunci cand a incheiat prin a face o paralela intre nazism si ateism: „Reflectand asupra lectiilor extremismului ateu din secolul al XX-lea, sa nu uitam ca excluderea lui Dumnezeu, a religiei si a virtutii in viata publica duce in cele din urma la o trunchiere. viziunea asupra omului si a societatii”.

Vizita de stat a fost transformata curand in ceea ce este: o incercare a Bisericii de a se rearma ideologic intr-o societate, cea britanica, in care doar un milion de oameni dintr-o tara de 61 de milioane frecventeaza bisericile catolice in fiecare duminica.

Invizibilitatea religiei in viata publica britanica este ceva care nedumereste Vaticanul. Tactica pare sa fie de vina pe o presupusa minoritate si pe influenta ei perversa. La fel a facut si Papa in predica liturghiei pe care a tinut-o in Bellahouston Park, din Glasgow, in fata a zeci de mii de oameni. „Evanghelizarea culturii este si mai importanta acum cand o dictatura a relativismului ameninta sa ascunda adevarul imuabil despre natura omului si destinul sau”, a spus el.

Atacul direct asupra sectoarelor laice active ale societatii britanice nu a ramas fara raspuns, previzibil. Nu degeaba au criticat intotdeauna aspru refuzul Bisericii de a recunoaste drepturile homosexualilor sau musamalizarea religiosilor implicati in numeroase cazuri de abuz sexual din intreaga lume.

Ideea ca ateismul nazistilor se afla in spatele celor care astazi nu cred in Dumnezeu a fost descrisa drept „calomnie” de catre Societatea Umanista. Este pur si simplu „suprareal”, a spus el, ca papa sa spuna ca venind dintr-o „institutie care isi impune viziunea ingusta asupra moralitatii si ataca drepturile femeilor, copiilor, homosexualilor si multor alte persoane”.

Nu numai cu comunicate sectoarele laice vor denunta prezenta Papei in Marea Britanie. Sambata aceasta, ei se vor intalni la un miting in Hyde Park, foarte aproape de locul unde Papa va tine o veghe ore mai tarziu.

La masa de la Glasgow nu au existat referiri la scandalul pedofiliei, dar Benedict al XVI-lea a vrut sa abordeze problema inca de la inceput. In avionul catre Scotia, el a vorbit dur despre responsabilitatea Bisericii pentru aceste crime. El a spus ca a primit cu tristete ultimele cazuri cunoscute, „tristete si pentru ca autoritatile Bisericii nu au monitorizat asa cum trebuia si nici nu au reactionat cu promptitudinea si fermitatea necesara atunci cand au luat masurile corespunzatoare”.

Din nefericire pentru Papa, alti membri ai ierarhiei inca raspund cu o atitudine care nu poate decat sa provoace respingere. Cu doar o zi mai devreme, arhiepiscopul catolic de Liverpool, Patrick Kelly, s-a chinuit sa nege dovezile. „Merita sa ne intrebam ce faceau alte organizatii care lucreaza cu tinerii in aceiasi ani”, a spus el pentru BBC. Kelly a insistat ca majoritatea abuzurilor au loc in cadrul familiilor, de parca aceasta ar fi o scuza pentru a analiza comportamentul Bisericii.

In orice caz, catolicii scotieni au primit vizita lui Ratzinger cu o bucurie imensa. Mii de oameni au iesit pe strazile din Edinburgh pentru a saluta turul popemobilului. Cu aceasta ocazie, papa si-a imbracat un tartan scotian pe umeri intr-un gest menit sa-i castige afectiunea. Si si-a incheiat omilia de la Glasgow cu cateva cuvinte in gaelica scotiana, inclusiv „Dumnezeu sa binecuvanteze Scotia”.

Aproximativ 70.000 de persoane, conform unei prime estimari oferite de BBC, au asistat la liturghie, o cifra mai mica decat previziunile Bisericii facute in urma cu cateva luni. Chiar si asa, ceremonia si-a indeplinit obiectivul de a reuni comunitatea catolica scotiana, pentru care ziua de ieri a fost o zi de neuitat de care stramosii lor nu s-au putut bucura niciodata.

Anumite detalii ale razboaielor religioase din trecut nu au lipsit, de data aceasta doar anecdotic. Fostul prim-ministru al Ulsterului, reverendul unionist Ian Paisley, a mers la Edinburgh pentru a demonstra impotriva Papei. In 1982, el a tinut o Biblie la Ioan Paul al II-lea. De data aceasta s-a limitat la a se plange ca vizita nu fusese discutata in Camera Comunelor.