In fata unei populatii care este din ce in ce mai constienta de grija pentru mediu, companiile trebuie sa se adapteze acestor noi nevoi si cerinte ale consumatorilor. In acest sens si pentru a creste gradul de constientizare in randul populatiei mondiale cu privire la importanta ingrijirii ecosistemului si a promovarii respectului pentru mediu, Ziua Mondiala a Mediului este sarbatorita in fiecare 5 iunie. Din acest motiv, si pentru a-i ajuta pe antreprenori sa gaseasca un model de afaceri care sa indeplineasca aceste caracteristici, in acest articol punctam zece modele de afaceri sustenabile si profitabile. 

10 modele de afaceri durabile si profitabile

In continuare, descoperiti cateva dintre modelele de afaceri durabile care sunt in plina expansiune. Ia-ti notite!

1. Tehnologia alimentara

Aceasta este o tendinta care devine foarte relevanta in Spania si, mai ales, interesul pentru startup-urile axate pe productia si transformarea alimentelor este in crestere. Mai ales in proteine ​​alternative. Este un sector al viitorului pentru toata lumea. Acesta cuprinde toti acei agenti care aplica tehnologii in lantul valoric agroalimentar , de la productie pana la consumul alimentar, oferind inovatie, siguranta, eficienta, trasabilitate si durabilitate. Potrivit unui raport al Eatable Adventures, volumul investitiilor in sector in Spania a trecut de la 45 de milioane de euro in 2019 la o prognoza de 131 de milioane pentru 2021. Adica se preconizeaza o crestere de 191,1%.

2. Finantare verde

Se asteapta ca in curand sa intre in Spania sume semnificative de finantare pentru a construi si a renova patrimoniul construit in termeni de durabilitate. Acest concept este cunoscut sub numele de „finantare verde” si fiind nou, necesita profesionisti specializati in domeniu pentru ca acestia sa poata canaliza toate aceste noi instrumente financiare. Potrivit raportului anual al Observatorului Spaniol de Finantare Durabila (OFISO), finantarea durabila in Spania a ajuns in 2020 la 33.026 milioane de euro, cu 45% mai mult decat anul precedent.

3. VPM (Vehicule de mobilitate personala)

Micromobilitatea este acel mod de transport prin vehicule foarte usoare precum scutere, biciclete sau motociclete electrice. Acesta a fost unul dintre modelele de afaceri durabile care a fost esentiala in de-escaladarea oraselor mari. De fapt, potrivit AMBE, vanzarile de biciclete au crescut cu peste 300% ca urmare a pandemiei si, potrivit portalului idealo.es, cererea de trotinete electrice a crescut cu 142% in ultimul an, ceea ce arata clar. ca sunt o alternativa de transport curata si foarte necesara chiar acum.

4. Mobilitate partajata

Un alt model de afaceri durabil in ascensiune este mobilitatea partajata. Serviciile de mobilitate partajata ajuta la reducerea si reinnoirea parcului de vehicule existent. In plus, reduc poluarea, promoveaza mobilitatea durabila si conduc vehicule cu energie curata. Utilizarea serviciilor de vehicule partajate, cum ar fi carsharingul, poate inlocui cinci vehicule care circula, deci reprezinta o economie semnificativa economica si de mediu.

5. Moda durabila

Scopul tendintei modei sustenabile sau etice este acela de a crea un sistem care sa fie sustinut pe termen nelimitat in ceea ce priveste ecologismul si responsabilitatea sociala. Produsul este realizat cu materiale lipsite de componente toxice, mizand pe marci, confectii si tesaturi fabricate local de muncitori cu conditii decente de munca si prin procedee artizanale. Moda circulara, adica cumpararea si vanzarea de imbracaminte second-hand, joaca si ea un rol din ce in ce mai important.

6. Cosmetica naturala

Cererea de cosmetice naturale a crescut si ea foarte mult in ultimii ani. Sunt acele produse care folosesc un maxim de ingrediente care provin din agricultura ecologica si cresterea animalelor. Respecta mediul inconjurator si nu contine produse toxice, ci naturale. Transforma-ti clientii in consumatori responsabili. De fapt, conform raportului semestrial IKW, expertii proiecteaza ca vanzarile globale de produse cosmetice naturale si organice vor creste intre 5% si 8%.

7. Transformati produsele cu material reciclat

In urma cu cativa ani, cuvantul upcycling a devenit la moda printre cei mai tineri. Este o miscare care s-a nascut cu scopul de a profita de cantitatile mari de deseuri pe care le producem, contribuind la imbunatatirea mediului. Consta in transformarea deseurilor sau a produselor vechi in alte produse de calitate egala sau superioara, fie pentru aceeasi utilizare sau pentru o alta utilizare. 

8. Partajarea energiei

Acest nou concept de energie electrica generata din surse regenerabile de energie de la generatoare electrice distribuite, baterii de rezerva si o retea digitala este combinata pentru a permite vanzarea de energie intre indivizi. Cu totii avem acumulatori de energie in casele noastre. Aceasta energie pe care o acumulam si nu o folosim automat ar putea fi cumparata de vecini mult mai ieftin decat ar costa cumpararea unei surse normale de energie. Momentan, ei inca fac teste pilot in Olanda.

9. Modele de renting

Revanzarea produselor este, de asemenea, o tendinta care se repeta, la fel ca si utilizarea modelelor de leasing. Este vorba despre a putea inchiria lucruri pe care le-am cumpara de obicei. In ultimii ani, inchirierea de masini a devenit foarte comuna, de exemplu. Pe de alta parte, acum cateva zile Ikea a lansat Ikea Rental, un concept axat pe inchirierea si leasingul de mobilier si obiecte de decor.

10. Instrumente de telecommuting

In cele din urma, conform Cartii albe privind munca la distanta a Fundatiei Masfamilia si Ecoembes, s-a demonstrat ca impactul muncii de la distanta asupra ecosistemului nostru este foarte pozitiv. Acest lucru se datoreaza in principal scaderii emisiilor de gaze poluante in atmosfera legate de naveta catre centrele de munca. Datorita cresterii telecommuting-ului, care in parte este aici pentru a ramane, crearea de instrumente care acopera diferitele nevoi ale unui lucrator de la distanta poate fi o buna oportunitate de afaceri.