Te-ai gândit vreodată ce rol au visele în viața noastră? De multe ori sunt privite într-un mod superficială, o modalitate de manifestare în timpul somnului, însă, de-a lungul timpului, se pare că visele au avut un aport important în diverse domenii. Celebra melodie ”Yesterday” a formației rock Beatles a fost compusă în somn, Salvador Dali și-a găsit inspirația pentru picturi în vise, tabelul periodic al elementelor își are originea tot într-un vis, la fel și mașina de cusut. De-a lungul timpului, mulți artiști, scriitori, regizori și oameni de știință au spus că și-au luat inspirația din vise. 

Ce sunt visele?

Primul care a abordat tematica viselor în cel mai mic detaliu a fost Sigmund Freud – el susținea că visele nu reprezintă altceva decât o cale de acces către inconștient. În ziua de astăzi, psihologii vorbesc despre vise ca manifestări ale creierului. Mai exact, în timpul somnului de tip REM, creierul nostru începe să proceseze toate lucrurile pe care le-am experimentat cu o zi înainte, iar unele dintre ele le transformă în vise. 

Unele persoane consideră că visele sunt adevărate premoniții, însă psihologii nu sunt de acord cu această abordare. În schimb, spun că visele care par să îndrepte către o anumită afecțiune nu ar trebui ignorate pentru că creierul nostru ne poate da anumite semnale despre simptome pe care corpul nostru le experimentează, dar noi nu le observăm. În alte situații, visele reprezintă doar o manifestare a temerilor noastre de zi cu zi – dacă te îngrijorezi prea mult pentru starea de sănătate a unei persoane apropiate și ai o teamă de moarte foarte intensă, s-ar putea ca visele tale să se concentreze în această direcție.

De ce este important să ai parte de un somn liniștitor?

Toată lumea visează, însă nu toți ne amintim ce visăm. În realitate, se pare că atunci când ne aducem aminte ce am visat, ne aducem aminte doar în proporție de 10%. Visele apar atunci când ai parte de un somn liniștit și organismul poate trece prin cele 3 stadii de somn non-REM și printr-un somn REM, care alcătuiesc de fapt un ciclu complet de somn.

Dacă știi că în ultimul timp nu ai avut parte de un somn odihnitor, poate ar fi bine să faci câteva schimbări în stilul tău de viață și în rutina de somn. Iată câteva recomandări:

  • Bea ceai înainte de culcare (ceaiul de valeriana poate face minuni în acest sens),

  • Evită să stai pe telefon sau în fața TV-ului,

  • Fă o baie relaxantă sau citește o carte,

  • Practică meditația sau tehnici de respirație.

Un somn odihnitor te va ajuta și să te trezești plin de energie dimineața și cu o dispoziție bună. În plus, nu se știe ce visezi noaptea – poate inventezi și tu ceva pentru care vei fi apreciat.