Cu ajutorul unui psiholog online poți obține servicii de sănătate mintală chiar la tine acasă.

Psihoterapia online este o opțiune din ce în ce mai populară atunci când vine vorba despre susținerea sănătății mintale. Deloc surprinzător, natura flexibilă a serviciilor și prețurile accesibile o fac o opțiune atrăgătoare pentru mulți.

Deși poate suna “prea frumos pentru a fi adevărat”, această formă de terapie, cu un psiholog online, nu este cu mult diferită de terapia tradițională – și aceasta include psihologi autorizați care oferă suport virtual.

Atât online, cât și în persoană, psihologii oferă clienților ajutor profesional în timp ce abordează provocările de sănătate mintală din viața lor – fie clinice (de exemplu, depresie sau anxietate), circumstanțiale (probleme de relație sau un nou loc de muncă) sau individuale (suișuri și coborâșuri inevitabile ale vieții).

Indiferent de locație, psihologii trebuie să aibă aceleași licențe și acreditări pentru a oferi suport terapeutic. Cheia succesului în terapie? Alegerea unui psiholog care se potrivește cel mai bine nevoilor tale.

Ce este un psiholog online?

Un psiholog online nu este diferit de psihologul pe care l-ai putea vedea la cabinet. Mai exact, psihologii online au o diplomă în psihologie, precum și pregătirea profesională și abilitățile necesare pentru a ajuta pe cineva să facă față provocărilor vieții și problemelor de sănătate mintală.

După ani de studii superioare și formare supervizată, psihologii sunt autorizați de către stat pentru a diagnostica clienții și a determina cea mai bună formă de tratament.

Un psiholog online poate ajuta o mare varietate de oameni și poate trata multe tipuri de probleme de sănătate mintală, inclusiv:

  • Depresie și anxietate
  • Probleme de furie pe termen lung
  • Afecțiuni cronice care afectează sănătatea fizică
  • Sentimentul de copleșire
  • Durerea provocată de moartea cuiva drag
  • Gestionarea dependenței
  • Depășirea situațiilor stresante
  • Depășirea barierelor emoționale pentru a atinge un obiectiv

Pentru a ajuta la determinarea celei mai bune forme de tratament, psihologii pot administra și interpreta teste și evaluări pentru a ajuta la diagnosticarea unei afecțiuni sau pentru a afla mai multe despre modul în care o persoană gândește, simte și se comportă.

Apoi, ei folosesc o varietate de tratamente bazate pe cercetări științifice pentru a ajuta la abordarea problemelor cu care se confruntă o persoană, în general, sub forma terapiei narative.

Diferențele dintre psihologii online și cei față-în-față

Un psiholog online pot fi o resursă de sănătate mintală excelentă pentru oricine își dorește să beneficieze de psihoterapie. Sesiunile de psihoterapie online presupun un terapeut licențiat care oferă sprijin psihologic și sfaturi prin mesagerie online, mesagerie vocală și video, precum și sesiuni video live.

Indiferent dacă conversațiile au loc în timp real, cum ar fi o sesiune video live, sau într-un format mai puțin imediat, cum ar fi prin e-mail sau mesaje text asincrone, această formă de consiliere oferă oamenilor acces rapid și convenabil la psihologi de calitate.

Conversațiile cu un psiholog online sub formă de mesaje video, audio sau text, trimise unui terapeut, pot primi răspuns în decursul unei zile, săptămâni sau printr-o sesiune mai lungă de videoconferință ori o combinație a acestor opțiuni, în funcție de nevoile unei persoane.

Dacă unii caută terapie de cuplu, există și opțiuni care implică ambii indivizi, ridicând bariera potrivirii programului cu celălalt, care împiedică multe cupluri să caute ajutor.

Cât costă psihoterapia online?

Psihoterapia online este mai accesibilă decât practicile tradiționale de consiliere, deoarece pot fi reduse costurile generale ale terapiei.

Terapia este un proces progresiv, iar studiile arată că sunt necesare sesiuni săptămânale pentru îmbunătățire. Plata săptămânală pentru terapia tradițională se poate acumula și poate fi descurajantă, spre deosebire de tarifele psihoterapiei online care rămân accesibile pe termen lung.

Alegerea psihologului online potrivit

Pentru a te asigura alegi psihologul potrivit, este important să verifici dacă acesta este autorizat și calificat corespunzător – acest lucru poate fi realizat cu ușurință prin intermediul Colegiului Psihologilor Români, folosind numărul de înregistrare.

Psihologii autorizați sunt supuși unor verificări detaliate, precum și unei perioade extinse de verificare și formare.

De asemenea, este important să existe o potrivire personală – chimia potrivită este vitală atunci când se formează legătura terapeutică.

Un alt aspect important este dacă un psiholog online oferă sesiuni prin canale de comunicare sigure și securizate.

Psihologii online pot sprijini și permite îngrijirea pentru o gamă largă de probleme de sănătate mintală. Aceștia sunt calificați, instruiți și licențiați în domeniul psihologiei și au capacitatea de a ajuta pe cineva să facă față provocărilor vieții.

Deși nu există nicio diferență vizibilă între un psiholog online și unul pe care îl vizitezi în persoană, este esențial să treci prin toate etapele de cercetare a psihologului potrivit pentru a fi sigur că vei obține sprijinul de care ai nevoie.