Purtarea unui aparat dentar, mai ales a unuia clasic, cu brackeți, vine la pachet cu multe reguli pe care ar trebui să le urmezi pentru a preveni deteriorarea componentelor aparatului sau disconfortul. Chiar și așa, în final vei vedea că tot efortul a meritat, atunci când îți vei privi noul zâmbet în oglindă. Iar de acest zâmbet te poți bucura tot restul vieții, dacă îl întreții corespunzător. Iată 3 sfaturi utile pentru perioada în care vei purta aparat dentar!

Ai grijă la ce mănânci

Medicul tău îți va spune despre alimentele pe care ai voie să le mănânci și cele pe care trebuie să le eviți. În prima săptămână de purtare a unui aparat ortodontic, cea de adaptare, este recomandat să consumi mai multe alimente moi, cum ar fi fructe moi, supe, iaurt, budincă, etc. Dacă ai vreo mâncare preferată la care nu poți să renunți nicicum, poți să o blendezi – sigur, nu arată foarte apetisant, dar măcar te vei bucura de gust. 

Din categoria alimentelor interzise fac parte alimentele tari sau lipicioase, cum ar fi covrigi, caramele, semințe sau gumă de mestecat pentru că acestea pot duce la dezlipirea brackeților sau chiar la distrugerea altor componente ale aparatului dentar. Toate aceste probleme aduc după sine mai multe vizite la medicul stomatolog și costuri mai mari, suplimentare.

Păstrează o igienă orală riguroasă

Igiena orală corectă este obligatorie indiferent dacă porți sau nu aparat dentar, dacă ai un zâmbet perfect. Medicul îți oferă sfaturi de igienă orală după fiecare procedură realizată, după fiecare carie tratată sau coroana dinte aplicată. La fel se va întâmpla și în cazul aparatului dentar. Iată care sunt cele mai importante reguli de igienă orală:

  • Utilizează o periuță de dinți moale pentru a curăța dinții după fiecare masă,

  • Folosește o periuță specială pentru aparat dentar și în special pentru zonele dintre dinți,

  • Folosește zilnic ață dentară și apă de gură.

Asigură-te că ai ceară ortodontică în casă

Oricât de atent ai fi, la un moment dat pot să apară fisuri sau dezlipiri ale brackeților care pot provoca iritații și disconfort la nivelul mucoasei bucale. Pentru astfel de situații ar fi bine să intervii cu ceară ortodontică pentru ameliorarea disconfortului până ajungi la un medic pentru a rezolva problema. Așa că, adaugă batoanele de ceară pe lista de cumpărături – să sperăm că nu vei avea nevoie de ele prea curând. 

Purtarea unui aparat dentar poate fi incomodă și inestetică, însă de fiecare dată când simți că ești pe punctul de a regreta decizia, privește-te în oglindă. Cu siguranță deja primele schimbări se pot observa cu ochiul liber și dinții tăi sunt mult mai drepți.