Mai multe rapoarte publicate recent de către Institutul Național de Statistică (INS) au indicat date pozitive cu privire la avansul conexiunilor de internet în România – atât în ceea ce privește vitezele de trafic de date, cât și acoperirea gospodăriilor din țara noastră.

Astfel, mai mult de 8 din 10 români au rețea de internet acasă, iar un sfert dintre conexiunile de internet fix din România sunt de cel puțin 1 Gbps. Numărul de conexiuni de internet 5G se apropie de jumătate de milion, o valoare care va crește probabil mai puternic în perioada următoare, căci rețelele mobile de acest tip sunt abia la început, de curând fiind finalizată și licitația pentru licențele 5G.

Comerțul electronic și-a continuat expansiunea în anul 2022

Având ca suport tot acest mediu favorabil în ceea ce privește accesul la internet în condiții tot mai bune, românii sunt din ce în ce mai deschiși spre a utiliza în mod frecvent comerțul electronic. Toate statisticile publicate de companii care activează în domeniu indică o creștere a apetitului pentru cumpărături online în România. Crește puternic și numărul de plăți online, trend favorizat inclusiv de campaniile inițiate de bănci, companii de carduri și magazine online, pentru încurajarea plăților digitale în dauna celor cu numerar.

Cele mai recente date oferite de INS indică un record legat de shoppingul pe internet: 66% dintre românii cu vârste cuprinse în intervalul 16 – 74 ani care au folosit internetul au apelat la serviciile online pentru a comanda sau cumpăra produse și servicii, în creștere cu 8,7% față de anul 2021 (57,3%).

De asemenea, din totalul persoanelor care au comandat online, 46,2% au efectuat comenzi și cumpărături online în ultimele 3 luni, 31,8% în perioada cuprinsă între 3 luni și 1 an și 22% cu mai mult de 1 an în urmă. Aceste statistici indică pe de o parte creșterea generală a interesului pentru comerțul online în ultima perioadă, dar și faptul că românii își schimbă obiceiurile de consum și realizează comenzi pe internet din ce în ce mai des.

Ponderea persoanelor care au comandat bunuri pe internet a crescut atât în mediul urban, cu 7%, cât și în mediul rural cu 10,8%. Iată așadar că, la fel ca în cele mai multe statistici de acest gen, avansul este mai puternic în sate și comune, unde există o diferență mai mare de recuperat față de situația din orașe în ceea ce privește utilizarea tehnologiei moderne și a soluțiilor digitale.

Ce cumpără românii de pe internet?

Statisticile cu privire la comerț online se referă de obicei la cumpărăturile de produse. Crește însă vizibil și piața de servicii online, de la servicii turistice până la cursuri online, asigurări online și conținut de divertisment cu livrare imediată (jocuri online) sau ulterioară (spectacole, festivaluri, evenimente culturale la care se participă offline pe bază de bilete și abonamente procurate pe internet). La capitolul jocuri și divertisment în ansamblu, merită amintită și popularitatea înregistrată de cazinourile online care oferă jocuri gratuite sau cu mize reale, într-un cadru legal, reglementat 100% în România.

Datele publicate de INS arată că îmbrăcămintea (inclusiv cea sport) este în topul cumpărăturilor realizate prin intermediul internetului: 77,2% din totalul persoanelor care au folosit comerțul electronic în ultimele 3 luni în interes personal au ales astfel de produse.

Pe locul al doilea în preferințe se situează livrările de la restaurante, lanțuri fast-food și servicii de catering, cu o pondere de 37,8%, urmate de produsele cosmetice, de înfrumusețare și relaxare, cu o pondere de 26,3%. Articolele sportive (exceptând îmbrăcămintea sportivă) dețin o pondere de 17,7% în categoriile de bunuri cumpărate pe internet în ultimele 3 luni, se mai menționează într-o analiză furnizată de Asociația Română a Magazinelor Online.

Cele mai multe domenii de retail profită din plin de expansiunea internetului și a comerțului electronic, inclusiv branduri foarte cunoscute din comerțul clasic, offline, care decid să își extindă operațiunile în mediul online.