1. Jurnalul unei revolutii , un documentar regizat de Carmen Lidia Vidu, va fi lansat online pe 16 decembrie, a anuntat Teatrul National Bucuresti (TNB).

Este o productie TNB care se bazeaza pe spectacolul de teatru documentar al Vidu Romania Journal. 1989 , care a avut premiera la TNB in iulie.

Proiectul combina elemente de film, teatru, televiziune si video-cartografiere. Include interviuri despre Securitatea politiei secrete, procesul cuplului Ceausescu, printre altele, alaturi de comentariile actorilor Ion Caramitru, Oana Pellea, Daniel Badale si Florentina Tilea.

Premierii documentarului sunt online pe 16 decembrie, la ora 20:00, pe site-ul TNB, pe canalul YouTube si pe pagina de Facebook. Pe 19 decembrie va fi difuzat pe postul de televiziune Digi 24.

Vanturile schimbarii au lovit lumea comunista in anii 1980, Nicolae Ceausescu, dictatorul romanesc in stil stalinist, s-a imbracat.

„Geniul Carpatilor” fusese candva cu adevarat popular acasa si se lauda in strainatate pentru refuzul sau de a intra in linia partidului de la Kremlin, dar Ceausescu si sotia sa Elena traiau in curand cliseul puterii absolute si al coruptiei absolute. La sfarsitul anilor 1980, in loc de Craciun, cea mai festiva zi din Romania devenise ziua de nastere a lui Ceausescu.

Obsesionat de achitarea datoriei tarii, Ceausescu a vandut o mare parte din materiile prime ale tarii creditorilor straini, ducand la lipsuri extreme de alimente, incalzire si electricitate. In timpul iernilor Romaniei, sute au inghetat pana la moarte in apartamentele lor slab iluminate sau au murit de asfixiere, in timp ce sobele cu gaz – singura sursa de caldura pentru multi – au fost inchise, apoi s-au aprins din nou fara avertisment, umpland apartamentele dormitoare cu gaz.

Dar pe masura ce nivelul de trai a scazut, Ceausescu a cheltuit sume mari pentru a demola una dintre cele mai frumoase suburbii din Bucuresti si a ridica colosala Casa a Republicii. Liderul sovietic reformist Mihail Gorbaciov a descris Romania la acea vreme ca asemanatoare „unui cal batut si condus de un calaret crud”.

Dar in 1989, pe masura ce unul dupa altul dintre regimurile comuniste europene s-a prabusit, Ceausescu a clarificat ca nu va exista nicio reforma in Romania. In acea decembrie, pe masura ce se apropia o alta iarna amara, populatia a fost pregatita sa explodeze.

Scanteia a venit in orasul vestic Timisoara. Cand un preot popular etnic maghiar a fost batut pentru ca a criticat regimul (aparent de membri ai Securitatii, reteaua temuta de politie secreta a lui Ceausescu), o demonstratie de sustinere a preotului s-a extins in curand intr-o rascoala impotriva regimului comunist al Romaniei.

Represiunea din Timisoara, cand a inceput in cele din urma pe 17 decembrie, a fost nemiloasa. Zeci de oameni au fost ucisi. Mass-media locala si internationala, inclusiv RFE, a difuzat un numar mare de victime, in timp ce numarul real de morti a fost raportat mai tarziu la aproximativ 100.

Pe masura ce stirile umflate despre uciderile din Timisoara s-au filtrat in Romania, au aparut proteste sporadice in toata tara. Ceausescu, proaspat intors dintr-o calatorie in Iran, a convocat un miting in masa la Bucuresti.

Discursul, destinat sa demonstreze sprijinul pe care inca il poruncise, a fost un dezastru. In timp ce Ceausescu a patruns prin introducerea sa, o parte din multime a izbucnit in scandari de protest, provocand haos tipand in multime. O transmisie de televiziune in direct a surprins momentul in care despotul in varsta s-a retras de frica si confuzie.

In acea seara, Bucurestiul a rasunat cu zgomotul bataliei, in timp ce aparenti oameni inarmati ai Securitatii au dezlantuit fluxuri de focuri de urmarire in protestatari. A doua zi dimineata, Ceausii au fugit din Bucuresti cu elicopterul.

Vehiculele militare se plimbau acum prin Bucuresti, dar soldatii din interior au aratat putina vointa de a trage asupra protestatarilor. La scurt timp armata a trecut la revolutie si tancurile care purtau protestatari in hohote urla pe strazi. Acum erau Ceausestii si reteaua lor umbroasa de agenti ai Securitatii care se confruntau cu restul Romaniei.

Intre timp, la aproximativ 80 de kilometri nord de capitala, Ceausescu fusese capturat. Pe masura ce luptele se declansau in Bucuresti, un guvern revolutionar compilat in graba a luat decizia de a-i executa.

Un cameraman a inregistrat cuplul in timp ce erau supusi unui proces-spectacol inainte de a fi legati si a condus la moartea lor. In ultimele lor momente, Elena a tipat abuzand asupra rapitorilor, in timp ce Nicolae ar fi fredonat imnul comunist.

Cu peste 1.000 de oameni ucisi si un sfarsit nemilos pentru Ceausescu, revolutia Romaniei a uimit lumea pentru violenta sa. Dar strangerea manuala asupra detaliilor tulburi ale rascoalei va veni mai tarziu. Pe 25 decembrie, au izbucnit sarbatori in toata Romania, pentru ca, pentru prima data in aproximativ 40 de ani, oamenii au sarbatorit deschis Ziua Craciunului.