Voluntarii au vrut sa calatoreasca pe Marte. Acesta ar putea fi rezumatul noului apel pentru astronauti anuntat astazi de Agentia Spatiala Europeana. Ei cauta mai ales femei din cauza lipsei disperate de femei: doar o femeie dintre cei sapte astronauti activi si doar inca doi de la inceputul programului la sfarsitul anilor 1970.

Este pentru prima data in ultimii 11 ani cand agentia europeana deschide un astfel de apel public. „Este timpul sa angajam noi astronauti”, a declarat Jan Woerner, directorul general al ESA, in timpul unei conferinte de presa virtuale care a avut loc astazi. Acest nou al cincilea „va asigura continuitatea corpului de astronauti in viitor si va permite un transfer de cunostinte intre actualul grup de astronauti si cei noi”, a subliniat el. Cele trei destinatii principale vor fi Statia Spatiala Internationala, Luna si, mult mai tarziu, Marte, a subliniat el.

Agentia cauta candidati cu o diploma de master si aproximativ trei ani de experienta in stiintele naturii, medicina, inginerie, matematica, informatica sau piloti de testare militare. De asemenea, este esential sa fii cetatean al unei tari membre ESA sau al unui stat asociat, sa cunosti engleza si o limba suplimentara, sa fii pregatit sa lucrezi dupa program si sa ramai calm sub presiune. Pentru prima data se deschide un apel suplimentar pentru persoanele cu dizabilitati, „parastronautii”. Apelul se va deschide pe 31 martie si se va inchide pe 28 mai si se va face prin intermediul site-ului de angajare al agentiei.

Din grupul selectat vor iesi, probabil, primii astronauti europeni care au calatorit pe Luna si au pus piciorul pe suprafata acesteia.

„Acesta este un proces lung, plin de stres si sansele de succes sunt foarte scazute”, a explicat pilotul si inginerul Samantha Cristoforetti, singurul astronaut activ. „Dar aceasta este o posibilitate de a face o calatorie uimitoare pentru a invata despre tine, indiferent daca esti sau nu ales”, a adaugat el.

Grupul selectat va fi probabil primii astronauti europeni care vor calatori pe Luna si vor pune piciorul pe suprafata ei. Europa colaboreaza cu SUA la constructia unei noi statii spatiale pe orbita Lunii. Aceasta baza ar putea avea un rol decisiv in viitoarele misiuni cu echipaj uman pe Marte pe care SUA le planifica pentru anii 2030. Aceasta tara a declarat deja ca doreste ca prima persoana care pune din nou piciorul pe Luna sa fie o femeie si este posibil ca aceasta. va fi si cel care va face acelasi lucru pe Marte intr-o misiune inca nedatata. Este probabil ca Europa sa poata pune unii dintre astronautii sai pe nave catre Luna si Marte.

ESA intentioneaza sa recruteze intre patru si sase astronauti stationari, a declarat David Parker, seful de explorare umana si robotica al ESA. Acestia vor fi astronautii care indeplinesc cele mai complexe misiuni, precum calatoria pe Luna, a subliniat Parker. In plus, este planificata semnarea a inca 20 de astronauti de rezerva, care vor putea participa la misiuni specifice daca este nevoie.

Proiectul para-astronaut isi propune sa demonstreze posibilitatea de a trimite in spatiu persoane cu dizabilitati diferite, a spus Parker. „Cautam o persoana care sa fie suficient de calificata pentru a fi astronaut, dar care sa nu aiba abilitatile fizice obisnuite necesare”, a detaliat el.

Procesul lung de selectie se va incheia in octombrie anul viitor dupa mai multe faze de teste psihologice si medicale si doua runde de interviuri personale. Apelul anterior a fost deschis in 2008 si au fost selectati peste 10.000 de candidati. Dintre toate, ESA a ales 818 pentru prima runda de selectie, pe baza unor teste psihologice pe calculator. Dintre toti, doar 192 au trecut la o a doua runda de evaluari psihologice personale efectuate in Germania. Aproximativ 80 au trecut la faza a treia: analize medicale. Aproximativ patruzeci de candidati au trecut la runda finala de interviuri personale. Cei sase alesi au fost italianul Cristoforetti, compatriotul sau Luca Parmitano, germanul Alexander Gerst, danezul Andreas Mogensen, britanicul Tim Peake si francezul Thomas Pesquet. Toti, in afara de danezul si francezii, au fost piloti militari. In 2015, li s-a alaturat germanul Matthias Maurer, un expert in stiinta materialelor fara pregatire militara aeriana.

Cristoforetti este singura femeie din corpul de astronauti europeni si a 59-a femeie dintre cei peste 530 de astronauti care au zburat in spatiu pana in prezent. Inaintea ei a existat un singur cosmonaut european, doctorul francez Claudie Haignere, care ulterior a devenit ministrul cercetarii tarii sale in perioada 2002-2005.