Sa ai grija de tine poate fi o sarcina foarte mare, dar nu trebuie sa fie coplesitoare. Invatati sa va gestionati sanatatea fizica, mentala si emotionala, astfel incat sa va puteti bucura mai mult de viata de zi cu zi si sa reduceti riscul diverselor probleme de sanatate mai tarziu pe drum. De la un somn adecvat pana la stabilirea unor limite sanatoase, veti fi multumiti de cat de repede observati o diferenta in calitatea vietii atunci cand incepeti sa va faceti sanatatea o prioritate.

Luati timp pentru a va inregistra cu dvs. in fiecare zi

Daca va place sa jurnalizati sau sa pastrati liste, petreceti cateva minute la sfarsitul fiecarei zile reflectand la ceea ce a mers bine, cum v-ati simtit si orice a fost suparator. Daca nu sunteti un fan al notarii lucrurilor, luati cateva minute sa stati linistit si sa va ganditi la ziua dvs. Puneti-va aceste tipuri de intrebari: Ce m-a facut cea mai fericita astazi? Care sunt pozitivele din viata mea? Ce amanez sau aman? Daca as avea timp, ce mi-as dori sa fac? Exista negativitate pe care o pot elimina din viata mea?

Incorporeaza mai multa bucurie in viata ta pentru a-ti spori sentimentul de bine. In loc sa va concentrati asupra lucrurilor pe care nu le aveti, alegeti sa va concentrati asupra a ceea ce aveti.[2]Angajeaza-te sa gasesti binele in fiecare zi; ai putea incerca chiar sa pastrezi o ,,lista a bucuriei” in care notezi lucruri care se intampla in timpul zilei care te fac sa fii bucuros.

Luati timp pentru a face lucruri care va aduc si bucurie, cum ar fi sa ascultati muzica, sa dansati, sa gatiti, sa cititi sau sa mergeti la un curs de yoga. Faceti din aceste lucruri o prioritate, astfel incat saptamana dvs. sa fie plina de activitati de bucurie.

In mod similar, a-ti lua timp sa razi in fiecare zi iti poate spori sanatatea emotionala. Inconjoara-te de oameni care te fac sa razi sau incearca sa urmaresti un film amuzant sau un comediant in picioare pentru a-ti oferi rasul de care ai nevoie.

Stabileste limite pentru timpul si spatiul tau, astfel incat sa poti avea grija de tine

O granita poate fi intre tine si o alta persoana sau poate fi configurata pentru a-ti proteja timpul, astfel incat sa poti avea grija de tine. Iata cateva modalitati obisnuite de a stabili limite sanatoase in viata ta:

Gestionati stresul la locul de munca verificand e-mailul dvs. de doua ori pe zi, mai degraba decat obtinand un aflux constant de notificari.

Opriti telefonul atunci cand sunteti cu cei dragi, astfel incat sa nu va distrageti atentia de la ceea ce se intampla in prezent.

Distanteaza-te de cineva care are nevoie emotionala si care profita de tine.

Spuneti-le prietenilor sa trimita mesaje text sau sa sune inainte de a veni, mai degraba decat sa intre doar.

Invata sa spui ,,nu” pentru a nu-ti exceda timpul

Cand cineva va cere sa faceti ceva, luati un minut pentru a va inregistra cu intestinul si calendarul dvs. pentru a vedea daca este un lucru rezonabil sa fiti de acord. In caz contrar, spuneti ceva de genul: ,,Va multumim pentru intrebare, dar va trebui sa trec de data asta” sau ,,As vrea sa pot, dar urmatoarele doua saptamani sunt foarte ocupate pentru mine”. [5]

O intrebare extraordinara pe care ti-o pui cand incerci sa decizi daca trebuie sa te angajezi la ceva este: ,,Daca spun,, da “acestei oportunitati, la ce spun,, nu “?

Reduceti cantitatea de stres din viata dvs., astfel incat sa va puteti bucura mai mult de lucruri

Daca sunteti stresati tot timpul, aceasta va poate afecta sanatatea fizica, mentala si emotionala. Pentru a reduce stresul, incercati sa faceti ceva fizic, cum ar fi exercitiile fizice sau un masaj. De asemenea, puteti incerca sa meditati, sa va indepartati de situatiile stresante sau sa lucrati la gestionarea timpului.

De exemplu, daca sunteti adesea stresati pentru ca aveti tendinta de a alerga tarziu, setati o alarma timp de 10 minute inainte de a pleca de acasa.

S-ar putea sa nu reusiti intotdeauna sa va scoateti din situatii stresante, asa ca concentrati-va asupra lucrurilor pe care le puteti controla. De exemplu, este posibil sa nu puteti renunta doar la un loc de munca stresant, dar puteti stabili limite astfel incat jobul dvs. sa nu va invadeze timpul.