Durerile de picioare pot avea diverse cauze precum circulatia deficitara, durerea de sciatica, vene varicoase, efort fizic excesiv sau neuropatie. Din acest motiv, pentru a-i identifica cauza, trebuie respectate exact regiunea si caracteristicile durerii si, de asemenea, daca ambele picioare sunt afectate sau doar unul.

In mod normal, durerea in repaus indica probleme de circulatie, cum ar fi boala vasculara periferica, in timp ce durerea la nivelul picioarelor la trezire poate fi un semn de crampe nocturne sau de lipsa de circulatie. Pe de alta parte, durerea la nivelul picioarelor si spatelui poate fi un simptom al problemelor de sanatate la nivelul coloanei vertebrale sau al compresiei nervilor.

Cauzele durerii de picioare in repaus

Pentru a identifica cauza durerii de picior, medicul evalueaza curbura coloanei vertebrale si a extremitatilor osoase si poate efectua teste de inducere a durerii, pe langa palparea abdomenului, pentru a evalua durerea in regiunea abdominala sau pelviana. De asemenea, pot fi comandate teste de sange, lichid sinovial si imagistice, cum ar fi raze X sau RMN. Pe baza rezultatelor se poate obtine diagnosticul si se poate indica cel mai potrivit tratament pentru fiecare caz.

 1. Circulatie proasta

Durerile de picioare cauzate de circulatia deficitara afecteaza in principal persoanele in varsta si pot aparea in orice moment al zilei, dar se agraveaza dupa ce a stat ceva timp stand in picioare sau stand in aceeasi pozitie. Picioarele si gleznele pot fi umflate si de culoare inchisa, ceea ce indica faptul ca este dificil ca sangele sa revina la inima.

 1. Probleme musculare

Durerea musculo-scheletica a picioarelor nu urmeaza calea nervilor si se agraveaza odata cu miscarea. Unele tulburari care pot provoca durere sunt miozita, tenosinovita, abcesul coapsei si fibromialgia. Durerea musculara poate aparea, de asemenea, dupa efort fizic brusc, cum ar fi dupa o activitate fizica intensa sau atunci cand porti un pantof inconfortabil. In aceste cazuri, durerea apare de obicei la sfarsitul zilei si de obicei se simte ca „picioare obosite”.

 1. Probleme articulare

In special la varstnici, durerile de picioare pot fi legate de probleme ortopedice precum artrita sau osteoartrita. In aceste cazuri, alte simptome, cum ar fi durerea si rigiditatea articulatiilor, sunt de obicei prezente in primele 15 minute de la trezire. Durerea poate sa nu apara in fiecare zi, dar este de obicei mai accentuata la efort si mai buna cu odihna.

 1. Tulburari ale coloanei vertebrale

Cand durerea in picioare este agravata de miscarea coloanei vertebrale, aceasta ar putea fi cauzata de leziuni ale vertebrelor. Stenoza canalului spinal poate provoca dureri moderate sau severe, precum si o senzatie de greutate sau crampe in partea inferioara a spatelui, fese, coapse si picioare in timpul mersului. In aceste cazuri, durerea este ameliorata doar atunci cand stati sau aplecati corpul inainte, poate fi prezenta o senzatie de amorteala.

 1. Durere in sciatica

Atunci cand durerea la picior este cauzata de modificari ale nervului sciatic, omul simte de obicei dureri de spate, fese, in partea din spate sau laterala a coapsei si poate afecta chiar glezna, in plus, poate fi insotita de o senzatie de furnicaturi sau slabiciune la nivelul picioarelor. Durerea poate fi simtita ca intepaturi, cusaturi sau arsuri si apare brusc.

Cand sa mergi la medic

Este indicat sa mergi la medic atunci cand durerea la picioare este foarte intensa sau cand apar alte simptome. De asemenea, este important sa mergi la medic atunci cand:

 • Durerea la picior este localizata si foarte intensa;
 • Exista rigiditate in coapsa sau gambe;
 • In caz de febra;
 • Cand picioarele si gleznele sunt foarte umflate;
 • In caz de suspiciune de fractura;
 • Cand nu permite sa functioneze;
 • Cand mersul este dificil.