Prim-ministrul Regatului Unit, Boris Johnson, a anuntat ca izolarea va fi prelungita cel putin pana la 1 iunie si a anuntat un sistem in cinci faze pentru reluarea activitatii care se va aplica doar in Anglia, incepand cu Scotia, Tara Galilor si Nord. Irlanda va mentine cea mai stricta izolare.

„Sistemul de alerta Covid va fi gestionat de un nou Centru comun de biosecuritate. Cu cat nivelul este mai ridicat, cu atat restrictiile sunt mai dure si mai stricte. Vor fi cinci niveluri de alerta”, a explicat Johnson intr-un discurs televizat.

Nivelul Unu ar insemna ca boala nu mai este prezenta in Marea Britanie, in timp ce Nivelul Cinci ar fi cel mai rau scenariu: „situatia pe care am avea-o daca NHS ar fi fost coplesita”, a spus el.

In timpul blocarii, Regatul Unit a fost la Nivelul Patru „si datorita sacrificiului dumneavoastra suntem acum in masura sa incepem tranzitia la Nivelul Trei”, a explicat Johnson. Cu toate acestea, Nivelul Trei nu inseamna sfarsitul izolarii, a subliniat el.

„Desi am facut progrese si am indeplinit unele dintre conditiile date, in niciun caz nu le-am indeplinit pe toate cinci si de aceea pur si simplu nu este momentul sa punem capat izolarii in aceasta saptamana”, a argumentat el.

Izolarea ramane, dar unele restrictii sunt ridicate

Cu toate acestea, unele restrictii vor fi ridicate. “Am spus ca ar trebui sa lucrezi de acasa daca poti si sa mergi la munca doar daca nu exista alternativa. Trebuie sa subliniem ca oricine nu poate lucra de acasa, de exemplu in constructii sau industrie, ar trebui sa fie incurajat activ sa mergi la munca.”, a remarcat premierul englez.

In plus, Johnson a explicat ca, incepand de miercuri, „toata lumea este incurajata sa faca mai mult exercitii in aer liber, fara limitari”. „Poti sta intr-un parc, poti conduce in alte locuri si poti chiar sa faci anumite sporturi, desi doar cu membrii propriei gospodarie” si respectand intotdeauna regulile de distantare sociala, a explicat el.

„Trebuie sa respectati regulile de distantare sociala si, pentru a aplica acele reguli, vom creste amenzile pentru minoritatea care nu le respecta”, a avertizat el.

Redeschiderea magazinelor si scolilor, in faze ulterioare

Pentru mai tarziu ar fi redeschiderea magazinelor si a scolilor primare. Scolile isi vor relua activitatea in etape. In primul ar fi prescolar, clasa I si a VI-a, care ar reveni la ore cel mai devreme pe 1 iunie.

„Ambitia noastra este ca elevii de liceu care au examene anul viitor sa aiba ceva timp cu profesorii lor inainte de vacanta”, a spus Johnson.

In plus, in iulie o parte a industriei ospitalitatii s-ar putea redeschide „cel mai devreme”, atata timp cat acestea sunt in siguranta si distanta sociala poate fi mentinuta.

Cresterea de testare

Aceasta relaxare in Regatul Unit este rezultatul „o scadere drastica a cifrelor”, a subliniat Johnson, care a subliniat necesitatea de a stabili un „sistem de testare al celor mai bune din lume pentru a testa posibilele victime si pentru a-ti gasi contactele”. 

„Noul nostru sistem va putea detecta din timp focarele locale si ne va oferi o imagine de ansamblu la nivel national”, a indicat el, avertizand in acelasi timp ca Guvernul „nu va ezita daca va fi necesar sa franam” daca exista revenirea in infectii. Prin urmare, desi „varful initial a fost depasit, acum se coboara pe munte, ceea ce este de obicei mai periculos”.

In orice caz, dupa ce va depasi aceasta „boala diabolica”, Marea Britanie „se va fi schimbat odata cu experienta”, a subliniat el. „Putem fi mai puternici si mai buni decat oricand, dar deocamdata trebuie sa ramanem vigilenti, sa controlam virusul si sa salvam vieti”, a adaugat Johnson.

Cel mai recent bilant oficial situeaza numarul deceselor cauzate de coronavirus la 31.855, dupa ce a adaugat 269 de decese. Un total de 219.183 de persoane au fost testate pozitiv in toata tara de la inceputul pandemiei, dupa ce au mai verificat 3.923 de cazuri noi in ultimele 24 de ore inregistrate.

Macron si Johnson sunt de acord ca nu va exista carantina in calatoriile dintre Regatul Unit si Franta

Duminica aceasta, Johnson a avertizat si ca va exista o carantina pentru persoanele care sosesc cu avionul din strainatate. Cu toate acestea, acest lucru nu va fi cazul zborurilor care provin din Franta.

Premierul britanic si presedintele Frantei, Emmanuel Macron, au anuntat duminica aceasta un acord prin care persoanele care calatoresc intre cele doua tari nu vor trebui sa treaca prin nicio perioada de carantina.

“Masurile de carantina nu vor fi aplicate calatorilor din Franta in aceasta faza. Orice masura de ambele parti va fi luata in mod coordonat si reciproc”, explica declaratia emisa simultan de Eliseo si de numarul 10 Downing Street si difuzata dupa interventia televizata a lui Johnson. 

Cei doi lideri au abordat „necesitatea de a gestiona riscul de noi infectii de la straini acum, cand rata coronavirusului este in scadere pe plan intern”.

„Aceasta cooperare este necesara in special pentru gestionarea frontierei noastre comune”, se arata in declaratia, publicata dupa conversatia telefonica purtata duminica de Johnson si Macron.