Sectiile de votare din Scotia s-au inchis la ora locala 22:00, dupa ce  milioane de locuitori au mers la vot joi pentru a decide daca aceasta regiune devine independenta de Regatul Unit intr-un referendum strans istoric. Numararea buletinelor de vot pentru o consultare a inceput deja, al carei rezultat final va fi cunoscut vineri.

Ultimele sondaje  prevad ca votul „nu” va castiga cu un rezultat posibil strans, desi cel mai recent, publicat in aceasta dupa-amiaza de Evening Standard, mareste marja de victorie a unionistilor la sase puncte, cu 53% impotriva la 47% din secesionisti.

Trecut de ecuatorul zilei votarii, participarea era deja de asteptat sa fie foarte mare. Cu toate acestea, aceste  date de participare vor fi facute publice si dimineata, desi cifrele sunt asteptate a fi mari, in conditiile in care 97% din recensamantul electoral s-a inscris pentru a putea vota intr-una din cele 5.579 de urne distribuite in 32 de circumscriptii electorale. 

Primele indicii clare ale rezultatului referendumului vor fi cele din circumscriptii mari precum Glasgow, cu 486.000 de alegatori inregistrati, Edinburgh, cu 378.000 si Fife, cu 300.000.

Atmosfera festiva si fara evenimente

Districtele isi vor trimite rezultatele individuale pe masura ce isi  termina numararile la un centru din Ingliston, chiar in afara Edinburgh, unde vor fi verificate acele numarari partiale. Anuntul rezultatului final al plebiscitului va fi facut de sefa Comisiei Electorale Scotiane, Mary Pitcaithly, potrivit Efe.

Ziua alegerilor s-a desfasurat in aceasta joi in Scotia intr-o atmosfera festiva si fara incidente notabile. Chiar inainte de deschiderea la ora locala 07:00 (inca o ora in Spania continentala), se vedeau cozi lungi la intrarea in scoli. „A fost o zi foarte incarcata”, a declarat pentru AFP Peter MacVean, unul dintre directorii de operatiuni ai unei sectii de votare din Edinburgh. „Oamenii au fost foarte motivati”, a adaugat el.

Printre  cei inregistrati, in premiera, cei peste 16 ani, si au fost nevoiti sa raspunda cu  da  sau  nu  la aceasta intrebare simpla: „Ar trebui sa fie Scotia o tara independenta?”. Imbracati in  kilt  (fusta) traditionala, cantand la cimpoi si bine dispus, grupuri si cete de scotieni se apropie de sectiile de votare intr-un firicel constant.

„Asteptam asta de mult timp, dar  ceea ce fac astazi va avea un efect asupra viitoarei generatii”, a declarat   Hendry Whittaker, un sofer de camion in varsta de 73 de ani.

Numar mare de indecisi

Fostul prim-ministru britanic  Gordon Brown a fost  primul lider care a votat. Dupa zece dimineata, partidul laburist, impotriva independentei, a ajuns la sectia de votare din Kirkcaldy, un orasel din comitatul Fife. Fostul sau cancelar al Fiscului si lider al  campaniei Better TogetherAlistair Darling, si-a exercitat dreptul la Edinburgh.

Ministrul sef si liderul Partidului National Scotian (SNP), Alex Salmond, a votat o jumatate de ora mai tarziu la Strichen, Aberdeenshire. „Este o oportunitate o data in viata  si cred ca o poti aprecia dupa numarul de oameni care voteaza”, a declarat liderul independentist. „Suntem in mainile scotienilor”, a condamnat el.

In cetateni precum Helen Reid, euforica dupa ce si-a facut un  selfie  cu Salmond. „Este magic, nu?” spune el. „M-am trezit devreme sa votez si stiam ce am sa fac: libertatea”, adauga el, fluturand steagul albastru-alb.

Nu toata lumea este la fel de entuziasmata ca ea. Un pensionar merge pe strada cand il vede pe liderul nationalist incercand sa-l convinga pe nehotarat din usa in usa: „A fost una dintre cele mai amare campanii pe care mi le amintesc de cand m-am mutat aici din nordul Angliei in urma cu zeci de ani. cred ca ceea ce se intampla cu adevarat toate astea este anti-engleza, dar nu indraznesc sa spun asta”, marturiseste el.

Cea mai importanta decizie pe care tara o va adopta peste trei secole,  de la semnarea Actului de Unire  cu Marea Britanie in 1707, este o necunoscuta cu un  numar mare de indecisi.

Scolile  au fost deschise pana la ora locala 22:00 si, desi numaratoarea va incepe imediat dupa, rezultatul final nu este asteptat pana vineri devreme.

Castigatorul va fi cel care castiga cu majoritate simpla (sunt suficient 50% plus unul din voturi valabile , fara un prag minim de participare). Ambele parti au convenit sa-l respecte in virtutea acordului incheiat la Edinburgh pe  15 octombrie 2012 de catre premierul britanic, conservatorul David Cameron si Alex Salmond.

Liderul SNP a maturat ultimele alegeri regionale din 2011 cu promisiunea de a convoca un referendum pentru separarea de Regatul Unit. Planul sau prevede ca Scotia independenta  sa mentina lira sterlina (moneda britanica), Elisabeta a II-a ca sef de stat si apartenenta la Uniunea Europeana , precum si o relatie speciala cu restul Regatului Unit; in timp ce ar scapa de armele nucleare.

Cu toate acestea, acest scenariu nu este complet clar, deoarece  Londra respinge uniunea monetara  daca Scotia se desprinde. Ca contraoferta, in cazul in care  nu castiga , Executivul britanic a promis ca va acorda Scotiei o mai mare autonomie in ceea ce priveste serviciile sociale si impozitele. In aceeasi marti, Cameron si liderii celorlalte doua mari partide traditionale britanice, partidul muncitoresc  Ed Miliband si liberalul Nick Clegg, au semnat o scrisoare comuna  pentru a-si ratifica angajamentul.

Pe parcursul  lungii campanii, mai mult decat elemente identitare, miscarea secesionista s-a concentrat pe evidentierea posibilitatilor deschise populatiei pentru ca aceasta sa decida singura, sustinuta de bogatia resurselor sale energetice (petrol si surse regenerabile). Si propune un stat bunastarii reinnoit.

Intre timp, campania nu a  scos in evidenta riscurile unei Scotii independente, in special economice, ceea ce a facut ca aceasta sa  fie perceputa ca negativa si sa-si reduca marja in sondaje.

De fapt, cu doua saptamani inainte de vot, pentru prima data un sondaj realizat de un important mijloc de presa a prezis o  victorie da , care a fost intampinata cu pierderi la Bursa de Valori din Londra. In ultimele zile sondajele  au oferit din nou unionistii un avantaj. Chiar si in aceasta joi, ziarul londonez  Evening Standard  a acordat  noului  un avantaj de sase puncte (53% fata de 47%, reducand 4% din indecisi, efectuat intre marti si miercuri la 991 de persoane de catre compania Ipsos Mori).

Scotia este a doua regiune ca marime a Regatului Unit, cu aproape  o treime din total, desi cei 5,3 milioane de locuitori ai sai reprezinta  doar 8% din populatie, dintre care 2% traiesc pe insule indepartate din Marea Nordului.

Tocmai, dispersarea teritoriului complica numaratoarea din Scotia, care se  efectueaza doar in cele 32 de sedii ale diferitelor circumscriptii electorale, unde sunt luate urnele sigilate ale tuturor colegiilor.

In cazul acestor insule — locuite in unele cazuri de mai putin de o mie de locuitori — se vor folosi elicoptere si pentru a accelera procesul,  au fost instalate temporar spoturi la heliporturi  pentru ca voturile insulelor sa poata fi numarate la fel. noaptea (atata timp cat vremea permite zborurile). Cu ocazii anterioare, potrivit agentiei Reuters, numaratoarea a fost amanata pentru ca nu aveau vizibilitate pe timp de noapte.

Conform orarului oferit de autoritatile electorale, fiecare circumscriptie trebuie sa-si comunice rezultatele totale pe masura ce incheie numaratoarea. Totusi, angajamentul autoritatilor este ca scotienii  sa poata lua micul dejun in aceasta vineri cu rezultatul final, care va fi urmat de un scenariu inca de precizat, dar cu efecte profunde pentru politica britanica -si europeana- in cazul unui  da . victorie .

In ziua referendumului, campania pentru si impotriva independentei nu a incetat, cu diverse acte si demonstratii. Printre primii s-au numarat si grupuri de catalani care  cer organizarea consultarii  anuntate de Generalitat pentru 9 noiembrie.

Pe strazile din Edinburgh a fost posibil sa vezi un grup de oameni cu steagurile independentei catalane (esteladas) sustinand da. Pe de alta parte, doi basci de varsta mijlocie cu o ikurrina (steagul basc), au recunoscut Efe dupa ce au votat ca au  simtit „invidie” pentru acest proces.