Scriitoarea sud-africana Lauren Beukes a intrat pe scena literaturii speculative mondiale o data cu romanul Zoo City, care a castigat cel mai prestigios premiu britanic, Arthur C. Clarke, si care a facut-o pe autoare sa fie considerata una dintre cele mai interesante si mai proaspete voci aparute in ultimii ani in science-fiction. Datorita lui Zoo City, The Shining Girls nu numai ca a fost asteptat cu sufletul la gura, dar a fost si achizitionat la licitatie cu mai mult de 500.000 de lire sterline.

Daca ar fi sa descriu acest roman neobișnuit, as spune ca este o combinatie intre un horror clasic cu un ucigas in serie si un subgen aparte al SF-ului: calatoria in timp. Harper Curtis este un ucigas care da peste o casa ce pare sa-i indice anumite fete care „stralucesc” si care trebuie ucise. Numai ca aceasta casa ii permite sa calatoreasca in susul si josul timpului, in toti anii dintre cei ai Depresiei Economice si anii ’90. Harper se plimba astfel intre copilaria victimelor sale, pe care le urmareste si le da cate un obiect, si perioada cand acestea devin adulte, cand revine pentru a le omori si pentru a inlocui obiectele cu altele. Insa Kirby Mazrachi, una dintre fetele ce „stralucesc” si care nu trebuia sa aiba viitor, scapa cu viata si decide sa-l gaseasca pe ucigasul misterios, care dispare atat de usor.

Atat Kirby, cat si restul victimelor feminine, sunt creionate in culori vii si interesante, fiecare are povestea ei, pe fiecare le simti ca traiesc, ca fac parte dintr-o anumita perioada a vietii orasului Chicago si a Statelor Unite. Insa oricat de interesante ar fi personajele, ceea ce „straluceste” cel mai puternic in The Shining Girls sunt toate erele prin care plimba si ucide Harper: Marea Depresie, Razboiul, Miscarea de Eliberare a Femeilor, Bum-ul Urban. Acest roman este de fapt o istorie a orasului Chicago in secolul XX, extraordinar de bine cercetata si scrisa cu mult talent, insa este o istorie la fel ca toate celelalte, plina de crimele, de sangele si de ororile care, de fapt, au insotit intotdeauna Visul American.

Mi-a placut faptul ca Beukes a schimbat total registrul fata de Zoo City, dar din pacate, desi calatoria in timp este extrem de bine integrata in desfasurarea povestii, nu simti deloc ca aceasta ar fi necesara, de fapt cartii. The Shining Girls este un thriller cu puternice accente horror, extrem de palpitant si de bine scris, in care calatoria in timp aduce un element inedit, dar cartea ar fi fost la fel de buna si daca aceasta ar fi lipsit. Nu exista nici o explicatie pentru ceea ce se intampla si nici nu e explorat nici un aspect din efectele posibile ale calatoriei in timp, afara de faptul ca aceasta ii permite ucigasului sa scape de politie pentru aproape un secol.

Dar asta nu trebuie sa va faca sa evitati The Shining Girls. Va fi cu siguranta unul dintre cele mai reusite horror-uri ale anului, insa sa o deschideti stiind ca asta veti primi, iar science-fiction-ul nu este nici macar atat cat a fost in 11/22/63 al lui Stephen King.