Astazi se implinesc 165 de ani de la nasterea celui considerat cel mai mare inventator din istoria Statelor Unite ale Americii, Thomas Alva Edison.

In luna ianuarie a acestui an a fost realizat un sondaj de catre Massachusetts Institute of Technology (MIT) in care au fost alesi cei mai mari inventatori din istoria SUA. Primul loc in sondajul numit Lemelson-MIT Inventions Index a revenit lui Thomas Alva Edison cu 54% din voturi.

Thomas Alva Edison s-a nascut pe 11 februarie 1847 in Milan, Ohio si a fost cel mai prolific inventator al timpurilor sale cu peste 1900 de brevete in domeniile electricitatii, telefoniei, al sistemului de transmisie multipla a telegramelor, inregistrarii mecanice a sunetului si cinematografiei. In sectorul industriei a introdus notiunea productiei de serie. In momentul nasterii sale, electricitatea nu fusese dezvoltata, iar in momentul mortii sale, orase intregi erau iluminate, o mare parte dintre aceste realizari fiind atribuite lui Edison.

Prima sa inventie a fost masina electromagnetica de inregistrat voturi realizata la 28 octombrie 1868. Dintre cele peste 1900 de brevete obtinute, merita amintite inventarea sistemului telegrafic duplex in anul 1872 prin care se transmit simultan, pe acelasi fir, doua telegrame in sensuri diferite; inventarea fonografului in 1877, fiind primul aparat de inregistrat si redat sunete; becul cu incandescenta din anul 1879 sau realizarea primei distributii de energie electrica prin instalarea unei centrale electrice pe pachebotul transatlantic “Columbia”, devenind prima nava iluminata electric, in anul 1880. In acelasi an vine cu ideea folosirii tractiunii electrice pe calea ferata.

In anul 1878 aduce imbunatatiri telefonului inventat de Alexander Graham Bell prin amplificarea vocii cu ajutorul curentilor de inductie si, dupa ce foloseste microfonul inventat de Hughes, breveteaza telefonul cu bobina de inductie si microfon cu carbune, caruia ii adauga apoi soneria electrica de apel. Pe 4 septembrie 1882, Thomas Edison pune in functiune, la New York, prima centrala electrica ce alimenteaza cladirile unui oras.

In anul 1883 descopera efectul Edison, iar in anul 1892 inventeaza un aparat de luat vederi, perfectionat in anul 1894 prin aparitia kinetoscopului, primul aparat care putea reda imagini in miscare. In anul 1912 creeaza un prototip de cinematograf sonor prin combinarea cinematografului propriu-zis cu fonograful, iar in anul 1914 perfectioneaza acumulatorul alcalin cu placi de fier si de nichel introduse in solutie apoasa de hidroxid de potasiu sau de sodiu ca electrolit.

Pentru intreaga activitate si contributiile aduse, Academia Americana de Arte si Stiinte i-a acordat in anul 1895 “Premiul Rumford” pentru cercetarile din domeniul electricitatii, iar in anul 1915 “Medalia Franklin” pentru progresul adus binelui umanitatii.

In Statele Unite, la data de 11 februarie se sarbatoreste “Ziua inventatorilor americani“, instituita in memoria lui Thomas Edison trecut in nefiinta la 18 octombrie 1931.

Semnificatiile zilei de 11 februarie:

1650 – A murit Rene Descartes, filosof francez (n. 1596).

1809 – Inginerul american Robert Fulton a inventat vaporul cu aburi.

1866 – Domnitorul Alexandru Ioan Cuza este silit sa abdice din cauza “monstruoasei coalitii” dintre conservatori si liberal-radicali.

1880 – Grecia a recunoscut independenta Romaniei.

1921 – S-a nascut Ion Inculet, inginer canadian de origine romana, autor si coautor a numeroase inventii, membru de onoare al Academiei Romane.

1926 – S-a nascut Leslie Nielsen, actor canadian (d. 2010).

1929 – S-a inregistrat cea mai scazuta temperatura din Romania-38,5 grade Celsius in Depresiunea Brasovului.

1929 – Este creat statul Vatican.

1936 – S-a nascut Burt Reynolds, actor american.