Nu este usor sa educi un copil, mai ales de la varste fragede, atunci cand nu intelege foarte multe lucruri. Insa, exista un set de regulii pe care tu, ca parinte, trebuie sa le respecti daca vrei sa iti educi corect copilul! Iata care sunt acestea!

Reguli bine stabilite

Incearca sa adopti cateva reguli, sa i le explici copilului foarte bine si sa nu te abati niciodata de la acestea. De exemplu, atunci cand plange doar pentru ca vrea ceva, incearca sa nu il bagi in seama decat in momentul in care inceteaza si te roaga frumos sa ii dai ceea ce vrea. De fiecare data cand greseste trebuie sa ii aduci aminte de regula impusa pentru a se conforma.

Asculta-ti copilul

Poate ca nu ai chef sa auzi ce a facut toata ziua la gradinita sau la scoala, insa este bine sa il asculti si chiar sa ii ceri mai multe detalii celui mic. In aceste fel va capata incredere in tine ca poate vorbi despre orice si ca il vei asculta mereu. Un copil care este ignorat in momentul in care isi doreste sa impartaseasca cu cineva experientele sale va deveni, in timp, foarte retras si timid.

Nu ii reprosa lucruri

Chiar daca greseste, incearca sa nu il coplesezi cu reprosuri in fiecare zi. Explica-i ce a gresit si pedepseste-l, daca este cazul. Cu cat ii vei reprosa mai multe lucruri, cu atat va crede ca orice ar face va avea parte de repros, iar asta l-ar putea determina sa fie mai timid si inchis in sine.

Nu tipa la el

Nu vei obtine nimic de la copilul tau daca vei tipa. Din contra, amandoi veti acumula frustrari, iar cel mic ar putea sa aiba un sentiment de teama fata de tine, lucru care nu este de dorit. Nu trebuie sa fii un tiran pentru a-ti educa frumos copilul!

Nu uita ca fiecare copil este unic si nu reactioneaza la fel in aceeasi situatie. Chiar si fratii pot avea comportamente total opuse, asa ca va trebui sa iti adaptezi “stilul” de educare in functie de fiecare copil.