Noua carte a lui Richard McGregor, The Party , examineaza relatia complicata dintre Partidul Comunist si guvernul chinez, expunand cum o masinarie politica submineaza vointa de a guverna in mod corespunzator un miliard de oameni. De asemenea, este plin de tot felul de detalii fascinante despre China. Aici sunt cativa dintre ei.

1. In China, politicienii in varsta sunt ,,dependenti” de vopsirea parului negru. Parul lor devine alb doar cand sunt expediati la inchisoare sau se retrag. (Pagina 1)

2. Un telefon rosu, numit ,,masina rosie”, sta pe biroul persoanelor care conduc cele mai mari cincizeci de companii din China. Aceste telefoane criptate au doar patru cifre si se conecteaza doar la alte telefoane rosii, permitand barbatilor atotputernici care conduc China sa aiba acces neingradit unul la celalalt. (Paginile 8-9)

3. China si Vaticanul nu au o relatie diplomatica oficiala, dar in discutiile intermitente, ambele parti vor face in mod privat glume despre asemanarile lor, determinand un membru al Chinei sa remarce: ,,[cu exceptia] tu esti Dumnezeu si noi suntem diavolul . ” (Pagina 11)

4. Comunistii cred ca sunt democrati, considerand ca ,,Guvernul democratic este Partidul Comunist Chinez care guverneaza in numele poporului”. (Pagina 20)

5. Partidul Comunist nu are un site web. (Pagina 20)

6. Din 1978, ,,economia [chineza] si-a dublat dimensiunea la fiecare opt ani”. (Pagina 28)

7. ,,Exista acum mai multi miliardari in China decat in   orice alta tara decat SUA” (Pagina 30)

8. “Patruzeci si cinci la suta din imprumuturile acordate inainte de 2000 au [rau].” (Pagina 45)

9. Dupa cum se potriveste unei natiuni comuniste, China are un birou central care se ocupa de personal pentru majoritatea numirilor politice majore. ,,Un departament similar din SUA ar supraveghea numirea intregului cabinet american, a guvernatorilor de stat si a adjunctilor acestora, a primarilor marilor orase, a sefilor tuturor comisiilor federale de reglementare, a directorilor executivi ai GE, Exxon-Mobil, Wal-Mart si aproximativ cincizeci dintre cele mai mari companii americane ramase, judecatorii Curtii Supreme, redactorii New York Times , Wall Street Journal si Washington Post, sefii retelelor TV si posturilor de cablu, presedintii Yale si Harvard si a altor universitati mari si sefii grupurilor de reflectie precum Brookings Institute si Heritage Foundation. Nu numai atat, procesul de verificare va avea loc in spatele usilor inchise, iar programarile au fost anuntate fara nicio explicatie insotitoare de ce au fost facute. “(Pagina 72)

10. Cand un politician vrea sa spulbere un adversar, acesta va scrie un roman criminal care implicit implica rivalul sau de a face rau. (Pagina 144)

11. Cand Hu Jintao l-a inlocuit pe Jiang Zemin in 2003, a fost prima tranzitie pasnica de putere pe care a avut-o vreodata o tara comunista majora. (Pagina 153)

12. “In mai 2009, judetul Gongan din provincia Hubei a ordonat angajatilor de stat sa fumeze colectiv cel putin 23.000 de tigari pe an, pentru a proteja,,, veniturile fiscale si drepturile consumatorilor “.