Creatina este un supliment alimentar care se consuma pentru a castiga masa musculara. Cu toate acestea, se pare ca are un dezavantaj cand vine vorba de sanatatea parului. Prin urmare, multi se intreaba, ar putea creatina sa provoace caderea parului?

Pentru a afla raspunsul, sa vedem mai jos ce este creatina mai detaliat si alte informatii de interes. Continuati sa cititi ca sa nu pierdeti nimic!

Creatina este – in esenta – un aminoacid, adica este materia prima cu care organismul uman poate forma proteine. In starea sa naturala, se gaseste in tesutul muscular al corpului si participa activ la contractie si este implicat in procesele energetice.

In 1990, a inceput sa fie promovata ideea ca prin ingerarea lui ca supliment, cantitatea de creatina din muschi ar putea fi crescuta. Experienta a aratat ca are cumva efect asupra masei musculare. De asemenea, este posibil sa puteti creste progresiv puterea muschilor.

Popularitatea acestui supliment a fost insotita de mituri despre efectele sale si reactiile adverse. Unele dintre indoielile care se au este daca acest supliment poate fi capabil sa provoace caderea parului.

Cum actioneaza creatina?

Creatina emuleaza actiunea substantei naturale in muschi, deoarece atunci cand este ingerata ca supliment, determina organismul sa foloseasca acel surplus care nu exista inainte. Acest lucru, combinat cu exercitiile fizice regulate, poate oferi beneficii.

Ar putea imbunatati forta musculara cu pana la 10%, asa cum se arata intr-un document publicat in Centrul de Studii, Cercetare si Medicina Sportiva al Guvernului Navarrei. S-a observat ca acest efect este mai mare la gimnastele de haltere, deoarece muschii lor lucreaza in aceasta directie.

Pentru alte modalitati, datele sunt mai dispersate si mai mici. Se estimeaza ca puterea musculara la nivelul pectoralilor creste cu pana la 5% odata cu consumul si exercitiile corespunzatoare. Pentru membrele inferioare, cresterea ar fi de 8%.

A fost investigata utilizarea si utilizarea in multe sporturi si modalitati de exercitii fizice. De asemenea, au efectuat cateva studii care au incercat sa investigheze daca creatina este capabila sa creasca capacitatea intelectuala. In general, rezultatele au aratat un anumit grad de scadere a oboselii mentale, dar nici o crestere a abilitatilor in acest domeniu.

De unde a inceput intrebarea caderii parului?

Intrebarea vine dintr-un studiu realizat de Clinical Journal of Sport Medicine intr-un jurnal de medicina sportiva. Cercetarea a evaluat efectul suplimentelor cu creatina asupra a douazeci de jucatori de rugby.

Subiectii au fost impartiti in doua grupe. Primul grup a primit creatina, iar al doilea nu. La sfarsitul timpului prevazut, concentratiile de dihidrotestosteron au fost masurate in ambele grupuri.

Dintre consumatorii de complement, substanta a crescut cu peste 50% in raport cu celelalte. Concluzia studiului, dupa rularea formulelor matematice corespunzatoare, a fost ca un supliment zilnic de creatina de 5 grame era capabil sa creasca dihidrotestosteronul cu pana la 40%. Pe de alta parte, testosteronul a ramas neschimbat.

Posibilul mecanism prin care creatina cauzeaza caderea parului

Daca fiziologia modului in care creatina ar putea provoca caderea parului nu este abordata, explicatia s-ar gasi in testosteron. Acest lucru se presupune, deoarece cea mai mare parte a cheliei este alopecie androgena, adica apare la barbati din cauza hormonului in cauza.

In corpul masculin, testosteronul se transforma in dihidrotestosteron si slabeste foliculii de par. Nu la toti barbatii, ci la cei care sunt deja nascuti cu o predispozitie genetica la chelie. Dihidrotestosteronul nu produce acelasi efect la toata lumea.

Astfel, prin cresterea fortei musculare, creatina provoaca caderea parului prin stimularea productiei crescute de dihidrotestosteron. Din nou, se subliniaza ca acest lucru se intampla doar la acei indivizi cu genetica sensibila, asa cum este expus in acest studiu al Centrului National pentru Informatii Biotehnologice.

De ce nu putem concluziona ca creatina provoaca caderea parului?

Nu se poate concluziona definitiv ca creatina provoaca caderea parului. Studiul care a ridicat intrebarea nu indeplineste toate cerintele pentru a fi considerat definitiv. In plus, din punct de vedere metodologic, a avut doar douazeci de participanti.

In plus, diferentele in concentratia de dihidrotestosteron intre utilizatorii si neutilizatorii de creatina ar trebui sa fie semnificative pentru a-i atribui un efect. In studiul mentionat, diferenta a fost de doar 0,30 nanomoli.

Pe de alta parte, studiile stiintifice riguroase iau in considerare mai multe variabile. In care s-a generat indoiala, nu se stie daca efectul ar fi doar la rugbysti sau si in alte sporturi, precum si antrenamentul specific si punctual pe care l-au efectuat nu este cunoscut.

In concluzie, este mai corect sa afirmam ca creatina nu provoaca caderea parului de la sine si izolat, ci ar putea face acest lucru la persoanele cu genetica predispusa, adica barbatii cu predispozitie congenitala la chelie. Cu toate acestea, este greu de stiut daca oricum nu ar suferi de genetica, separat de aportul de creatina.