Presedintele Ucrainei, Volodymyr Zelensky, a asigurat vineri ca agentiile sale de informatii au descoperit ca pentru 1 si 2 decembrie se pregateste o lovitura de stat sustinuta de „reprezentantii Rusiei”. Liderul ucrainean a evitat sa ofere detaliile presupusului plan si sa clarifice daca si cum este implicat direct Kremlinul in tentativa de lovitura de stat.

La o conferinta de presa la Kiev, Zelensky a mai dat asigurari ca puternicul oligarh ucrainean Rinat Akhmetov, cu care are o relatie foarte tensionata, este tarat in ​​complot. Comentariul despre pregatirea unei lovituri de stat ridica tensiunea in regiune cu un pas mai departe, aflata deja in alerta din cauza concentrarii trupelor ruse de-a lungul granitei cu Ucraina.

Kremlinul s-a grabit vineri sa nege orice implicare in presupusul plan de lovitura de stat. „Rusia nu are planuri pentru o astfel de participare. Rusia nu participa niciodata la astfel de evenimente”, a declarat Dmitri Peskov, purtatorul de cuvant al presedintelui rus Vladimir Putin. In ultimele saptamani, observatori si analisti precum veteranul Volodymyr Fesenko au avertizat nu doar despre mobilizarea militara a Moscovei, ci si despre o alta posibila formula de razboi hibrid, cea care foloseste metode neconventionale de agresiune, in care Rusia incearca sa provoace o criza acuta cu un schimbarea puterii in Ucraina, o tara de 44 de milioane de locuitori care este printre cele mai sarace din Europa.

„Avem provocari nu numai din partea Rusiei si o posibila escaladare, avem mari provocari interne”, a spus Zelensky. „Am primit informatii ca in tara noastra va avea loc o lovitura de stat pe 1 si 2 decembrie”, a adaugat presedintele ucrainean, care sustine ca detine „informatii solide” despre complotul in care discuta „poporul ucrainean” si „reprezentantii Rusiei”. participarea oligarhului Akhmetov la complot. „Cred ca [magnatul] poate sa nu stie asta”, a spus Zelensky. Prin intermediul purtatorului sau de cuvant, omul de afaceri a dat asigurari agentiei Interfax ca acuzatiile sunt „o minciuna completa”.

In ultimele luni, presedintele ucrainean l-a vizat pe Ahmetov si pe alti mari oameni de afaceri din tara cu o „lege anti-oligarh” care urmareste sa ia puterea celor mai bogati magnati, dar a fost criticat si de unii experti, care considera ca poate da prea multa putere Consiliului de Securitate si Aparare Nationala, care, desi cu legea in mana, va decide cine este considerat oligarh. Akhmetov detine cea mai mare companie privata de energie electrica din tara si are un mare holding — minerit, asigurari, finante —, o mare parte in estul Ucrainei, o echipa de fotbal —Sahtior Donetk— si un imperiu Comunicare.

Canalele lui Akhmetov au trecut in ultimele saptamani de la o acoperire amicala la o acoperire mult mai critica a presedintelui Zelensky, un fost actor de benzi desenate care a devenit presedinte in 2019 cu un discurs impotriva elitelor si a coruptiei si a promis ca va rezolva conflictul din Donbas impotriva pro-rusi. separatisti, care primesc sprijin economic si militar de la Kremlin. In ultimele luni, popularitatea lui Zelenski, care a maturat 73% la alegerile prezidentiale in urma cu doi ani – partidul sau, Servitorul Poporului, a obtinut si o majoritate fara precedent la alegerile legislative – a avut de suferit.

Intr-o intalnire maraton cu jurnalistii, Zelensky a vorbit pe larg vineri despre amenintarea unei escalade militare ruse si a asigurat ca Ucraina si-a dezvoltat si imbunatatit armata in ultimii ani si ca va fi pregatita pentru aceasta. „Avem controlul total asupra granitelor noastre si suntem pe deplin pregatiti pentru orice escaladare”, a spus Zelensky. Potrivit informatiilor din Statele Unite si informatiilor de la Kiev, Rusia a acumulat aproximativ 114.000 de soldati in jurul granitelor sale cu Ucraina si in peninsula Crimeea, pe care Moscova a anexat-o in 2014 intr-un referendum considerat ilegal de comunitatea internationala si care a fost organizat cu un rus. prezenta militara la sol.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a avertizat din nou vineri despre mobilizarea Rusiei si a avertizat Moscova ca orice utilizare a fortei impotriva Ucrainei va avea un cost ridicat. Kievul si-a consolidat randul spre Occident in 2013, cu mobilizari pro-europene care au dus la rasturnarea si fuga presedintelui Viktor Ianukovici, un aliat al Kremlinului. Tara, care a suferit de pe urma trecerii Rusiei de a anexa Crimeea si razboiul din Donbas, vrea sa se alature Aliantei Atlantice. Si, desi aderarea sa pare extrem de indepartata, este o linie rosie clara pentru Kremlin, care incearca sa tina Ucraina, o alta fosta republica sovietica, sub influenta sa. Rusia sustine ca NATO reprezinta o amenintare, ca declanseaza provocari si ca are dreptul de a-si muta trupele dupa cum doreste.