“Pumni de otel” este o productie DreamWorks despre curaj, despre a doua sansa, dar mai presus de orice, o poveste de regasire pentru trei suflete pierdute. Acestea se aliaza pentru a razbi intr-un univers din viitorul apropiat, in care boxul devine un sport practicat de roboti automati gigantici.

Charlie Kenton (Hugh Jackman) este un fost boxer care traieste acum intr-o lume care nu i se potriveste, in care meciurile de box au loc intre roboti automati, deoarece setea de violenta a publicului depaseste ceea ce atletii muritori pot oferi. Fara lupte si fara alte mijloace, Charlie este obligat sa devina la randul lui un promotor al acestor lupte si sa-si castige existenta prin imbinarea robotilor ieftini, pe care apoi sa ii ghideze in ringul de lupta.

Intriga se complica odata cu aparitia lui Max (Dakota Goyoco), fiul instrainat al lui Charlie, in varsta de 10 ani, care revine pentru o perioada determinata in viata tatalui sau. In acest fel, legatura rupta dintre tata si fiu se reface, iar cei doi se aliaza pentru a reconstrui si antrena un robot dezafectat, pe care urmeaza sa-l transforme intr-un adversar de box.

Charlie primeste astfel o ultima sansa de a reveni in ringul de box, iar Max descopera ca, indiferent daca pierde sau castiga, viata i-a rezervat mai mult decat s-a asteptat vreodata. Explorand profunzimile scenariului, regizorul Shawn Levy explica: “Personajele principale – tatal, fiul si un robot – sunt cu totii fiinte abandonate. Toti trei au fost dati la o parte si uitati. Substanta acestei povesti este felul in care acest trio isi urmeaza sansa de revenire”.

Distributia este una remarcabila. Motivand alegerea acestui rolul, Hugh Jackman declara: “Sunt un mare fan al sportului, asadar ideea robotilor boxeri m-a fascinat. Si, desigur, este povestea unui erou care are sanse mici de victorie, dar in final castiga pentru ca are sufletul mare. Este cu siguranta un film care te face sa te simti bine.”

Dincolo de povestea emotionanta care imbina tehnologia de ultima generatie cu emotiile specifice oamenilor, filmul beneficiaza si de efectele speciale impresionante folosite in construirea robotilor, personaje care au la baza luni intregi de munca si o atentie deosebita la detalii.

Regizorul Levy povesteste despre tehnologia care sta la baza filmului: “Am luat tehnologia care a fost inventata practic pentru ‘Avatar’ si am facut ceva putin diferit cu ea. ‘Avatar’ a luat capturi de miscare din jocul actoricesc si le-a pus intr-o lume virtuala. Noi luam captura de miscare din jocul actoricesc si o punem inapoi in lumea reala.”

“Vreau ca publicul sa fie constient de faptul ca acestia nu sunt roboti science-fiction, desi filmul porneste de la o premisa science-fiction. Robotii sunt ceva ce ne place sa credem ca ar fi putut fi construiti de oameni – le-am oferit fragilitate si umanitate intr-un fel care ne aminteste de antecedente precum “Gigantul de Fier” sau Wall-E.”

Indiferent de cea mai potrivita incadrare a genului, acesta este unul dintre filmele pe care nu trebuie sa le ratezi toamna aceasta. Din 7 octombrie, in cinematografele din tara, te aspteapta “Pumni de otel”.