Regele Solomon a fost unul dintre cei mai faimosi si mai influenti conducatori din istorie. Solomon este cel mai bine cunoscut pentru marea sa intelepciune si bogatie. Se spunea ca era capabil sa rezolve orice problema si era si un judecator talentat. Averea lui Solomon era legendara si se spunea ca are mai mult aur si argint decat oricare alt rege din lume.

Pe langa intelepciunea si bogatia sa, Solomon a fost si un diplomat priceput si un patron al artelor. El a construit Primul Templu din Ierusalim si a comandat, de asemenea, multe opere de arta si literatura. Domnia lui Solomon a fost un timp de pace si prosperitate pentru Israel si este venerat si astazi ca unul dintre cei mai mari regi din istoria lumii.

1. Regele Solomon a fost fiul regelui David si al Bat-Sebei

Solomon s-a nascut la Ierusalim, cel de-al doilea copil al lui David si al sotiei sale Bat-Seba, care era si vaduva lui Urie, hetitul. Solomon a avut trei frati numiti nascuti lui Bat-Seba: Natan, Samua si Sobab, pe langa sase frati vitregi mai mari cunoscuti, nascuti din tot atatea mame.

2. Regele Solomon era foarte cunoscut pentru intelepciunea sa

Solomon a fost regele biblic cel mai faimos pentru intelepciunea sa. In 1 Regi el a sacrificat lui Dumnezeu, iar Dumnezeu i s-a aratat mai tarziu intr-un vis, intreband ce voia Solomon de la Dumnezeu. 

Solomon a cerut intelepciune pentru a-si conduce mai bine poporul. Incantat, Dumnezeu a raspuns personal rugaciunii lui Solomon, fagaduindu-i o mare intelepciune, pentru ca nu a cerut recompense de folos, cum ar fi viata lunga sau moartea dusmanilor sai.

3. Regele Solomon a fost al treilea rege al lui Israel

Solomon a fost succesorul lui David, conform Vechiului Testament din Biblie. Solomon, conform instructiunilor lui David, si-a inceput domnia cu o epurare extinsa, inclusiv pe generalul-sef al tatalui sau, Ioab, printre altii, si si-a consolidat in continuare pozitia prin numirea prietenilor pe tot parcursul administratiei, inclusiv in functii religioase, precum si in posturi civice si militare. . Se spune ca Solomon s-a urcat pe tron ​​cand avea doar vreo cincisprezece ani.

4. Primul Templu din Ierusalim a fost construit de regele Solomon

Biblia spune ca Solomon a construit Primul Templu din Ierusalim, dedicand templul lui Dumnezeu. Solomon este descris ca intreprinderea constructiei templului, cu ajutorul unui arhitect, numit si Hiram, si a altor materiale, trimise de la regele Hiram al Tirului. Dupa terminarea templului, Solomon este descris in naratiunea biblica ca ridicand multe alte cladiri importante in Ierusalim. 

5. Regele Solomon a avut 700 de neveste si 300 de concubine

Potrivit relatarii biblice, Solomon avea 700 de sotii si 300 de concubine. Sotiile erau descrise drept printese straine, inclusiv fiica lui Faraon si femeile din Moab, Amon, Edom, Sidon si hetiti. Naratiunea biblica noteaza cu dezaprobare ca Solomon a permis sotiilor sale straine sa-si importe zeitatile nationale, construind temple pentru Ashtoreth si Milcom.

Casatoria lui cu fiica lui Faraon pare sa fi cimentat o alianta politica cu Egiptul, in timp ce el s-a agatat de celelalte sotii si concubine ale sale. Singura sotie mentionata pe nume este Naama amonitul, mama succesorului lui Solomon, Roboam.

6. Regina din Saba a fost atat de impresionata de intelepciunea regelui Solomon incat l-a vizitat

Biblia descrie cum faima intelepciunii si bogatiei lui Solomon a ajuns chiar si la indepartata regina a Saba. Regina este descrisa ca fiind in vizita cu cadouri, inclusiv aur, mirodenii si pietre pretioase. Cand Solomon i-a dat toata dorinta ei, orice i-a cerut, ea a plecat satisfacuta.

7. Regele Solomon a fost un scriitor prolific care a scris cartile biblice din Proverbe, Eclesiastul si Cantarea lui Solomon

Solomon a fost considerat in mod traditional autorul mai multor carti biblice, inclusiv Proverbe, Eclesiastul si Cantarea Cantarilor, precum si scrieri apocrife de mai tarziu, cum ar fi Intelepciunea lui Solomon.

Se spune ca Solomon a scris peste 3.000 de proverbe si 1.005 de cantece.

8. Numele regelui Solomon inseamna prieten al lui Dumnezeu

Viata lui Solomon este descrisa in primul rand in 2 Samuel, 1 Regi si 2 Cronici. Cele doua nume ale sale inseamna pasnic si prieten al lui Dumnezeu, ambele considerate predictive pentru caracterul domniei sale.

9. Dupa moartea regelui Solomon, imparatia lui Israel s-a impartit in doua 

Regele Solomon este descris ca fiind penultimul conducator al unui Israel si Iuda amalgamati. Datele presupuse ale domniei lui Solomon sunt din 970–931 i.Hr. Dupa moartea sa, fiul si succesorul sau Roboam avea sa adopte o politica dura fata de triburile din nord, ducand in cele din urma la impartirea israelitilor intre Regatul lui Israel in nord si Regatul lui Iuda in sud. 

10. Regele Solomon a fost succedat de fiul sau Roboam

Roboam a fost primul monarh al Regatului lui Iuda dupa divizarea Regatului Unit al Israelului. El a fost fiul si succesorul lui Solomon si un nepot al lui David. 

In relatarea din I Regi si II Cronici, Roboam si-a vazut domnia limitata doar la Regatul lui Iuda din sud, in urma unei rebeliuni a celor zece triburi nordice ale Israelului in 932/931 i.Hr., care a dus la formarea Regatului independent al Israel sub stapanirea lui Ieroboam in nord.