Comitetul National pentru Situatii de Urgenta (CNSU) a actualizat joi, 10 decembrie, lista tarilor cu risc epidemiologic ridicat – asa-numita „lista galbena”.

Un total de 30 de state si regiuni se afla pe noua lista , care este valabila incepand cu 11 decembrie, ora 18:00. Printre acestea, Serbia, Luxemburg, Croatia, Slovenia, SUA, Ungaria, Suedia, Elvetia, Austria, Bulgaria, Portugalia, Italia, Armenia si Danemarca.

Polonia si Kosovo nu mai sunt pe lista.

Calatorii care sosesc in Romania din tarile / regiunile de pe lista sunt rugati sa se puna in carantina sau sa se autoizoleze timp de 14 zile. Carantina se poate incheia dupa 10 zile daca persoana efectueaza un nou test COVID-19 in a 8-a zi de carantina, iar rezultatul este negativ.

Potrivit restrictiilor de intrare anuntate luni de ministrul sanatatii Nelu Tataru, calatorii care sosesc din statele „listate galben” si care intentioneaza sa ramana mai mult de trei zile in Romania trebuie sa mearga in izolarea obligatorie a locuintei pentru o perioada de 14 zile. Cetatenii romani care se intorc acasa din aceste state nu sunt scutiti de regula. Numai acei calatori care sosesc din „zona galbena” care pot prezenta un test negativ COVID-19 la frontiera si nu intentioneaza sa ramana mai mult de trei zile sunt scutiti de carantina obligatorie la domiciliu. Testul nu trebuie sa depaseasca 48 de ore.

Cei care aleg sa ajunga la izolare obligatorie la domiciliu la sosire pot sustine un test COVID-19 dupa sapte zile. Daca rezultatele lor sunt negative, carantina obligatorie se incheie dupa zece zile.

Centrul National Roman pentru Prevenirea si Controlul Bolilor a actualizat lista tarilor care apartin „zonei galbene” epidemiologice, pe baza raportului de supraveghere al Centrului European pentru Prevenirea si Controlul Bolilor, care ofera o imagine de ansamblu asupra situatiei epidemiologice a Pandemia COVID-19 dupa tara.