Alegerile parlamentare din 6 decembrie din Romania au adus o noua forta politica pe scena locala, marcand in acelasi timp si decesul politic a trei partide odinioara atotputernice. Marea surpriza se numeste Alianta pentru Unitatea Romanilor (AUR), un partid politic conservator si nationalist infiintat in urma cu doar un an, la 1 decembrie 2019, care a obtinut 9% din voturi la recentele alegeri parlamentare. Acronimul numelui partidului, AUR, inseamna aur in romana.

Nimeni nu a prezis acest scor, mai ales dupa ce AUR a luat doar 0,45% din voturi la alegerile locale din septembrie. In doar trei luni, partidul a sarit de la 36.000 de voturi luate in alegerile pentru consiliile locale la aproape 530.000 de voturi in alegerile pentru Parlament fara a desfasura campanii publicitare costisitoare pe Google si Facebook si fara prea multe promovari la televiziunile locale.

AUR, ai carui candidati sunt in mare parte necunoscuti publicului larg, a devenit astfel al patrulea cel mai mare partid din Parlamentul Romaniei, cu 47 de deputati sau aproximativ 10% din totalul mandatelor. Intre timp, Partidul Miscarii Populare (PMP) al fostului presedinte Traian Basescu si PRO Romania, conduse de fostul prim-ministru Victor Ponta, nu au ajuns in Parlament.

In doar 24 de ore dupa alegeri, 15.000 de romani s-au alaturat in randurile partidului completand aderarea online.

Ce inseamna AUR?

Alianta pentru Unitatea Romanilor (AUR) isi propune sa „realizeze unitatea romanilor, oriunde ar fi acestia, la Bucuresti, Iasi, Timisoara, Cernauti, in Timoc, Italia sau Spania, pentru insasi existenta noastra ca natiune”, potrivit prezentarea oficiala a partidului.

AUR a fost lansat in decembrie 2019 ca partidul diasporei romanesti. Lansarea sa a avut loc la doar cateva saptamani dupa ce un numar record de 900.000 de romani care locuiau in strainatate au votat la alegerile prezidentiale. AUR a deschis rapid sucursale in tarile cu mari comunitati romanesti. De exemplu, in Marea Britanie, partidul a deschis 20 de birouri locale. Drept urmare, AUR a obtinut 25% din voturile romanilor din strainatate la alegerile parlamentare, aproape acelasi scor ca si Partidul National Liberal (PNL), in timp ce alianta USR-PLUS a fost prima, cu 30% din voturi.

„Alianta pentru unitatea romanilor (AUR) este un partid politic conservator, infiintat in Romania in decembrie 2019. Acesta isi propune sa fie rezultatul unificarii fortelor romane angajate sa serveasca interesul national al poporului roman, si la venind sa legifereze si sa guverneze in favoarea acestor interese ”, se arata in descrierea de pe site-ul oficial al partidului.

AUR spune ca sustine articolul 1 din Constitutia Romaniei, care prevede ca „Romania este un stat national, suveran, independent, unitar si indivizibil”. „Acest articol este adesea incalcat si supus de facto atacurilor fortelor politice actuale care vizeaza sa renunte la suveranitatea Romaniei prin forme de federalizare interna sau externa”, sustine partidul.

„La fel, avand in vedere rapirile teritoriale la care a fost supusa Romania, militam pentru articolul 1 din Constitutia din 1923 privind teritoriul national si subliniem articolul 3, punctul 4 din actuala Constitutie, care specifica ca nu poate fi stabilita nicio populatie straina sau colonizat pe teritoriul statului roman ”, se arata in programul partidului, indicand o pozitie puternica anti-imigratie similara cu cea a partidelor de guvernamant din Ungaria.

AUR spune ca doctrina sa se bazeaza pe patru piloni: credinta, libertate, familie si patrie. Valorile fundamentale ale partidului pun un accent puternic pe credinta crestina si pe viziunea morala inspirata de credinta, pe familia traditionala si pe identitatea nationala si nationala. In acelasi timp, AUR se pozitioneaza ca aparator al acestor valori impotriva „atacurilor ideologice nou-marxiste”.

„Suntem impotriva campaniei de persecutie la care a fost supus crestinismul in ultimele decenii. AUR se opune denigrarii clerului, incetinirii simbolurilor religioase si denigrarii credinciosilor care indraznesc sa isi asume public angajamentul crestin. Romania este inca o natiune puternic crestina si vrem sa o pastram asa ”, se arata in prezentarea partidului.

„Familia este celula de baza a oricarei societati viabile, iar societatea trebuie sa stimuleze, sa sprijine si sa protejeze familia. Asa cum un organism nu poate ramane in viata decat daca celulele sale sunt conservate intr-o stare sanatoasa, tot asa o societate poate supravietui doar daca mentine tiparul clasic al familiei. In primul rand, in mod natural, religios, moral si bioetic, familia este formata dintr-un barbat si o femeie. In special, familia trebuie acum aparata impotriva corectitudinii politice de stanga, impotriva atacurilor ideologice neo-marxiste, care incearca sa o distruga sub pretextul modernizarii si invocand falsul steag al „drepturilor omului”, al extractiei occidentale ”. conform aceluiasi document.

Astfel, partidul se pozitioneaza impotriva avortului, casatoriei homosexuale, eutanasiei si sinuciderii asistate medical, a interventiilor chirurgicale trans-sexuale finantate public.

Pentru mesajele pe care le promoveaza, unele mass-media locale au etichetat partidul drept „extremist”, dar reprezentantii AUR resping aceasta eticheta. „Reprezentam o noua forta, nu suntem extremisti, dar suntem radicali. Suntem radicali fata de sistemul care ne-a distrus speranta pentru viata din Romania in ultimii 30 de ani. Facem apel la toti romanii de buna credinta sa se alature AUR pentru a schimba societatea romaneasca ”, se arata in una dintre postarile de pe Facebook ale partidului dupa alegerile din 6 decembrie.

Cu toate acestea, unii dintre liderii partidului sunt deschisi cu privire la simpatia lor fata de fosta miscare legionara, o miscare fascista care a ajuns la scurt timp la putere in Romania in timpul celui de-al doilea razboi mondial. De exemplu, Darius Pop, un baterist in varsta de 26 de ani, care este noul deputat AUR din Maramures, se refera la liderul AUR George Simion drept „capitanul nostru”, asa cum legionarii il numeau pe fondatorul miscarii lor, Corneliu Zelea Codreanu, conform G4Media.ro .

Ce alte mesaje promoveaza AUR?

Ascensiunea surprinzatoare a partidului a avut loc pe fondul crizei sanitare provocate de pandemia COVID-19. AUR isi atrage astfel sprijinul de la cei care sustin teoriile negationismului pandemic, anti-masca si anti-vaccinare. In ultimele luni, liderii partidului au organizat proteste impotriva obligatiei de a purta masti si impotriva altor restrictii, precum interzicerea pelerinajelor.

Una dintre cele mai vocale personalitati ale partidului, Diana Ivanovici Sosoaca, a devenit foarte populara printre cei care sustin aceste curente dupa ce a pledat pentru ridicarea restrictiilor pentru pelerinajul Sfantului Parascheva din Iasi si a reprezentat-o ​​in instanta pe Arhiepiscopul Tomis in incercarea sa de a organiza Sfantul Pelerinaj Andrew. Sosoaca a castigat un loc de senator in judetul Iasi.

In 2019, unul dintre liderii partidului a fost implicat in incidentele interetnice de la cimitirul din Valea Uzului, unde soldati maghiari, romani si de alta nationalitate au fost ingropati in primul razboi mondial. Astfel, mass-media locala a etichetat-o ​​si pe AUR drept un partid anti-ungar.