selfd.id este prima platforma integrata de identitate digitala descentralizata din Romania, care permite schimbul confidential de acreditari digitale intre institutii, organizatii si persoane. Platforma utilizeaza tehnologie de ultima generatie si ofera acces atat companiilor, cat si institutiilor guvernamentale, lansarea acesteia avand loc in contextul initiativelor clare din Europa catre dezvoltarea si adoptarea identificarii publice electronice sigure (e-ID).

Platforma Selfd.id permite oricarei institutii publice sau organizatii private in Romania sa emita acreditari digitale, care sunt usor de verificat si acceptabila in functie de nivelul de incredere oferit de emitent. Deoarece este descentralizat, poate satisface nevoile unui numar mare de utilizatori fara a limita capacitatea de a elibera acreditari catre o anumita entitate. O mare varietate de acreditari digitale pot fi furnizate instantaneu si verificate prin intermediul platformei, cum ar fi date cu caracter personal, certificate profesionale, autorizatii de construire si, printre altele, foarte importante in contextul actual, certificate de vaccinare sau rezultatele testelor Covid-19. Utilizatorii pot folosi acreditarile prin portofelul digital asociat platformei – verificabil.eu, care este, de asemenea, compatibil cu alte sisteme utilizate la nivel global.

Aceasta este prima initiativa de pe piata care raspunde, intr-un mod functional si integrat, nevoilor ambelor organizatii, de a-si crea propriile comunitati si persoane, prin intermediul portofelului digital.

„Lansarea platformei integrate de identitate digitala este primul pas catre dezvoltarea unei piete libere pentru acreditarile digitale, in care ecosistemele nationale si regionale suplimentare se pot dezvolta si interactiona organic. Vrem sa aducem Romania pe primul plan in adoptarea de noi standarde de identitate digitala si sa promovam adoptarea unui standard de e-ID coerent si functional”, a declarat Radu Chirila, cofondator si partener de conducere.

„Acreditarile digitale vor deveni in curand un standard pentru o multitudine de interactiuni: de la validarea unui certificat de angajat la accesarea unui imprumut, semnarea unui contract de vanzare-cumparare sau atestarea unei certificari. Utilizarea lor va simplifica si eficientiza interactiunile companiilor si institutiilor guvernamentale cu publicul lor”, adauga Radu Chirila.

Platforma vizeaza o gama larga de utilizatori, companii de toate dimensiunile si institutii publice, deoarece permite integrarea rapida cu solutiile software existente, precum cele utilizate pentru autentificarea utilizatorilor, interactiuni complexe de solicitare sau emitere de acreditari digitale sau schimbul de mesaje criptate. Mai mult, identitatea digitala emisa de organizatiile guvernamentale poate functiona in paralel si complementar schimbului de acreditari digitale, cum ar fi certificatele angajatilor, certificatele profesionale, licentele de practica etc., atat in ​​sectoare reglementate, cat si nereglementate.

Au fost implementate noi concepte de identificare pentru dezvoltarea platformei, cum ar fi Identitatea de auto-suveranitate (SSI) sau acreditarile verificabile (VC).

Fondatorii platformei integrate de identitate digitala – Cristian Talle, Radu Chirila si Catalin Talle au o vasta experienta in proiectarea, implementarea si integrarea de software pentru companii internationale, inclusiv dezvoltarea platformelor blockchain, precum si in marketing si publicitate.