Injectarea intramusculara este o tehnica care consta in introducerea de medicamente in sacul muscular al pacientului.

O injectie intramusculara sau IM este administrarea unui medicament direct in muschi. Astfel, medicamentul intra in muschi si este absorbit in mod natural de vasele de sange din zona.

Este o procedura la fel de eficienta ca si calea intravenoasa. Cu toate acestea, injectiile intramusculare sunt de obicei mai usor de administrat si au mai putine efecte secundare sau adverse. Aceasta metoda permite utilizarea unui set mai larg de medicamente decat in ​​cazul caii intravenoase.

De asemenea, difera de injectiile subcutanate prin faptul ca medicamentul este aplicat intr-un strat mai profund. Deoarece nu exista atat de multe terminatii nervoase in fibrele musculare si este un tesut bine vascularizat, pacientul va simti mai putin disconfort decat in ​​alte proceduri similare.

Pentru ce se face o injectie musculara?

Se foloseste calea parenterala, adica echipa medicala evita tubul digestiv. Acest lucru se datoreaza faptului ca exista medicamente care sunt inhibate de sucurile gastrice sau de compusii produsi de ficat.

Aceasta cale este utilizata si daca pacientul are probleme la inghitire sau la inghitirea compusului chimic. La fel, exista boli care modifica capacitatea de absorbtie a indivizilor.

Cu calea intramusculara, medicul poate utiliza un volum mai mare de compus decat folosind calea subcutanata. Aceasta tehnica are o actiune mai rapida decat calea orala, dar mai lenta in comparatie cu calea intravenoasa.

Ca regula generala, starea compusilor care sunt injectati este apoasa sau chiar uleioasa. Acest lucru se datoreaza faptului ca pot forma un depozit in muschiul vizat. De asemenea, poate ajunge in sange si are un efect de lunga durata asupra organismului.

Este de remarcat faptul ca  echipa de specialisti va alege cea mai potrivita cale de administrare in fiecare caz clinic. Pentru a face acest lucru, el va revizui proprietatile medicamentului si caracteristicile personale ale fiecarui pacient.

Materiale necesare pentru administrarea unei injectii musculare

Grupul de medici foloseste o serie de resurse pentru a efectua aceasta procedura. De exemplu, printre cele mai frecvent utilizate materiale gasim:

 • Curatati manusile de unica folosinta.
 • Medicament grupul de medicamente care urmeaza sa fie administrate.
 • Bumbac si alcool de 70º pentru dezinfectarea si pregatirea pielii zonei de injectare. Se pot folosi si servetele cu alcool.
 • Tifon steril de plasat peste punctie.
 • Seringi de utilizare noua. In acest caz, acele pot avea o lungime de 2,5 pana la 7,5 cm. In acest fel, gabaritul va fi de la 19 la 23. Acele sunt injectate in muschi in timp ce cilindrul seringii contine medicamentul. In cele din urma, pistonul este folosit pentru a introduce sau a elimina medicamentul din instrumentul medical.
 • La fel, se pot folosi tavi sau tavi pentru a gazdui instrumentele necesare tehnicii.
 • Container specializat pentru eliminarea obiectelor ascutite.

Unde trebuie efectuata injectia intramusculara?

Ca regula generala, expertii tind sa schimbe frecvent locul de injectare. In acest fel, se evita dezvoltarea de cicatrici si disconfort intens la pacient. In orice caz, se aleg zone bine vascularizate sau zone cu aport de sange foarte eficient. Prin urmare, cele mai frecvent utilizate zone sunt:

 • Coapse
 • Deltoid.
 • Solduri.
 • Fesele.

Sfaturi in timpul injectarii intramusculare

 • Odata ce zona a fost dezinfectata cu alcool, trebuie sa evitam orice contact cu aceasta pana la injectare.
 • Pregatiti seringa si pastrati-o ferm.
 • Strangeti usor pielea langa zona de aplicare pentru a strange usor muschiul. Apoi introduceti acul perpendicular pe stratul muscular al pacientului.
 • In caz de sangerare, seringa trebuie scoasa si procesul repetat in alta regiune.
 • De asemenea, se recomanda administrarea lent a medicamentului, astfel incat pacientul sa simta mai putin disconfort dupa procedura.
 • In cele din urma, acul va fi retras in acelasi unghi si tifonul va fi asezat peste punctie pentru cateva minute. Se recomanda indepartarea rapida a seringii pentru a reduce durerea.
 • La cateva ore dupa injectare se poate efectua un scurt masaj pe zona de injectare. In acest fel, viteza de actiune a medicamentului creste. De asemenea, puteti face o activitate fizica moderata.

In cele din urma, este de remarcat faptul ca, ca si in cazul altor proceduri, atunci cand se administreaza o injectie intramusculara, va fi important sa se ajute pacientul sa se simta cat mai relaxat posibil pentru a face procesul mai tolerabil.