Sotii Udrea-Cocos erau cunoscuti drept un prosper cuplu de oameni de afaceri inca dinaintea ascensiunii fulminante a lui Traian Basescu, inceputa in decembrie 2004. In perioada boom-ului imobiliar si Elena Udrea s-a lasat prinsa in mirajul pietei, contractand in 2007 un credit urias, de 3,29 milioane de euro, de la BRD, devenit faimos ulterior drept “creditul pe persoana fizica” al ministrului Dezvoltarii si Turismului.Udrea si Cocos

Ministrul Dezvoltarii Regionale si Turismului, Elena Udrea, a vandut terenul, pe care il detinea impreuna cu sotul sau Dorin Cocos, omului de afaceri Alexandru Faur (42 de ani), cunoscut in piata imobiliara drept intermediar de terenuri. Terenul era situat pe malul lacului Grivita.

„In urma tranzactiei nu am incasat nicio suma de bani, dar sunt multumita ca am rezolvat problema creditului“, scria in iunie 2011 Elena Udrea pe blogul personal. Ea contractase creditul de la BRD in 2007, in plina explozie imobiliara, pentru achizitia acestui teren.

Planul de dezvoltare al acestui lot de teren, in suprafata de 5.963 mp, cuprindea cinci blocuri cu un regim de inaltime de doua etaje, dar tendinta de scadere masiva a pietei imobiliare a obligat-o pe Elena Udrea, aflata totusi – cu toata experienta sa politica – la inceputuri in bussines, sa puna capat proiectului. Terenul era inscris in Cartea Funciara cu numarul cadastral 25447, la adresa Strada Neajlovului, nr. 87-95. Loturile de teren din aceasta zona au un Coeficient de Utilizare a Terenului (CUT) de 1,05.

Elena Udrea a pus la punct o strategie mediatica abila in aceasta privinta, anuntand vanzarea terenului la inceputul lui iunie 2011. Desi contractul de vanzare-cumparare a fost semnat cu Alexandru Faur inca din data de 20 septembrie 2010, la doar o saptamana dupa completarea ultimei declaratii de avere de catre Elena Udrea, conform datelor Cartii Funciare.

Dupa tranzactie Udrea a declarat intr-un interviu pentru Romania Libera ca a vandut terenul „primului client care s-a interesat dupa ce presa a facut tam-tam in privinta creditului meu“, afirmand ca nu ar cunoaste persoana – notorie in domeniu – a cumparatorului.

In 5 octombrie 2010 BRD a radiat si ipoteca existenta pe teren, o dovada ca imprumutul de 3,29 milioane de euro fusese achitat in totalitate. Partea interesanta apare in punctul in care aflam ca, in pofida declaratiilor Elenei Udrea, Alexandru Faur a fost asociatul lui Gheorghe Stelian, cel de la care Udrea a achizitionat in 2006 terenul din Strada Chopin, din Floreasca, pe care si-a ridicat proiectul rezidential cuprinzand 12 apartamente.

Gheorghe Stelian a fost partener cu Alexandru Faur si intr-o tranzactie din 2007, din perioada in care primar general era chiar marcantul membru PDL Adriean Videanu. In cadrul acestei tranzactii Faur si Stelian au achizitionat un teren de 8.100 mp de la Daniela Tonolla, mostenitoarea lui Maximilian Tonolla, unul din fondatorii Circului de Stat. Terenul era amplasat in zona Vatra Luminoasa din Bucuresti. Acest lot apartinea Asociatiei Nevazatorilor din Romania, insa tocmai fusese retrocedat de Primaria Sectorului 2, condusa de Neculai Ontanu, actualmente membru UNPR, in schimbul Parcului Circului, ce nu putea intra in procedura de retrocedare.

Totusi, experimentatul afacerist imobiliar Alexandru Faur a facut o afacere extrem de proasta. In conditiile in care, potrivit surselor din piata imobiliara, in apropiere de lotul sotilor Cocos o parcela de 2.000 mp a fost vanduta cu 200 de euro/mp, un pret maxim ce ar putea fi obtinut in aceasta zona. In situatia in care Faur a dat, daca am calcula contravaloarea creditului, cu putin peste 550 de euro/mp, o suma fabuloasa in acest moment.

Prin comparatie, conform unui site de specialitate, un “teren cu dubla deschidere, excelent pentru 2 locuinte S+P+2 et, toate actele, toate utilitatile, cu suprafata de 1435 mp situat pe strada Garlei, pe marginea lacului Baneasa (la cateva sute de metri de sediul Antena 1 si Antena 3) se vinde cu 448 euro/mp”. Vorbim de pretul de anunt, de la care se poate obtine din start o reducere de cel putin 20%. Nici macar un astfel de teren, situat intr-o zona cu mult mai interesanta din punct de vedere imobiliar, nu se vinde cu pretul platit de experimentatul intermediar imobiliar Alexandru Faur pentru terenul familiei Udrea-Cocos. De adaugat ca terenul de pe strada Garlei ar fi costat in perioada boom-ului imobiliar in jur de 2.000-3.000 de euro pe metru patrat.

In aceste conditii putem afirma ca asupra tranzactiei prin care Elena Udrea si-a platit “creditul pe persoana fizica” planeaza foarte multe semne de intrebare. Vom vedea in episodul urmator cum s-a desfasurat afacerea imobiliara de succes din Floreasca.