Unul dintre cei mai importanti factori ai pozitionarii SEO este CTR. Este inutil sa fim bine pozitionati in Google daca utilizatorii nu dau clic pe linkul nostru. Nu doar cautam sa apara in rezultatele cautarii, ci si  ca utilizatorii sa faca clic  si sa converteasca intr-o vizita. Dar cum il obtinem? Va spunem noi!

Ce este CTR-ul?

CTR = numarul de clicuri impartit la numarul de afisari (de cate ori apare rezultatul nostru) * 100. De exemplu, daca avem 10 clicuri si 100 de afisari, CTR-ul este de 10%. Cu cat CTR-ul nostru este mai mare, cu atat va fi mai bun.

Cum sa aflati CTR-ul site-ului nostru in functie de datele SEO

Cel mai bun instrument pentru a afla CTR-ul rezultatelor cautarii noastre este Google Search Console. Trebuie sa il avem instalat anterior pe site-ul nostru web. Pentru a extrage aceste informatii, trebuie sa intram in instrument si sa mergem la „Search Traffic” si sa facem clic pe „Search Analysis”, iar acesta ne va oferi urmatoarele informatii:

Cu acest raport vom avea cuvintele cheie pentru care ne pozitionam, clicurile pe care le-au primit, numarul de afisari, CTR-ul si pozitia pe care o ocupa in rezultatele cautarii. Din aceste date, vom putea optimiza site-ul nostru, detectand paginile care sunt pozitionate pe baza cuvantului cheie.

Cum sa optimizati si sa imbunatatiti CTR: Elemente cheie

CTR-ul este un factor foarte important pentru pozitionare, dar si alte elemente joaca un rol mai mult sau mai putin important, precum eticheta de titlu, descrierea etc. care ne va ajuta sa imbunatatim pozitionarea si traficul organic catre site-ul nostru.

1 – Titlu

Pe de o parte avem Titlul (eticheta titlu); este indicat sa includem in el cuvintele cheie pentru care dorim sa ne pozitionam si pe de alta parte sa fie izbitor si atractiv pentru utilizatori. Singurul dezavantaj este ca nu poate depasi 65 de caractere. O greseala comuna pe care o gasim de obicei este ca de obicei pun mai intai numele companiei si apoi cuvantul cheie. Daca vrem sa ne imbunatatim SEO, va recomandam sa plasati cuvantul cheie cat mai la stanga posibil.

De exemplu, intr-un comert electronic, titlul ar putea fi „Cumparati produsul 1 – Oferta limitata 9,89 EUR”.

2 – Descriere

Un alt punct important la care trebuie lucrat ca si cum ar fi un anunt text in AdWords este metaeticheta descrierii. Google a luat o mare importanta pozitionarii, dar joaca un rol foarte important si influenteaza direct CTR-ul. Aici avem ceva mai mult spatiu, avem pana la 160 de caractere, desi din experienta, recomand sa nu depasesti 155 de caractere.

Este foarte important sa includem un indemn la actiune in continut, cum ar fi „Intrati ACUM”, „Informati-va!”, „Oferta EXCLUSIVA limitata”, etc.

Trebuie sa fim capabili sa atragem atentia utilizatorului, sa explicam ce va gasi si sa includem un apel la actiune.

3 – URL-uri

Un alt punct care influenteaza este adresa URL a rezultatului cautarii noastre. Adica pagina, care este prietenoasa cu motoarele de cautare si care include cuvintele cheie pentru care vrem sa ne pozitionam.

De exemplu: daca vrem sa pozitionam cu cuvantul cheie „imbunatatiti CTR”, acesta trebuie sa apara in URL-ul paginii. In plus, Google are de obicei o multime de articole, propuneri si alte paie in fraza, asa ca este si mai bine sa lasati adresa URL cu un simplu „imbunatatire CTR”, astfel incat sa fiti detectat mai bine.

Daca putem include breadcrumb-urile pe site-ul nostru, cu atat mai bine, deoarece va ajuta Google sa identifice ierarhia paginii.

4 – Marcaj de date Google  

Ca un ultim punct, marcatorul de date Google Search Console va va ajuta sa va evidentiati rezultatele cautarii. Pentru a-l putea configura, trebuie sa accesati Google Search Console, sa mergeti la „Search aspect”, sa faceti clic pe „Data marker” si sa urmati pasii pe care ii indica Google. Cu cat marcam mai multe pagini, cu atat mai bine; pot fi de la articole, produse, companii locale etc.

5 – Scheme de utilizare

Exista diferite tipuri de elemente pe care le puteti adauga la rezultatele cautarii pentru a le face mai atractive. Puteti verifica toate optiunile din aceasta postare despre scheme. De exemplu, daca doriti sa adaugati stele de rating in rezultatele cautarii, daca blogul dvs. este dezvoltat sub WordPress, puteti utiliza pluginul All In One Schema.org Rich Snippets, care este gratuit si foarte usor de configurat.

6 – Pluginuri pentru a controla SEO

In cazul in care utilizati WordPress pentru site-ul dvs., va recomand sa utilizati pluginul SEO by Yoast, acest plugin nu este complicat de utilizat, odata instalat si activat trebuie sa intrati in fiecare dintre paginile sau postarile care alcatuiesc site-ul dvs. si sa il adaptati pe baza cuvintelor cheie.

In exemplul urmator, vom vedea cum sunt configurate meta-urile unei pagini. Pentru a edita meta-urile trebuie sa faceti clic pe „Edit snippet” si veti avea posibilitatea de a edita Titlul SEO (care este titlul paginii pentru meta title pentru motoarele de cautare) si meta-descrierea. Slug este adresa URL a paginii. Apoi facem clic pe „Inchide editorul de fragmente” si facem clic pe Actualizare pagina sau postare. In acest fel, am fi configurat deja obiectivele pentru fiecare dintre paginile noastre pentru a imbunatati CTR-ul.

Toate aceste puncte au un dublu obiectiv, imbunatatirea pozitionarii CTR si SEO. Este foarte important sa scriem fiecare dintre elemente si sa urmarim pozitionarea rezultatelor cautarii noastre si CTR-ul acestora. 

Instrument pentru a detecta titlurile si obiectivele site-ului nostru si pentru a le imbunatati

In cazul in care dorim sa detectam sau sa stim cum sunt configurate titlurile si meta descrierea tuturor paginilor site-ului nostru, va recomand sa lucrati cu Screaming Frog. Este un instrument foarte complet pentru a putea realiza o analiza a SEO pe pagina si are si o versiune gratuita.

Vom putea detecta configuratia titlurilor paginilor, URL-urile, Meta Description, H1, H2, codul de raspuns (care ne va ajuta sa detectam link-uri rupte pe site-ul nostru), etc.

Dupa cum vedem in exemplul urmator, vom putea detecta toate descrierile paginii noastre web intr-o singura captura de ecran si, astfel, vom putea sa le identificam pe cele pe care le putem imbunatati.

Dupa cum am mentionat la inceputul postarii, este inutil sa fim bine pozitionati daca nimeni nu face clic pe rezultatele noastre. Cu aceste trucuri vei putea atrage utilizatorul pe site-ul tau.