Nu stiu ce s-a intamplat pe la ANIS (Asociația Patronala a Industriei de Software și Servicii), dar evenimentul de azi a fost bogat in informatii, cum nu se mai intamplase de ani de zile! Nu doar s-a prezentat (si) studiul „Romanian Software and IT Services Industry”, realizat de PAC (Pierre Audoin Consultants), dar nu s-a facut economie pe subiecte din domeniu.

Informatia de baza e ca veniturile companiilor romanești de software și servicii IT au crescut cu 13% in 2014 fața de 2013, ajungand la 2.42 miliarde euro. Prognoza pentru 2015 indica o creștere de 14% a veniturilor industriei, iar rata de creștere anuala medie estimata pentru urmatorii 3 ani este de 11%.

Din totalul veniturilor, aproximativ 65% au provenit in 2014 din exporturi, in creștere fața de anul anterior cand ponderea exporturilor in veniturile din software și servicii ale companiilor romanești era de 60%.

O alta veste buna ar fi ca din cauza conflictului din Ucraina, companiile interesate sa dezvolta astfel de centre opteaza in principal pentru Polonia si Romania. Iar Bulgaria, limitate, este deja la capacitate maxima. In ceea ce priveste India si China, prima nu este o amenintare in viitorul apropiat (dar depinde si de numarul de angajati vizati), iar China nu face parte din joc.

Desigur, avem si noi problemele si limitarile noastre. Atunci cand vine cineva (si au fost mai multe cazuri, din Spania, din Franta, de la banci, de la utilitati) si vrea un centru cu 5.000 de angajati, Romania nu poate oferi asa ceva. In acest caz se va orienta spre India.

Eugen Schwab-Chesaru, PAC: Potentialul pietei software si servicii IT se ridica la 5-6 miliarde de euro, dar nu poate fi atins pentru ca nu avem capacitate de livrare (adica deficit de personal).

In momentul de fata, in Romania sunt in jur de 80.000 de angajati in industria de Software și servicii IT, cu estimare de crestere pana la 113.000 in 2018. Dar aceasta suma nu include pe IT-isti din institutii publice, banci sau telecom. Si inca un amanunt: intre 5 si 10% din angajatii firmelor IT provind de la specializari non-tehnice

S-a tot vorbit de avantajul pregatirii, al usurintei in a vorbi limbi straine (dar aici mai mult la call center, iar asta nu intra in discutii). Dar esential este si aspectul financiar, in salarizare. In Romania, un senior software manager este platit cu 40% mai putin decat unul din Germania. Un junior programmer din Germania castiga de trei ori mai mult decat unul din Romania.

Teodor Blidaruș, Vicepreședinte ANIS:

“Industria de software și servicii este una dintre cele mai performante pe care Romania le are in prezent, data fiind rata de creștere de 4 ori mai mare decat cea estimata pentru intreaga economie. In 2014, industria IT&C a inregistrat cea mai mare pondere in PIB de pana acum – 6%, din care 2,5% este generat de software și servicii“.

Eugen Schwab, Vice-President Romania & CEE in cadrul Pierre Audoin Consultants:

“Industria de software și servicii informatice din Romania are astazi o singura bariera foarte solida care o impiedica sa creasca in continuare cu peste 15-20% pe an: numarul și gradul de pregatire a specialiștilor. Romania se afla astazi in fața unei șanse uriașe de a deveni un motor regional pentru servicii IT și produse software, cu condiția ca sistemul de educație sa evolueze rapid, iar facilitațile fiscale sa ajute la crearea de valoare adaugata.”

Veniturile realizate de companiile romanești in țara provin in proporție de 32% din proiecte derulate pentru administrația publica, 16% pentru clienți din industria producatoare, 14% pentru clienți din zona financiar-bancara, 9% pentru companii telecom și 8% pentru clienți din domeniul utilitaților.

La export, veniturile provin de la clienți din industria producatoare in proporție de 40%, 17% de la clienți din domeniul serviciilor, 16% din zona financiar-bancara, 11% din retail și 5% din asigurari.