Abcesul gingival este una dintre cele mai frecvente urgențe stomatologice – este o infecție dureroasă, care se manifestă printr-o umflătură ce apare pe suprafața gingiei. Abcesul poate fi localizat la nivelul gingiilor, la nivelul dintelui sau în apropierea rădăcinii dintelui – în toate cazurile este o problemă dureroasă ce necesită tratament imediat pentru evitarea complicațiilor. Un lucru important asupra căruia vrem să atragem atenția este faptul că abcesul dentar nu se tratează acasă, cu antibiotice, ci la cabinetul stomatologic.

Cauzele apariției abcesului dentar

De cele mai multe ori, abcesul apare din cauza bacteriilor care se depun pe dinți în lipsa unei igiene orale corecte – acestea determină formarea plăcii dentare și a tartarului, iar pe termen lung, tartarul determină apariția abceselor gingivale. Cariile dentare reprezintă o altă cauză comună a abceselor. Simptomele abcesului gingival sunt ușor de recunoscut: zonă dureroasă, gingie umflată, sângerări, dureri ale urechilor, sensibilitate la cald și rece, respirație urât mirositoare (apărută în urma infecției), uneori chiar și febră.

Este important să mergi urgent la medicul stomatolog dacă te confrunți cu un abces gingival – remediile naturale nu funcționează în această situație. Tratamentul abcesului dentar constă în eliminarea infecției, salvarea dintelui și calmarea durerilor. Medicul stomatolog va curăța cu grijă zona în care există abcesul, iar dacă acesta a fost provocat de o carie dentară, poate fi necesară obturația canalului pentru salvarea dintelui. Dacă infecția a fost una severă, antibiotice și analgezice vor fi prescrise.

Purtarea unui aparat dentar favorizează apariția abcesului dentar – mit sau realitate?

Purtarea unui aparat dentar nu favorizează apariția abcesului dentar, atâta timp cât igiena orală este realizată corect. Acest lucru nu înseamnă că nu te poți confrunta cu un abces dentar cât porți un aparat dentar – igiena corectă este o regulă de aur pentru evitarea acestei urgențe stomatologice. Este adevărat faptul că abcesele dentare sunt mai rar întâlnite la persoanele cu aparat dentar ceramic sau metalic, singura cauză de apariție fiind igiena orală precară, mai exact necurățarea corespunzătoare a resturilor alimentare dintre dinți care duc la apariția bacteriilor și a tartrului. Chiar și așa, persoanele care poartă aparat dentar vizitează cabinetul dentar periodic și orice mică problemă este rezolvată din timp.

În concluzie, dacă te confrunți cu un abces gingival, uită de remediile care promit că te scapă de durere și programează imediat o vizită la medic. Tratarea din timp a abcesului te va scuti de multe complicații, iar adoptarea unei igiene orale zilnice, corecte, va preveni formarea altor abcese pe viitor. Mersul la stomatolog pentru tratarea afecțiunilor dentare ar trebui să fie o normalitate dacă vrei să te bucuri de un zâmbet sănătos și frumos. Nu mai amâna vizitele de control, ține legătura cu medicul tău stomatolog și uită de durerile provocate de problemele dentare!