In ultimii ani, terapiile complementare au fost utilizate alaturi de medicina conventionala pentru a imbunatati calitatea vietii pentru multi pacienti. In ce consta? Care sunt beneficiile sale?

Multi oameni au fost interesati de terapii complementare in speranta de a imbunatati simptomele diferitelor afectiuni. Acestea sunt adesea utilizate impreuna cu medicina conventionala pentru a imbunatati sanatatea, a promova calitatea vietii si a face unele afectiuni mai suportabile. De fapt, exista cercetari care sa sustina utilizarea acestora.

Desi nu ar trebui privite ca un tratament de prima linie sau ca un substitut pentru optiunile terapeutice recomandate de medic, ele pot fi un adjuvant pentru atenuarea simptomelor fizice si emotionale ale diferitelor boli. In ce consta?

Terapii complementare: ce ar trebui sa stiti

Terapiile complementare reunesc un set de resurse terapeutice care ofera o abordare diferita a medicinei conventionale. Cu toate acestea, in ultimii ani au fost utilizate impreuna cu terapiile conventionale datorita efectelor pozitive pe care le ofera asupra pacientilor.

Este important sa se clarifice faptul ca tratamentele de medicina conventionala se bazeaza pe cercetare, unde se fac teste pentru a determina eficacitatea si siguranta acestora. Este, de asemenea, cunoscut sub numele de medicament bazat pe dovezi si este prima optiune atunci cand se trateaza orice boala.

Intre timp, desi terapiile complementare au fost, de asemenea, in centrul cercetarii stiintifice, rezultatele privind utilizarea lor sunt mixte si raman insuficiente. Datorita acestui fapt, acestea trebuie aplicate sub supraveghere medicala, in mainile profesionistilor din domeniu.

Terapii complementare si medicina alternativa: exista diferente?

Este convenabil sa se clarifice faptul ca terapiile complementare sunt diferite de medicina alternativa sau traditionala. Acestea din urma propun inlocuirea medicinei conventionale, in timp ce terapiile complementare sunt utilizate tocmai pentru a completa tratamentele medicale.

Tipuri de terapii complementare

Exista multe tipuri de terapii complementare care pot servi drept adjuvanti pentru imbunatatirea starii de sanatate in anumite afectiuni. Dupa cum am comentat, alegerea intre o optiune sau alta depinde de tipul de boala si de preferintele pacientului.

Sa vedem cele mai utilizate:

Acupunctura

Acupunctura consta in introducerea acelor in puncte specifice ale corpului pentru a stimula impulsurile nervoase. Este una dintre cele mai cercetate terapii de medicina complementara si este utilizata in primul rand pentru ameliorarea durerii.

Aromaterapie

Aceasta terapie foloseste diferite uleiuri esentiale prin difuzoare, masaje sau bai. Inhalarea aromelor produce un efect relaxant care poate ajuta la reducerea stresului si anxietatii. Studiile sugereaza chiar ca poate ajuta la ameliorarea afectiunilor, cum ar fi durerile de cap.

Terapie prin masaj

In terapia de masaj, un terapeut apasa, freaca si manipuleaza tesuturile moi ale corpului pentru a induce relaxarea si a promova bunastarea generala. In unele cazuri, acestea sunt utilizate pentru a reduce tensiunea musculara si pentru a calma afectiunile.

Alte terapii:

  • Homeopatie
  • Osteopatie si chiropractica
  • Reflexologie
  • Fitoterapia
  • Yoga, Pilates si Tai Chi
  • Meditatie
  • Qi gong (intern si extern)
  • Biofeedback