Dincolo de Piata Jamaa El Fna, traditia si culorile tesaturilor si mestesugurilor care explodeaza in fata ochilor nostri, aromele de condimente, tamaie si fructe, sunetele care ne inconjoara si aromele care ne tenteaza la fiecare pas, Marrakech este, de asemenea, un pol cultural care atrage talentul celor mai importanti creatori africani si internationali.

Institutii precum Muzeul de Arta Contemporana Africana Al Maaden (MACAAL) si galerii prestigioase precum Muzeul Yves Saint Laurent si evenimente precum Saptamana Artei din Marrakech si Targul de Arta Contemporana Africana 1-54, care in februarie si-a incheiat a treia editie la La Mamounia asa dovedesc ei.

MAAL

Dedicat diseminarii artei africane prin colectiile sale, dar si prin programe educationale, Muzeul de Arta Africana Contemporana Al Maaden este mult mai mult decat un spatiu expozitional.

Fondata in 2009, in spatele initiativei se afla Fundatia non-profit Alliances, iar obiectivul acesteia este de a sprijini dezvoltarea culturala a Marocului.

Pe langa fondurile permanente si colectiile temporare, MACAAL include si Parcul de Sculpturi Al Maaden , inaugurat in septembrie 2013 si care ofera o colectie de sculpturi monumentale ale artistilor marocani si internationali create exclusiv pentru acest spatiu.

De asemenea, organizeaza Le Chambre Claire, un premiu bianual pentru fotografia contemporana, si programul Passerelles, care include ateliere si cursuri de arta contemporana si design pentru tineri din oras si actioneaza, potrivit institutiei insasi, „ca o punte intre localitatea public si o sfera culturala mai larga.

MACAAL incurajeaza chiar oamenii sa-si paraseasca spatiul pentru a descoperi expozitii instalate in alte locuri din oras si, pentru viitorul apropiat – in prezent este inchis la indicatia autoritatilor sanitare cu scopul de a stopa pandemia de COVID-19 – va organiza tururi ghidate. spre alte colturi unde sa gasesti arta moderna in oras.

Muzeul Yves Saint Laurent

Situat pe Rue Yves Saint Laurent din Marrakech, muzeul si-a deschis portile publicului pe 19 octombrie 2017, in paralel cu un alt muzeu dedicat designerului, in acest caz la Paris. Intre cei doi expun o colectie formata din 5.000 de piese vestimentare si 15.000 de accesorii haute couture.

Cladirea in tonuri rosiatice proiectata de Studio KO evoca tesatura unei tesaturi, in timp ce interiorul ne aminteste de captuseala unei jachete haute couture cu o nota catifelata.

Pe langa salile de expozitie, spatiul are o biblioteca de cercetare, o librarie, un auditoriu si o cafenea. Tot cu unul dintre cele mai delicioase colturi ale intregului oras, Gradinile Majorelle, o oaza de prospetime si calm in animatul Marrakech.

1-54 este cel mai important targ international de arta contemporana dedicat artei Africii si diasporei acesteia. Fondat de Touria El Glaoui, care a fost inclusa in lista Forbes a celor mai puternice 100 de femei din Africa, targul are editii anuale la Londra din 2013, la New York din 2015 si la Marrakech din 2018.

Acesta din urma a ales cea mai neconventionala dintre locatii pentru implementarea sa: un hotel, dar nu orice hotel. La Mamounia, deschisa in 1923 dar cu o istorie care dateaza din secolul al XII-lea, cand au fost create gradinile sale regale, a gazduit cele trei editii ale acestui targ, al carui nume se refera la cele 54 de tari care alcatuiesc continentul african.

Numai la ultima editie au participat 20 de galerii de top din 10 tari (Belgia, Coasta de Fildes, Egipt, Franta, Germania, Italia, Maroc, Senegal, Africa de Sud si Regatul Unit), care au prezentat lucrarile a peste 70 de artisti, ambii emergenti. si deja consolidata, din 20 de tari diferite.

Targul este completat cu 1-54 Forum, un amplu program de discutii si mese rotunde, precum si evenimente in alte zone ale orasului, tocmai MACAAL si Muzeul Yves Saint Laurent, printre altele.

Studiouri si galerii

Indiferent de timp in care vom calatori, vom gasi o oferta de studiouri si galerii, mai mult sau mai putin ascunse, cu propuneri artistice inovatoare.

Este cazul Riad Yima, la jumatatea distantei dintre un magazin, o galerie si o ceainarie, unde se remarca opera artistului Hassah Hajjaj; spatiul cultural LE 18 si centrul cultural cu DADA Marrakech, precum si galerii mai clasice precum Khalid  si  Dar el Bacha, unde puteti gasi lucrari ale artistilor contemporani locali, dar si antichitati si obiecte de artizanat.

Hoteluri cu multa arta

Hotelurile, altele decat La Mamounia, sunt profund dedicate artei in Marrakech; Este cazul Statiunii Es Saadi Marrakech, cu galerie proprie si lucrari distribuite in toate spatiile sale; si El Fenn, de colectionarul si femeia de afaceri Vanessa Branson, care isi organizeaza propriile expozitii ale artistilor locali.

La mica distanta de oras, in orasul Tahanaout, la poalele Muntilor Atlas, se afla un refugiu pentru artisti: Al Maqam. Fondata de artistul marocan Mohamed Mourabit, ofera un loc de munca si schimb pentru tinerii creatori, care are un studio, o galerie si o gradina incantatoare, precum si un restaurant nu mai putin delicios deschis publicului.