Lacrimarea excesiva este un fenomen comun, dar care poate avea un impact negativ asupra calitatii vietii. Prin intelegerea cauzelor si implementarea strategiilor adecvate de prevenire, se pot minimiza sau elimina neplacerile provocate de aceasta.

Monitorizarea sanatatii oculare si corectia viciilor de vedere

Lacrimarea excesiva, cunoscuta si sub denumirea de epifora, reprezinta o problema oculara comuna si care poate avea efecte nefavorabile asupra calitatii vietii. Aceasta afectiune se caracterizeaza printr-o productie crescuta de lacrimi, care depaseste capacitatea normala de drenare a ochiului. Exista mai multe cauze lacrimare ochi, iar intelegerea acestora poate duce la luarea unor masuri de prevenire si de tratare eficiente [1]-[2]-[3]. 

Primul aspect de luat in considerare este efectuarea controalelor optometrice regulate. Acestea sunt esentiale pentru a identifica la timp orice probleme de vedere. O posibila agravare a afectiunilor poate fi prevenita daca sunt detectate si tratate intr-un stadiu incipient. Frecventa poate varia in functie de varsta si de starea generala de sanatate, astfel ca specialistul o va stabili in urma primei consultatii.

Viciile de vedere, cum ar fi miopia, hipermetropia sau astigmatismul, daca nu sunt corectate la timp, pot afecta grav sanatatea ochilor. In cazul in care tratamentul nu este respectat, pot aparea complicatii pe termen lung, precum dezvoltarea de cataracta sau glaucom. Preventia agravarii viciilor de vedere se poate realiza prin respectarea unor masuri simple, precum purtarea ochelarilor sau a lentilelor de contact prescrise de medic. Mentinerea unei diete sanatoase, bogata in vitamine si antioxidanti, si renuntarea la fumat sunt alte masuri benefice pentru sanatatea ochilor, iar specialistul poate oferi si alte recomandari punctuale. 

Administrarea picaturilor oftalmologice recomandate de specialist

Exista o gama larga de picaturi oftalmologice disponibile pe piata, fiecare cu scopul sau specific. De exemplu, exista picaturi pentru uscaciunea ochilor, infectii, glaucom, alergii, conjunctivita si iritatii. Efectele acestora variaza in functie de ingredientele active si de problemele oculare pe care le abordeaza [1]-[2]-[3].

Atentie: picaturile oftalmologice, indiferent de tipul lor, trebuie administrate numai la recomandarea optometristului sau oftalmologului si conform indicatiilor acestuia. Picaturile oftalmologice pot avea rol in prevenirea si gestionarea lacrimarii excesive. Ele pot ajuta la mentinerea sanatatii oculare si prevenirea lacrimarii excesive.

Inainte de a incepe orice tratament cu picaturi oftalmologice, chiar si preventiv,  vino la un consult optometric gratuit si discuta cu un specialist! Acesta poate oferi recomandari personalizate in functie de simptomele si istoricul medical al fiecarei persoane.

Purtarea ochelarilor de soare sau a celor cu protectie solară

Protectia ochilor impotriva radiatiilor UV contribuie la sanatatea ochilor. Expunerea prelungita la soare, fara protectie adecvata, poate cauza daune majore la nivelul lor. Acestea pot varia de la iritatii si inflamatii, care pot provoca lacrimare excesiva, pana la afectiuni grave. 

Purtarea ochelarilor de soare potriviti este un pas in protejarea ochilor de radiatiile UV [2]-[4]. Ochelarii de soare sau cei cu lentile heliomate ar trebui sa ofere protectie 100% UVA si UVB. Lentilele polarizate pot ajuta la reducerea stralucirii si a reflexiilor, oferind un confort suplimentar. De asemenea, ochelarii cu lentile inchise la culoare nu ofera neaparat o protectie mai buna.

Importanta consta in gradul de protectie UV, nu in intensitatea culorii lentilelor. Trebuie sa porti ochelarii de soare chiar si in zilele noroase, deoarece radiatiile UV pot strabate norii [4]. 

Evitarea factorilor alergeni sau iritanti

Intelegerea si identificarea factorilor alergeni sau iritanti reprezinta o masura preventiva de baza in lupta contra lacrimarii excesive. Alergenii sunt substante cu potential iritant pentru organism, iar reactia la acestea variaza de la o persoana la alta. De la praf si polen, la produse cosmetice si alimente, lista de potentiali alergeni este variata. Identifica ce anume iti provoaca disconfort si evita substantele respective, pe cat posibil. Astfel poti:

  • utiliza produse cosmetice hipoalergenice. Acestea sunt formulate in asa fel incat sa reduca riscul de reactii alergice. Discuta cu un dermatolog despre produsele de ingrijire pe care ti le recomanda, in functie de tipul tau de piele;
  • evita alimentele care iti provoaca iritatii oculare sau reactii alergice. In schimb, concentreaza-te pe o dieta echilibrata si sanatoasa; 
  • controla calitatea aerului din locuinta. Alergenii pot fi prezenti in aerul din locuinta, iar un aparat de purificat aerul sau un umidificator poate contribui la reducerea acestora. In plus, curatenia regulata poate ajuta la eliminarea prafului si a altor particule care pot provoca iritatii oculare si lacrimare excesiva.

Prevenirea si tratarea lacrimarii excesive necesita constientizare, diagnostic corect si ingrijire medicala adecvata si personalizata. In cazul in care prezinti lacrimare excesiva si/sau alte simptome pentru mai mult de o saptamana, daca acestea se agraveaza sau daca sunt insotite de alte semne de alarma, precum scaderea acuitatii vizuale sau durerea oculara, mergi cat mai repede la un control la ochi! 

Bibliografie:

1. “Watering Eyes (Epiphora): Causes, Symptoms, Treatments.” Www.medicalnewstoday.com, 23 Feb. 2017, www.medicalnewstoday.com/articles/169397. Accessed 29 Jan. 2024;

2. “What’s Causing My Eyes to Water?” Healthline, 6 June 2016, www.healthline.com/health/watery-eyes#. Accessed 29 Jan. 2024;

3. “Epiphora (Watery Eyes): Types, Causes & Treatment.” Cleveland Clinic, my.clevelandclinic.org/health/diseases/17944-epiphora-watery-eyes. Accessed 29 Jan. 2024;

4. Group, Ceatus Media. “UV-A Light & UV-B Light Can Damage Your Eyes in Stafford, VA.” Access Eye, 23 July 2023, www.accesseye.com/how-uva-and-uvb-rays-from-sun-exposure-damage-your-eyes/. Accessed 29 Jan. 2024.