Nu a durat mult dupa inchiderea sectiilor de votare din Virginia pentru ca televiziunile sa anunte victoria democratei Jennifer Wexton in districtul 10 al statului. Este o zona suburbana care se intinde spre vest de orasul Alexandria.

Hillary Clinton a castigat aici cu 10 puncte in 2016, dar congresmanul republican Barbara Comstock a reusit sa pastreze locul in acel an. Nu mai. Victoria democrata in acest district, care pana de curand era considerat sigur pentru republicani, a fost luata ca un simptom al ceea ce avea sa se intample in noaptea in care partidul lui Trump a pierdut definitiv orasele Statelor Unite. Si ce este mai rau, periferia oraselor.

Acelasi lucru s-a intamplat cateva ore mai tarziu, intr-un alt dintre cele mai urmarite alegeri ale acestor alegeri legislative. In al saselea district din Colorado, democratul Jason Crow l-a invins pe republicanul Mike Coffman, care ocupase acel loc timp de aproape un deceniu. Colorado Six este un district la est de Denver care cuprinde suburbia Aurora si este aproape de Columbine. Crow a facut campanie pentru bunul simt in ceea ce priveste controlul armelor si pentru extinderea acoperirii medicale.

Respingerea lui Trump in suburbii nu este suficienta in multe state pentru a contracara zonele rurale, care le-au permis marti seara republicanilor ca Ted Cruz sa-si pastreze locul la minim, in ciuda faptului ca toate marile orase din Texas sunt democrate. La fel, impactul la nivel national este estompat, astfel ca in 2016 Donald Trump a reusit sa castige colegiul electoral care alege presedintele desi nu a castigat in niciun oras cu peste un milion de locuitori.

Insa, in comparatie cu alegerea pentru presedinte si Senat, alegerea pentru Camera Reprezentantilor este o microalegeri in care reprezentarea este mult mai directa. In 2016, Hillary Clinton a obtinut cu trei milioane de voturi mai multe decat Donald Trump, care nu a mers nicaieri. Aici, acele voturi diferentiate devin putere reala, in locuri in acest caz. La aceste alegeri legislative, republicanii care in urma cu doi ani au supravietuit in locurile in care Clinton a castigat au fost doborati.

Analize mai avansate in zilele urmatoare ne vor spune daca au fost femeile, latinii, clasele educate, tinerii sau toti impreuna. Dar realitatea este ca America urbana este marea contrapondere a presedintiei lui Donald Trump. Harta judetului in 2016 era o mare de rosu cu puncte albastre unde se aflau orasele mari. Harta de marti este aceeasi, doar acele puncte albastre au devenit mai mari.

Harta reflecta si o respingere a republicanilor din orasele din Midwest, in state pe care republicanii le considera de la sine intelese la alegerile prezidentiale. Democratii au intrat in noapte crezand ca cele mai bune sanse pentru o majoritate in Camera Reprezentantilor constau in a matura putinii republicani ramasi din California. Aveau nevoie sa recupereze 23 de locuri. Incepand cu miezul noptii, pe Coasta de Vest, au recuperat deja 26 si inca nu au existat rezultate in California.

Doua dintre aceste locuri au fost castigate in Iowa. Zonele rurale au fost dominate de democrati de la victoria in cele doua orase principale ale statului, Cedar Rapids si Des Moines. Din cele patru locuri pe care le are districtul de laborator prin excelenta, trei sunt democrati din aceasta seara.

Locurile din Minnesota, Kansas, Michigan si Illinois au replicat aceasta tendinta in suburbiile orasului. Republicanii s-au confruntat cu o pierdere uimitoare a puterii de stat in Midwest. Marti aceasta, guvernatorii din Kansas, Illinois, Wisconsin si Michigan au pierdut. Aceste ultime trei state au fost cheia victoriei lui Donald Trump in 2016.

Noaptea a lasat si impresia ca avansul democratilor in orasele vestice, de la coasta la interior, este necrutator, crescand de la alegeri la alegeri. Cel mai frapant exemplu a fost Nevada, un stat care a devenit violet in ultimii ani, unde democratii au reusit sa castige scaunul in Senat. Dean Heller, republicanul, a fost un moderat care a fost fortat fara tragere de inima sa-l imbratiseze pe Trump. Mobilizarea de la Las Vegas, care contine aproximativ 70% din votul statului, l-a adus la Senat pe democratul Jackie Rosen. Nevada are acum doi senatori, femei si democrati. In plus, primele proiectii au indicat o victorie pentru guvernator pentru democratul Steve Sisolak. Nevada a incetat sa fie violet pentru a fi albastru. Ca si orasele si ca periferiile oraselor.