Cu atat de multe niveluri diferite de protectie solara, poate fi greu sa iti dai seama ce este potrivit pentru tine. Exista intr-adevar o diferenta intre SPF 30 si 50? Si de ce nu exista un numar standard SPF? Pentru a raspunde la aceste intrebari si pentru a alege cele mai bune creme spf pe care le poti cumpara, am apelat la Jordana Mattioli, un medic estetician si autor de protectie solara autorizat din New York pentru cateva sfaturi pentru salvarea pielii.

In primul rand, o lectie rapida in SPF. De ce te protejeaza exact?

SPF reprezinta „factorul de protectie solara” si va masoara protectia impotriva protectiei solare impotriva razelor UVB. Ganditi-va astfel: Daca pielea ta ar arde in mod normal dupa 10 minute la soare, aplicarea unei protectii solare SPF 15 iti va permite sa ramai la soare fara a arde aproximativ 150 de minute (un factor de 15 ori mai mult, de unde si SPF 15). Totusi, nu este o estimare exacta. De asemenea, SPF nu masoara cat de bine va proteja o protectie solara impotriva razelor UVA. In timp ce razele UVB sunt cauzele arsurilor solare fizice, razele UVA patrund mai profund in piele si sunt asociate cu imbatranirea. De asemenea, acestea cresc efectele cancerigene ale razelor UVB si sunt vazute din ce in ce mai mult ca o cauza a cancerului de piele. De aceea, este foarte important sa cautati o protectie solara care sa spuna „spectru larg” sau „protectie UVA / UVB”.

De ce avem diferite niveluri SPF – de ce nu avem doar un standard?

FDA nu a introdus masuri SPF pana la jumatatea anilor 70 si, chiar daca a trecut ceva timp, acestea sunt foarte lente cu adaptarea noilor reglementari! Dar tocmai in anul trecut, au fost adoptate unele reglementari mai noi: FDA necesita acum produse de protectie solara cu SPF mai mici de 15 pentru a include un avertisment. Petrecerea timpului la soare creste riscul de cancer de piele si imbatranirea precoce a pielii. Acest produs a fost demonstrat doar pentru a ajuta la prevenirea arsurilor solare, nu a cancerului de piele sau a imbatranirii timpurii a pielii. ” Aceeasi avertizare trebuie sa apara pe produsele de protectie solara care nu au spectru larg.

Ati recomanda cineva cu un nivel scazut de SPF 15?

Tipurile de piele mai inchise pot folosi un nivel mai scazut, cum ar fi SPF15, deoarece au mai multa melanina in piele, ceea ce ofera o anumita protectie. Cu toate acestea, recomand cu adevarat tuturor sa inceapa de la SPF 30. Pielea mai inchisa ar putea sa nu arde la soare la fel de usor ca la cei cu pielea corecta, dar sunt in continuare in pericol de deteriorarea pielii in urma expunerii la soare.

Care este diferenta dintre SPF 30 si 50? Cum alegi intre ele?

SPF 30 este cel mai frecvent nivel pentru majoritatea oamenilor si tipurilor de piele. Niciun ecran solar nu poate bloca toate razele UV, dar ceea ce stim este: SPF 15 blocuri 93% din razele UVB, SPF 30 blocuri 97% din razele UVB si SPF 50 blocuri 98% din razele UVB. Deci, diferenta dintre 30 si 50 este de aproximativ 1 la suta. Dar orice protectie suplimentara poate fi benefica daca esti foarte corect sau petreci mult timp in soare direct! Si majoritatea oamenilor aplica mai putin decat suma recomandata (aproximativ o uncie pentru acoperirea completa a corpului), deci numarul este mai mare cu atat mai bine.

Exista unele dezavantaje ale utilizarii unui SPF mai mare?

Exista adesea un fals sentiment de securitate cu numere mai mari. Crezi ca, de vreme ce porti un nivel mai inalt, esti invincibil fata de soare si asta nu este chiar cazul. Cei mai multi dintre noi uitam, de asemenea, ca SPF este doar cel mai activ timp de aproximativ doua ore, asa ca trebuie sa il reaplicati des.

Se modifica textura produsului pe masura ce treceti mai sus la nivelul SPF? Cum afecteaza aspectul si aspectul acesteia?

Textura produsului se poate schimba, dar nu este foarte vizibila. Este vorba mai mult despre tipurile de ingrediente de protectie solara utilizate. Protectiile solare fizice realizate cu dioxid de titan sau oxid de zinc vor fi, de obicei, ceva mai opace decat cele solare chimice. Dar multe protectii solare combina acum mai multe ingrediente chimice active si de protectie solara diferite, pentru a oferi protectie cu spectru larg.

Ce nivel SPF purtati?

Eu personal port SPF 30 in fiecare zi, tot anul, ploaie sau stralucire – a devenit doar un obicei! Pielea mea este predispusa la acnee si sensibila la cremele solare chimice, asa ca raman doar cu protectii solare fizice.