Imperiul Incas

Imperiul Inca, cunoscut si sub numele de Tawantinsuyu, a fost cel mai mare imperiu precolumbian din America. Intinzandu-se de-a lungul coastei de vest a Americii de Sud, a acoperit un teritoriu vast de aproximativ 2.500 de mile, cuprinzand parti din Peru, Ecuador, Bolivia si Chile modern.

Originile incasilor

Civilizatia Inca a aparut in jurul secolului al XIII-lea d.Hr. in regiunea Cusco din Peru actual. Ei si-au construit capitala, Cusco, care a servit drept centru politic, administrativ si cultural al imperiului lor.

Marele Drum Incas

Incasii au construit o retea extinsa de drumuri, cunoscuta sub numele de Drumul Inca sau Qhapaq Nan, care se intindea pe aproximativ 24.000 de mile. Aceasta infrastructura impresionanta a conectat vastul lor imperiu, facilitand comunicarea, comertul si expeditiile militare.

Inti, Zeul Soarelui

Incasii il venerau pe Inti, Zeul Soare, ca zeitatea lor principala. Ei credeau ca imparatul, cunoscut sub numele de Sapa Inca, era fiul soarelui. Inti Raymi, sau Festivalul Soarelui, a fost o mare sarbatoare organizata anual pentru a-l onora pe Inti.

Machu Picchu

Machu Picchu, emblematica cetate Inca cocotata sus in Muntii Anzi, este unul dintre cele mai renumite situri arheologice din lume. Construita in secolul al XV-lea, a servit drept mosie regala pentru imparatul incas.

Quipu, Sistemul Informational Antic

Incasii au dezvoltat un sistem complex de inregistrare numit quipu. Confectionati din siruri si noduri colorate, quipus-urile erau folosite pentru a inregistra date numerice si de alta natura. Desi semnificatia precisa a quipusului ramane un mister, acestea au fost probabil folosite in scopuri contabile si administrative.

Agricultura terasata

Pentru a depasi provocarile agriculturii in terenul muntos, incasii au dezvoltat in mod ingenios agricultura terasata. Au creat platforme in trepte pe dealuri, permitandu-le sa cultive culturi precum porumb, cartofi si quinoa.

Abilitati impresionante de zidarie

Incasii erau renumiti pentru abilitatile lor exceptionale de zidarie. Au construit structuri complicate folosind blocuri mari de piatra care se potrivesc perfect, fara a folosi mortar. Exemple ale maiestriei lor impresionante pot fi vazute in zidurile din Sacsayhuaman.

Poduri suspendate

Incasii au fost pionierii in constructia de poduri. Au construit poduri suspendate robuste, cunoscute sub numele de Q’eswachaka, folosind iarba si fibre tesute. Aceste poduri au facilitat calatoria prin canioane si rauri adanci.

Templul Soarelui

Coricancha, sau Templul Soarelui, din Cusco a fost unul dintre cele mai sacre locuri pentru incasi. Era impodobita cu aur, argint si pietre pretioase, aratand prelucrarea si maiestria lor avansata a metalelor.

Inca Sapa

Sapa Inca a fost conducatorul Imperiului Inca si detinea o putere si autoritate imensa. Imparatul era considerat divin si se credea ca este un descendent direct al Zeului Soare.

Inca Mummies

Incasii aveau o traditie de mumificare. Ei au pastrat trupurile conducatorilor si nobilimii lor decedati, crezand ca au continuat sa joace un rol vital in viata de apoi.

Tehnici agricole avansate

Incasii au implementat tehnici agricole inovatoare. Ei au construit terase, sisteme de irigare si chiar insule artificiale numite „gradini plutitoare” pentru a spori productia de culturi si pentru a-si sustine populatia.

Calea Incasului

Traseul Inca este un traseu de drumetii renumit care urmeaza stravechea cale pe care o parcurg incasii din Valea Sacra pana in Machu Picchu. Acest traseu pitoresc ofera vederi uluitoare ale muntilor, padurilor cu nori si situri arheologice.

Inca Textiles

Incasii erau tesatori priceputi si produceau textile complexe folosind diverse fibre, cum ar fi lana de alpaca si vicuna. Tesaturile lor erau foarte apreciate si folosite pentru imbracaminte, in scopuri ceremoniale si ca ofrande catre zei.

Astronomia Inca

Incasii aveau o intelegere sofisticata a astronomiei. Ei au construit observatoare si au prezis cu exactitate evenimentele ceresti, folosindu-si cunostintele pentru a planifica activitati agricole si ceremonii religioase.

Organizatia Militara Inca

Armata Inca, cunoscuta sub numele de armata Inca Sapa, era foarte organizata si disciplinata. Ei au folosit tactici strategice, s-au bazat pe o retea de mesageri pentru comunicare si si-au echipat soldatii cu armament avansat.

Chasquis, alergatorii incasi

Incasii aveau un sistem unic de relee cunoscut sub numele de chasquis. Acesti alergatori foarte antrenati au parcurs distante mari pentru a transmite mesaje, permitand o comunicare eficienta in intregul imperiu.

Inca Oral Tradition

Incasii nu aveau o limba scrisa, ci se bazau pe traditia orala pentru a-si transmite istoria, miturile si cunostintele din generatie in generatie. Povestitorii priceputi, cunoscuti sub numele de amautas, au jucat un rol crucial in pastrarea mostenirii lor culturale.

Cucerirea spaniola si sfarsitul incasilor

Imperiul Inca si-a infruntat caderea odata cu sosirea conchistadorilor spanioli condusi de Francisco Pizarro. In 1533, ultimul imparat incas, Atahualpa, a fost capturat, marcand sfarsitul civilizatiei incas.