Ramses III ne lasa cu un mic mister. Domneste vreo 30 de ani, dar templul sau, Medinet Habu, „Unit Cu Eternitatea”, ne vorbeste doar despre primii 11 ani ai domniei sale. Nu exista nimic despre ultimele doua decenii pe care le-a guvernat pentru care sa fie un semn ca lucrurile incep sa mearga in jos. A existat un complot pentru a-l ucide – nu ar fi putut fi atat de sigur pe tronul sau. Deci, se pare ca chiar si pe vremea lui Ramses al III-lea, lucrurile scapa si ca Egiptul merge deja la vale.

Semn de stabilitate

Ramses al III-lea este succedat de fiul sau Ramses IV, care conduce timp de aproximativ sase ani. Si lucrul bun – semnul ca mai ramane putina bogatie, putina putere – este ca trimite o expeditie in Wadi Hammamat.

Wadi Hammamat este un mars lung de la Teba catre Marea Rosie, traversand un desert. Trimite expeditia pentru ca vrea pietrele negre pentru sarcofage, pentru cladiri, pentru temple. Deci, cel putin, exista un semn ca Egiptul este inca oarecum stabil, chiar si lucrurile dure ar putea sa dispara treptat.

Inceputul caderii Egiptului

Celalalt fiu al lui Ramses III, Ramses V, este un succesor legitim, dar nu stim prea multe despre el. Cu toate acestea, exista un lucru interesant despre mumia lui – are pete pe fata. Suntem destul de siguri ca al lui este cel mai vechi caz de variola inregistrat.

Si Ramses al VI-lea, celalalt fiu al lui Ramses III, nu domneste prea mult. Dar stim ca Egiptul incepe sa scape de sub el. Teritoriile straine sunt pierdute, nu mai trimit expeditii miniere in Sinai pentru turcoaz, nu au nici putere, nici armata.

In timpul urmatoarei domnii a lui Ramses al VII-lea, exista o criza economica. Egiptul a trecut prin inflatie cu preturile la tot ce au crescut vertiginos.

Nu se stiu multe despre domnia lui Ramses al VIII-lea. Trecand la Ramses IX, el are o domnie destul de lunga. Dar singurul lucru pe care il stim cu adevarat pentru domnia lui – au fost jefuitori de morminte. Acesta este momentul in care mormintele regale sunt jefuite si cand incepem sa fim adevarate jefuiri in Valea Regilor. Acest lucru ne face sa credem ca nu mai puteau proteja Valea. Aici aveti trupul lui Ramses cel Mare si trupul lui Ramses III, marii regi egipteni, si sunt jefuiti.

Avem niste inregistrari judecatoresti care dateaza din timpul domniei lui Ramses al IX-lea, cand i-au prins pe hoti. Si asta spune unul dintre ei:

„Nobila mumie a acestui rege era toata acoperita cu aur. Si sicriele lui din interior erau acoperite cu aur si argint, inauntru si in exterior, cu incrustatii din tot felul de pietre pretioase. Ne-am insusit aurul pe care l-am gasit pe nobila mumie a acestui zeu. Iar ochiul lui amuleaza podoabele care erau in jurul gatului lui. Si in sicriele in care zacea, am gasit-o si pe sotia regala. Si am luat si pe ea tot ce am gasit. Am dat foc sicrielor lor interioare. Le-am furat tinuta, pe care am gasit-o pe ele constand din obiecte din bronz auriu-argint si le-am impartit intre noi. Am facut acest aur pe care l-am gasit pe acesti doi zei in opt parti.”

Deci probabil ca au fost opt ​​talhari care au luat aurul, dar au fost prinsi. Asa ca stim ca Egiptul coboara intr-adevar destul de repede si este intr-adevar trist sa vezi Egiptul coborand din vremea maretiei, pana acolo unde mumiile sunt jefuite.

Sfarsitul Egiptului cu Sfarsitul Dinastiei?

Ramses X este urmatorul rege, despre a carui domnie stim doar ca toate teritoriile straine sunt pierdute.

Dar acum ajungem la ultimul rege al dinastiei — Ramses al XI-lea a carui domnie a fost ciudata in multe aspecte. In primul rand, avem un papirus din vremea lui, despre care initial se credea ca este mai mult literar decat istoric, dar probabil ca este istoric. Se numeste „Povestea lui Wenamun”.

Domnia lui Ramses al IX-lea s-a dovedit a fi un ultim cui in sicriu. (Imagine: Achiaos/Shutterstock)

Wenamun a fost un oficial care a fost trimis la Byblos sa aduca inapoi lemn – cedru, pentru corabiile faraonului, pentru scoartele regale din altare si pentru usile mari ale templelor. Wenamun, ambasadorul regelui, este jefuit pe drum. Asa ca apoi ajunge la Byblos, el cere cedrii Libanului pretinzand ca are o statuie a lui Amon. Amon, care a fost numit „Amon al Drumului”, este sfantul patriot al calatorilor. Cand printul cere bani in schimbul lemnului, ii aminteste de indelungata lor asociatie construita de-a lungul anilor.

In cele din urma, cumva, Wenamun il convinge pe printul de Byblos sa-i dea lemnul, cedrii, probabil ca regele trimite bani. Dar a asteptat aproape un an. Si in cele din urma cedrii sunt taiati. Ei asteapta langa rau pana sunt incarcati pe nave si, in cele din urma, el se intoarce.

„Nava regala a lui Heri Hor

Dar unul dintre lucrurile care este curios despre aceasta „Povestea lui Wenamun” este ca nu vorbeste despre Ramses XI. Vorbeste despre Heri-Hor. Si acesta este un lucru care se intampla in timpul domniei lui Ramses al XI-lea si este socant. Niciodata pe vremea unui faraon nu s-a intamplat asa ceva.

Un mare preot al lui Amon, pe nume Heri-Hor, isi construieste propriul templu la Templul Karnak, dedicat lui Khonsu, fiul lui Amon si Mut, si se arata pe templu la fel de mare ca regele. Nu numai ca, putin mai tarziu, in timpul domniei, anul 24 al lui Ramses XI, el isi scrie numele intr-un cartus care simbolizeaza puterea regelui.

Deci, il avem pe marele preot al lui Amon care sustine ca este regele Egiptului. Acum, cum este posibil acest lucru? Ei bine, trebuie amintit ca Ramses XI domneste in nord. Poate ca are tot ce poate face in nord. Deci Heri-Hor, acest mare preot, se numeste rege. Lucrurile, in realitate, scapa.