Fotografiile tiparite sunt articole delicate care surprind amintiri si momente valoroase din istorie. Adesea, imaginile mai vechi sunt unice, deci poate fi deosebit de sfasietor sa descoperiti ca au fost deteriorate. Fotografiile pot suferi multe daune prin ani de expunere la umiditate, apa, lumina soarelui si murdarie. Uneori, chiar si stocarea incorecta a fotografiilor noi poate duce la deteriorarea. Cunoasterea optiunilor de restaurare a fotografiilor, invatarea cum sa le reparati acasa si stocarea corecta a fotografiilor ulterioare va poate ajuta sa va asigurati longevitatea fotografiilor pentru generatiile urmatoare.

Obtineti echipamentul potrivit pentru restaurarea digitala

Achizitionarea unui scaner de inalta calitate si a unui software de editare a fotografiilor pentru computerul dvs. de acasa va poate ajuta sa faceti posibila restaurarea digitala la domiciliu. Investiti intr-un program de editare foto precum Photoshop si un scaner de inalta calitate care poate scana imagini la un dpi ridicat sau puncte pe inch patrat. Cu cat dpi-ul este mai mare, cu atat mai multe detalii vor putea captura scanerul. Pentru majoritatea fotografiilor este recomandat un dpi de 300.

Scanati fotografia

Asezati usor fotografia in scaner si scanati in imagine la cea mai inalta rezolutie pentru a capta cat mai multe detalii posibil. Cand vi se solicita, salvati imaginea ca TIFF in loc de JPEG. Un TIFF este un fisier mai mare, dar va pastra detaliile si calitatea fotografiei. Dupa ce ati salvat imaginea, deschideti-o in software-ul de editare a fotografiilor.

Decupati imaginea

Utilizati instrumentul de taiere pentru a elimina orice dovada de deteriorare in jurul marginilor fotografiei. Marginile fotografiilor vechi se onduleaza adesea atunci cand sunt expuse la apa sau umiditate. Daca fotografia dvs. are daune in jurul perimetrului, decuparea imaginii va corecta rapid aceasta problema.

Corectati tonul fotografiei

Reparati problemele de culoare, luminozitate si contrast inainte de a incerca sa modificati orice alte imperfectiuni sau semne de deteriorare. Acestea pot fi ajustate deschizand instrumente de editare in Photoshop sau un alt software de editare foto. Aceste niveluri pot fi modificate prin glisarea cursorului de-a lungul unei scale pana cand produceti efectele dorite.

Cresterea nivelului de luminozitate poate ajuta la luminarea unei fotografii intunecate sau intensificarea contrastului poate scoate la iveala o fotografie decolorata.

Joaca-te cu glisoarele de culoare pentru a ajuta la eliminarea nuantelor nedorite. Salvati fiecare versiune pe care o creati sub un nume de fisier diferit, astfel incat sa puteti compara fiecare versiune ulterior si sa selectati cea mai buna restaurare. Unele programe de editare a fotografiilor au setari automate pe care le puteti utiliza pentru a remedia fotografiile, in timp ce altele necesita ajustari manuale.

Remediati zgarieturile si urmele de praf

Folosirea filtrului Praf si zgarieturi sau Pensula de vindecare la fata locului in Photoshop sau un instrument similar in alte programe de editare a fotografiilor face ca eliminarea imperfectiunilor sa fie simpla si simpla.  Mariti fotografia si utilizati cursorul pentru a atinge semnele deteriorate. Lucrati incet si asigurati-va ca micsorati pentru a va verifica progresul in timp ce lucrati. Acest filtru functioneaza eliminand unele dintre detalii, asa ca veti dori sa fiti siguri ca nu utilizati in exces aceasta caracteristica.

Completati lacrimi sau portiuni lipsa

Daca exista lacrimi, rupturi sau sectiuni lipsa ale fotografiei, puteti utiliza instrumentul Clonare stampila pentru a recrea o portiune a imaginii si a completa sectiunile deteriorate. Dupa deschiderea instrumentului, selectati potiunea fotografiei pe care doriti sa o clonati sau sa o recreati si faceti clic pe ea o data. Imprimati imaginea. Dupa ce ati restaurat fotografia, utilizati o imprimanta cu jet de cerneala sau o imprimanta foto speciala cu hartie lucioasa pentru a imprima fotografia restaurata.

Curatati-va fotografiile

Daca fotografia dvs. veche are murdarie, nisip sau reziduuri, este posibil sa puteti curata imaginea cu mana. Purtati manusi de cauciuc si indepartati usor murdaria cu o perie moale sau periuta de dinti cu par moale. Daca exista o cantitate mare de murdarie, fotografia poate fi clatita usor sub apa curenta calduta. Folositi degetul pentru a sterge usor murdaria, dar aveti grija sa nu zgariati fotografia. Lasati fotografia sa se usuce intr-un loc intunecat, unde nu va fi deranjat. Puteti taia imaginea pe un fir cu o snur pentru a se usca sau puteti aseza imaginea cu fata in sus pe un ziar sau pe un prosop.