Iranul

Din: 3200 i.Hr.
Fondator: Cyrus II
Capitala: Teheran

Pana la mijlocul secolului al XX-lea, Iranul a fost denumit Persia. Natiunea este una dintre cele mai vechi civilizatii majore continue din lume. Asezarile sale istorice si urbane dateaza din anul 7000 i.Hr. Unificat pentru prima data de vechii mezi in anul 625 i.Hr., Iranul a facut odata parte din cel mai mare si primul imperiu mondial al lui Cirus cel Mare, cunoscut sub numele de Imperiul Ahemenid (550–330 i.Hr.).

Mai tarziu, in 1501, sub dinastia Safavid, natiunea a fost numita stat eliberat. Iranul a devenit o monarhie siita condusa de un imparat aproape fara intrerupere din 1501 pana in 1979. Din aceste motive, Iranul este recunoscut pe scara larga drept cea mai veche tara din lume.

Egipt

Din: 3150 i.Hr.
Fondator: Regele Narmer Menes
Capitala: Memphis (abandonata in secolul al VII-lea e.n.), Cairo

Egiptul exista de aproape 30 de secole. In ultimii ani, sapaturile au descoperit un oras pierdut. Se crede ca aceste noi descoperiri din Sohag au mai mult de 7.000 de ani. Cu ajutorul acestor noi descoperiri, perioadele dinastice timpurii ale Egiptului antic preced acum aproximativ 5 milenii. Arheologii banuiesc ca aceste locuinte si morminte nou gasite fac parte dintr-o capitala disparuta de mult, care acum reapare la suprafata. Alte suspiciuni caracterizeaza zona ca un sat separat, posibil depasit de orasul istoric, Abydos.

Siria

Din: 3000 i.Hr.
Fondator: Capitala necunoscuta
: Damasc

Condusa de mai multe imperii, Siria gazduieste ramasite care dateaza de acum aproximativ 700.000 de ani. Dintre nenumaratele descoperite, ramasitele includ schelete si oase de oameni arhaici. Excursiile arheologice ulterioare au descoperit, de asemenea, orasul pierdut de mult timp al natiunii, Elba. Acest oras este una dintre primele colonii care au fost excavate si se crede ca a existat in jurul anului 3.000 i.Hr. Datorita acestor descoperiri, Siria ocupa locul inalt ca cea mai veche tara din lume.

Vietnam

Din: 2879 i.Hr.
Fondator: Hung Vuong
Capitala: Hanoi

Istoria Vietnamului are 20.000 de ani in urma. Sapaturile din 1965 au scos la iveala ramasitele a doi hominini. Aceste descoperiri sugereaza o era din Pleistocenul Mijlociu si sunt dovezi ca Vietnamul preistoric a existat acum o jumatate de milion de ani. Aceasta natiune a fost casa unora dintre cele mai vechi societati din lume. Prin urmare, acest lucru face din vietnamezi una dintre primele comunitati de fermieri din lume si un candidat puternic pentru a deveni cea mai veche tara din lume.

Armenia

Din: 2492 i.Hr.
Fondator: Capitala Medilor
: Erevan

Istoria Armeniei se intinde pe peste 3.500 de ani, primele mentiuni ale tarii avand loc in secolul al VI-lea i.Hr. In ciuda acestui fapt, natiunea a fost infiintata abia in 782 i.Hr. La apogeul puterii sale, Armenia se extindea de la Marea Neagra prin Marea Caspica si Marea Mediterana pana la Lacul Urmia din Iran. Nativii sai au fost unul dintre primii care au acceptat crestinismul ca religie de stat in anul 301 e.n. Pana in prezent, natiunea inca adera la propria sa Biserica Apostolica Armena.

Coreea

Din: 2333 i.Hr.
Fondator: Regele Jumong
Capitala: Jolbon (37 i.Hr. – 3 d.Hr.), Gungnae (3-427), Phenian (427-668)

Peninsula coreeana, formata acum din Coreea de Nord si Coreea de Sud, in ansamblu poseda o istorie estimata la 5.000 de ani. Cunoscuta initial ca „Gojoseon” din 2333 i.Hr. pana in 108 i.Hr., Coreea este prima natiune care a inventat tiparirea cu caractere metalice mobile. Aceasta inventie a transformat de atunci comunicarea. De asemenea, a jucat un rol semnificativ in promovarea dezvoltarii culturii mondiale.

In perioada 37 i.Hr. pana in 668 EC, regatul Goguryeo a fost considerat una dintre cele mai puternice natiuni din Asia de Est. In timp ce in vremurile moderne, aceasta peninsula s-ar putea sa nu mai fie eligibila ca cea mai veche tara din lume, a fost candva un puternic candidat la titlu.

China

Din: 2070 i.Hr.
Fondator: Yu cel Mare
Capitala: Xi’an (221 i.Hr.), Beijing

De ce China este considerata cea mai veche tara din lume? Cea mai veche civilizatie chineza a vazut unitatea Chinei Centrale de Nord in timpul dinastiei Shang in 1700-1046 i.Hr. In aceasta perioada se inregistreaza primele practici de succesiune dinastica. In ciuda acestui fapt, exista inca dovezi limitate ale existentei sale.

Inainte de aceasta perioada, istoricii dezbat existenta unei civilizatii anterioare, cunoscuta sub numele de Dinastia Xia. Sapaturile din secolul al XX-lea au descoperit situri care se potrivesc cu descrierile relatarilor istorice anterioare. Pe baza acestor relatari, unii cercetatori nu cred ca dinastia Xia este reala, in timp ce altii afirma ca reprezinta primul guvern din China antica. Incepand de astazi, fiecare sit descoperit nu dovedeste incontestabil existenta dinastiei Xia.

India

Din: 2000 i.Hr.
Fondator: Civilizatia din Valea Indusului / Regele Chandragupta Maurya
Capitala: Pataliputra

Comunitatile din India exista de cel putin 250.000 de ani. Lasand in urma urme ale activitatii hominoide, epoca bronzului a fost martora celei mai vechi civilizatii cunoscute din India. Aceasta comunitate este „civilizatia din Valea Indusului” sau „civilizatia Harappan”.

Civilizatia din Valea Indusului a prosperat de-a lungul anilor 3.300 i.Hr. si 1.300 i.Hr. Arheologii cred ca este cunoscut si sub numele de „Meluhha”, care este mentionat in textele antice din Mesopotamia. Datorita acestor convingeri, profesionistii prevad ca cultura bogata si civilizatiile urbane au inflorit in tara cu cel putin 5.500 de ani in urma.

Israel

Din: 1300 i.Hr.
Fondator: Regele Saul
Capitala: Sichem (930 i.Hr.) Penuel (930-909) Tirza (909-880) Samaria (880-c. 720), Ierusalim

Situat intre Marea Mediterana si Marea Rosie, existenta Israelului a trecut prin vremea bronzului mijlociu si a epocii fierului. Regiunea sa prezinta dovezi ale celei mai timpurii migratii a hominidelor din Africa.

Georgia

Din: 1300 i.Hr.
Fondator: Regele Bagrat al III-lea
Capitala: Savannah (1777), Tbilisi

Georgia moderna este considerata locul de nastere al vinificatiei. Aici se gasesc cele mai vechi borcane de vin din lume. Unele dintre aceste borcane au o vechime de cel putin 8.000 de ani si sunt considerate a fi dovezi invechite ale vinificatiei preistorice. Descoperirile arheologice bazate pe surse antice confirma, de asemenea, existenta unor constructe politice si societale timpurii. Aceste descoperiri dateaza din secolul al VII-lea i.Hr. Drept urmare, Georgia este un candidat puternic pentru a fi cea mai veche tara din lume.

Sudan

Since: 1070 BCE
Founder: Muḥammad Aḥmad ibn ʿAbd Allah al-Mahdi
Capital: Khartoum

Republica Sudan dateaza de cel putin 3.000 de ani in urma. Cercetarile arheologice indica faptul ca pana in mileniul al optulea i.Hr., comunitatile aflate in stadiul final de evolutie culturala s-au stabilit in Sudan. Acesti oameni traiau in comunitati consolidate de caramida. Au supravietuit folosind abilitati avansate de vanatoare, pescuit, strangere de cereale si pastorire a vitelor. Dovezile sugereaza ca aceste comunitati au renuntat la desertul Sahara si au migrat in Sudan pentru a deveni fermieri in timpul mileniului al cincilea i.Hr.

Etiopia

Din: secolul al X-lea i.Hr.
Fondator: Imparatul Tewodros II
Capitala: Addis Abeba

Etiopia exista de cel putin 2.000 de ani. Este cea mai veche tara eliberata din Africa si, de asemenea, unul dintre cele mai vechi state suverane din lume. Formata din peste 80 de grupuri etnice, Etiopia moderna nu a fost niciodata colonizata. Cu toate acestea, acest lucru se intampla cu exceptia ocupatiei sale de catre Italia din 1936 pana in 1941.

Etiopia ramane relativ tanara in comparatie cu celelalte. Desi neconfirmat, multi cercetatori cred ca aceasta regiune a fost martora la primii locuitori umani arhaici inca de acum 150 pana la 200 de mii de ani. Descoperirea celor mai vechi fosile de hominide din lume mai indeparteaza aceste credinte. Cunoscute sub numele de Ardipithecus ramidus, aceste fosile gasite in 1994, dateaza de acum 4,2 milioane de ani.

Grecia

Din: secolul al VIII-lea i.Hr.
Fondator: Alexandru cel Mare
Capitala: Atena si Nafplio

Traind un stil de viata simplu de vanator-culegator si agricultura, omenirea a locuit in Grecia de cel putin 40.000 de ani. Fiind una dintre cele mai vechi tari din istorie si din lume, Grecia a inflorit de-a lungul veacurilor. De fapt, primele civilizatii avansate ale Europei au aparut in Grecia in cursul anului 3200 i.Hr.

Intre timp, capitala natiunii, Atena, a devenit casa primului sistem democratic. Acest sistem a fost stabilit in anul 508 i.Hr. Mai mult, in perioada arhaica a istoriei grecesti, natiunea a fost pionier la primele Jocuri Olimpice. Eforturile lor impotriva armatei persane invadatoare in „Batalia de la Maraton”, au inspirat kilometrajul curselor moderne de distanta lunga.

Afganistan

Din: 678 i.Hr.
Fondator: Printul Ahmad Shah Durrani, Valea Indusului
Capitala civilizatiei: Kabul

Ati considerat vreodata Afganistanul ca fiind cea mai veche tara din lume? Descoperirile arheologice sugereaza ca Afganistanul a sustinut viata umana de cel putin 50.000 de ani. Multi cred ca aceste civilizatii au aparut pentru prima data in anul 3000 i.Hr. Drept urmare, Afganistanul gazduieste primii fermieri din lume. Natiunea este, de asemenea, cel mai bine cunoscuta ca o zona semnificativa pentru activitatile cu consecinte timpurii. Din aceste motive, Afganistanul se compara cu usurinta cu valoarea istorica a Egiptului.

Japonia

Din: 660 i.Hr.
Fondator: Imparatul Jimmu
Capitala: Nara (1206–1368 EC), Tokyo

Japonia este probabil cea mai veche tara din lume. Datand din anul 660 i.Hr., natiunea a fost fondata de imparatul Jimmu si are o vechime de cel putin 2.600 de ani. Venerat ca un centru al traditiei literare influentat de budist, istoria Japoniei este dezbatuta din cauza dependentei istoriei sale de mitologie. De fapt, cronicile chineze atesta doar existenta Japoniei in secolul al III-lea e.n.

Irlanda

Din: 600 i.Hr.
Fondator: The Celts
Capital: Dublin

Republica Irlanda a supravietuit secolelor de foamete brutala, razboi civil, unitate si independenta, precum si epocilor crestine, vikinge si normande. La fel ca majoritatea civilizatiilor, poporul irlandez a fost candva predominant fermieri. Primii fermieri au sosit in Irlanda in jurul anului 4000 i.Hr. (aproximativ 10.000 de ani in urma).

Franta

Din: 600 i.Hr.
Fondator: Hugh Capet
Capitala: Marsilia

In ciuda faptului ca exista doar ca tara de putin peste o mie de ani, Franta este renumita pentru unele dintre cele mai importante evenimente din istoria europeana. Luati, de exemplu, Revolutia Franceza din 1789, razboaiele napoleoniene si invaziile germane din 1914 si 1940. Stabilirea Frantei ca natiune s-a nascut din puterea consolidata si teritoriu extins prin lupte cu monarhii englezi si habsburgii.

Mongolia

Din: 209 i.Hr.
Fondator: Genghis Khan
Capitala: Karakorum, Ulaanbaatar

Fondat de Genghis Khan in 1206, Imperiul Mongol cuprindea atat triburi vorbitoare de mongole, cat si alte triburi turcesti. Studiile arheologice din provincia Khovd a natiunii au gasit picturi vibrante in roz, maro si ocru rosu. Aceste picturi infatiseaza animale istorice si dateaza inca de acum 20.000 de ani.

Somalia

Din: 200 i.Hr.
Fondator: Mohamed Siad Barre
Capitala: Mogadiscio

Unii istorici asociaza oamenii antici somalezi cu o uriasa migratie preistorica dinspre Levant. Cu toate acestea, studiile arheologice rafinate sugereaza acum ca aceste comunitati sunt originare din Somaliland. Aceasta inseamna ca populatia indigena din Somalia exista de cel putin 7000 de ani.

Descoperirea picturilor rupestre antice demonstreaza in continuare ca Somalia este una dintre cele mai vechi tari din lume. Aceste picturi descriu viata timpurie in teritoriu si dateaza de aproximativ 5000 de ani. De fapt, unele dintre cele mai vechi arta rupestre cunoscute de pe continentul african prezinta multe schite elaborate de siluete asemanatoare animalelor si umane.

San Marino

Din: 3 septembrie 301 d.Hr.
Fondator: Saint Marinus
Capitala: San Marino

Aceasta natiune este una dintre cele mai mici tari din lume. Cu o populatie de mai putin de 30.000 de locuitori, San Marino este cea mai veche republica din lume. Infiintata in anul 301 d.Hr. de un constructor priceput numit Saint Marinus, aceasta natiune mica a fost recunoscuta pentru prima data de Franta lui Napoleon in 1797. Cu toate acestea, abia 18 ani mai tarziu, alte natiuni europene si-au recunoscut existenta ca stat suveran.