Cotidianul britanic Daily Mail a realizat un reportaj despre palatele unei familii de romi care se ocupa cu diferite furturi in Marea Britanie, in principal jefuirea pasagerilor care dorm in trenuri.

In Marea Britanie, ei sustin ca sunt foarte saraci si ca traiesc de pe urma unor furturi marunte sau din vanzarea diferitelor chilipiluri turistilor, dar in realitate, familia Rostas are cinci palate imense in tara natala, Romania. Constructia lor a fost finantata de reteua de hoti de buzunare care isi desfasoara activitatea in Marea Britanie, scrie dailymail.co.uk.

Vilele “de prost gust” au fost construite cu bani obtinuti din furtul a sute de laptopuri, telefoane mobile sau bani din trenurile de noapte care fac legatura dintre Londra si Kent.

Membrii retelei sustin ca in ultimii doi ani au facut peste 185 de victime, dar politia este de parere ca de fapt numarul lor se ridica undeva la 500.

Toate obiectele furate erau vandute in Romania pentru a genera profitul necesar construirii vilei de 16 camere. Cateva strazi mai incolo, patru case similiare, cu acoperisul albastru, toate decorate cu emblema de la Mercedes pentru a arata avutia, apartin altor membri ai familiei extinse. Toate sunt neterminate pentru a nu fi nevoiti sa plateasca taxele de proprietate, scrie cotidianul Daily Mail.

Cand jurnalistii britanici au ajuns in satul Huedin din judetul Cluj pentru a discuta cu rudele membrilor clanului, acestea erau foarte deschise in legatura cu subiectul. “Da, suntem o familie foarte, foarte bogata. Lucram in Anglia, Spania si Franta. Producem foarte multi bani“, a declarat unul dintre romi, citat de publicatia din Marea Britanie. Aratand spre casa cu cinci etaje, a adaugat: “Am cheltuit o avere pe asta. Mult peste un milion de euro“.

Acum aproximativ un an, familia a cumparat un teren in valoare de 30.000 de euro aproape de localitatea Calatele, unde se crede ca mai detin cateva case.

Cativa dintre membrii familiei erau imbracati in costume scumpe, iar in fata caselor erau parcate masini Mercedes, Audi sau BMW cu numere de Marea Britanie. Politia este de parere ca familia face parte dintr-o retea criminala mult mai vasta ce opereaza pe tot teritoriul Europei.

Unul dintre vecini, Artur Potra de 42 de ani, un inginer pensionat, a declarat jurnalistilor: “Nu au lucrat niciodata in Romania. Ei doar fura, fura, fura. Au inceput cu contrabanda de tigari si whisky in anii ’90 si apoi s-au mutat in Marea Britanie. Petrec 11 luni pe an acolo si apoi se intorc aici pentru a mai baga 10.000 de euro in casa. Vin aici sa petreaca, sa parieze sute de euro in casinouri si sa manance cat pot de mult, iar cand raman fara bani se intorc sa fure din nou. Telefoanele furate sunt vandute pe strada sau in piata. Aici fac si camatarie, dar politia nu le face nimic pentru ca i-au mituit.

Daily Mail mai scrie ca de cand a sosit in Marea Britanie acum 10 ani ca refugiati, familia Rostas a solicitat mii de lire pentru dizabilitati si pentru cresterea copiilor, iar toti banii au fost folositi, aparent, pentru plata chiriei a doua case darapanate din Gravesend, Kent.

Toata aceasta poveste poate lua sfarsit. In aceasta saptamana, patru membrii ai familiei au pledat “vinovat” la acuzatia de furt. In aceste conditii, poate fi demonstrat ca pe durata acestor 10 ani, romii au fost arestati de zeci de ori pentru furt din buzunare, jefuirea clientilor din pub-uri si cafenele si pentru furturi din magazine.

Acesti oameni sunt infractori de cariera care au lucrat intr-o maniera foarte organizata. Principalul lor scop era acela de a genera cat mai mult profit pentru a-l trimite in tara. La randul lor, membrii familiei il foloseau pentru a cumpara teren si proprietati“, a afirmat detectivul Constable Tim Weekes, unul dintre anchetatori.