In anii furtunosi care au urmat asasinarii straunelui sau si a tatalui adoptiv Iulius Cezar, Augustus, primul imparat roman (desi nu si-a revendicat niciodata titlul), a supravegheat trecerea Romei de la o republica la un imperiu. El a combinat cu pricepere puterea militara, construirea institutiilor si legislatia pentru a se stabili ca singurul conducator al Romei, stabilind bazele pentru Pax Romana (Pacea Romana) de 200 de ani si un imperiu care a durat, sub diferite forme, timp de aproximativ 1.500 de ani.

In anul 14 e.n., Augustus a murit in afara Napoli, Italia. Ramasitele sale au fost aduse inapoi in oras. Din cauza respectului profund fata de imparat, afacerile au fost inchise in ziua inmormantarii sale. Odata cu trecerea sa, Senatul l-a declarat pe Augustus un zeu roman, deoarece era un conducator capabil si vizionar. Exista mai multe despre moartea lui care ar fi interesant de stiut, cititi mai departe pentru faptele interesante.

1. A avut diverse probleme de sanatate

Imparatul Augustus a suferit in ultimii ani de o serie de probleme de sanatate, care i-au afectat grav bunastarea. Pentru un om ca Augustus care avea probleme de sanatate nu era ceva care sa-l incetineasca, in schimb, el si-a indeplinit responsabilitatile de rege si si-a demonstrat angajamentul ferm fata de administrarea Imperiului Roman. In ciuda faptului ca a fost un lider puternic in trecut, problemele sale de sanatate l-au lasat vulnerabil. Acest lucru a aratat ca nici marii lideri nu sunt imuni la provocarile cu care se confrunta oamenii normali. 

2. Augustus a continuat sa se angajeze activ in sarcini administrative in ultimele sale zile 

In ultimele sale zile, el a ramas activ implicat in gestionarea Imperiului Roman, desi a intampinat dificultati de sanatate, a fost foarte dedicat indatoririlor sale de rege. Augustus s-a asigurat in continuare ca a facut alegeri semnificative care sa influenteze dezvoltarea imperiului. Angajamentul sau neclintit fata de conducere in ultimele sale zile si-a aratat abilitatile de conducere si loialitatea fata de bunastarea statului roman.

3. Si-a petrecut ultimii ani in vila sa din Nola

Augustus a ales sa-si petreaca ultimii ani in vila sa situata in Nola, Italia. Va puteti imagina doar ca in ultimele sale zile si-a dorit un mediu linistit si care sa ofere mangaiere, vila a fost descrisa ca un loc mai degraba senin si frumos. Nola a devenit un loc in care Augustus se putea reflecta la realizarile vietii sale si se putea bucura de compania celor dragi.

4. In anul 14 d.Hr., sanatatea lui Augustus s-a deteriorat si mai mult

La 75 de ani, sanatatea lui Augustus a inceput sa aiba probleme serioase de sanatate, in ciuda acestui fapt, el a continuat sa-si indeplineasca indatoririle de conducator al Imperiului Roman. Cu toate acestea, cunoscutii sai apropiati si oamenii din Roma erau ingrijorati de sanatatea lui in declin.

5. Avea 75 de ani la momentul decesului

Augustus, avea 75 de ani cand s-a stins din viata, ceea ce este mult timp avand in vedere epoca. Am putea spune ca a reusit sa traiasca o viata lunga si incitanta in timpul domniei sale de peste 40 de ani, a muncit din greu pentru a-si transforma imperiul in acea perioada de timp. 

6. Exista diferite relatari istorice care ofera diferite explicatii pentru trecerea lui

Nu a fost niciodata foarte clar cum a murit Augustus si acest lucru i-a derutat de mult pe istorici. In literatura antica au fost gasite descrieri diferite si totusi situatia este complicata. Exista povesti ca Augustus a fost afectat de o perioada lunga de boala, in timp ce altii au sustinut ca a murit din cauze naturale din cauza batranetii. Cu toate acestea, se convine in general ca Augustus a murit la 19 august in anul 14 d.Hr., in ciuda rapoartelor contradictorii.

7. Augustus a fost succedat de fiul sau vitreg

Tiberiu, care era fiul vitreg al lui Augustus si mostenitorul adoptiv, a primit Imperiul Roman dupa ce primul imparat roman a murit la 19 august 14 d.Hr. Un transfer lin al puterii era garantat, deoarece Augustus isi planificase cu grija succesiunea.

Al doilea imparat roman a fost un general capabil si experimentat pe nume Tiberius. Dinastia Julio-Claudian a persistat sub conducerea sa, iar convertirea Republicii Romane la Imperiul Roman a fost ferm stabilita.

8. Augustus a primit o inmormantare de stat

Dupa ce Augustus a murit, a primit o inmormantare de stat care a aratat cat de mult era admirat pentru realizarile sale. Oameni din toate categoriile sociale si din toate regiunile imperiului, atat celebri, cat si obisnuiti, au mers sa-si sarbatoreasca viata ca lider si ca omul care a adus o contributie substantiala la dezvoltarea Republicii Romane in Imperiul Roman. Dupa ce au fost incinerate, ramasitele sale au fost plasate in mausoleul din Roma cunoscut sub numele de Mausoleul lui Augustus, care era mormantul familiei.

9. Cenusa lui a fost ingropata in Mausoleul lui Augustus din Roma

Conform traditiei romane, trupul lui Augustus a fost ars dupa moartea sa in anul 14 d.Hr. Chiar in acea locatie din Roma, i-au ingropat cenusa in Mausoleul lui Augustus, care fusese de fapt construit de Augustus insusi. Oamenii calatoreau de peste tot pentru a-si aduce omagiul pentru ca a devenit aceasta reprezentare uriasa a mostenirii sale.

In afara de el, acolo a fost ingropata si familia lui, ceea ce pare sa fie ceva ce si-a dorit chiar inainte de a muri. Imperiul Roman a fost format de el si, desi nu mai era printre noi, mostenirea sa a trait in mintea celor care l-au cunoscut.

10. Augustus isi planificase cu grija succesiunea

Augustus avea un simt ascutit al strategiei. Nici succesiunea lui nu a fost lasata la voia intamplarii! Nu, l-a ales cu grija pe fiul sau vitreg Tiberius si l-a facut succesor. O decizie inteleapta, nu? Facand acest lucru, el a garantat un transfer legitim si usor de putere. Pentru ca politicile sale sa continue chiar si dupa moartea sa, Augustus a fost doar sa se inconjoare cu oamenii potriviti. Imperiul Roman a fost bine pozitionat pentru succesul viitor sub succesorul sau de incredere datorita planificarii sale strategice bine gandite. Atat pentru a fi perspicace, nu?

Un imperiu sigur si infloritor sub stapanire romana completa a fost ceea ce Augustus a lasat in urma. Senatul i-a acordat titlul de Divus Augustus, sau Divinul Augustus, solidificandu-i pozitia ca o figura renumita in istoria romana.

Autoritatea de lunga durata a Imperiului Roman a fost creata in timpul domniei lui Augustus, care a stabilit si un model de stapanire imperiala care i-a influentat pe imparatii care au urmat. Mostenirea sa ca prim imparat roman si creator al dinastiei Julio-Claudiene a lasat o amprenta atat asupra istoriei romane, cat si in istoria Occidentului.