Din ce in ce mai multi oameni decid sa includa mai multe alimente pe baza de plante in dieta lor zilnica, reducand astfel consumul de carne, peste si alte produse de origine animala din motive de sanatate si mediu. Pe langa dietele vegetariene sau vegane, un alt procent mare din populatie opteaza pentru asa-numita dieta flexitariana. Dar in ce consta de fapt? Care sunt beneficiile sale?

O dieta sanatoasa si echilibrata nu trebuie sa fie mai scumpa sau nu trebuie sa dureze mai mult timp pentru a gati. Acest tip de dieta se bazeaza pe reducerea consumului de carne si alte produse de la animale fara a deveni complet vegetarian.

Ar trebui sa reducem consumul de carne?

Expertii recomanda sa reduceti consumul de carne si zahar din motive de sanatate si pentru a face fata schimbarilor climatice. De altfel, a fost in 2015 cand Agentia Internationala de Cercetare a Cancerului (IARC) a Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS) a evaluat carcinogenitatea consumului de carne rosie si procesata, calificand-o drept „probabil cancerigen pentru oameni”.

In ceea ce priveste posibilele sale efecte, expertii au concluzionat ca „fiecare portie de 50 de grame de carne procesata consumata zilnic creste riscul de cancer colorectal cu 18%”.Din acest motiv, OMS a avertizat asupra riscurilor pentru sanatatea publica si a recomandat reducerea consumului acestuia.

Fructele, legumele, cerealele integrale, leguminoasele, nucile sau semintele sunt cateva dintre aceste alimente.Intre timp, ar trebui promovata reducerea consumului de carne. Nutritia flexitariana ar putea fi cheia aici, pentru a ne proteja sanatatea si pe cea a planetei.

Care sunt beneficiile sale?

Dupa cum detaliaza Organizatia Consumatorilor si Utilizatorilor (OCU), acest tip de dieta ar echivala cu ingerarea a circa 500 de grame de fructe si legume pe zi, 100 de grame de proteine ​​de origine vegetala (legume, soia sau nuci) si o portie de produse lactate.

La nivel saptamanal, proteinele animale din carne, peste sau oua nu pot depasi cinci portii, iar carnea rosie trebuie limitata la o portie.Uleiurile vegetale bogate in grasimi saturate si zahar rafinat ar trebui, de asemenea, limitate.

Unul dintre principalele beneficii ale mentinerii acestui tip de dieta este ca este mai sanatoasa, mai durabila si, de asemenea, mai ieftina.Pe de alta parte, aceasta dieta ne protejeaza sanatatea cardiovasculara intrucat este o dieta bazata pe fructe si legume”, care ajuta la „controlul tensiunii arteriale si la cresterea asa-numitului colesterol bun.

De asemenea, reduce riscul de diabet, deoarece produsele bogate in fibre, sarace in grasimi si fara zaharuri libere „promoveaza o reducere a riscului in viitor”. In plus, poate ajuta la promovarea pierderii in greutate si in cele din urma la stimularea sistemului imunitar si la prevenirea bolilor cardiovasculare si digestive.