Agentia britanica de securitate cibernetica, sustinuta de SUA si Canada, acuza hackerii rusi ca fura informatii despre proiectele de vaccinuri. Kremlinul neaga toate acuzatiile.

Regatul Unit, Statele Unite ale Americii si Canada au emis o declaratie comuna in care acuza in mod direct Rusia ca a incercat sa-si „piraterieze” sistemele pentru a fura cercetarile privind vaccinurile impotriva coronavirusului. Plangerea vine cu doar o saptamana inainte ca britanicii sa publice un raport despre ingerinta in alegerile lor generale a tarii guvernate de Vladimir Putin, lucru pe care Downing Street il considera „practic sigur”. Un raport care, desi a fost scris in mai 2018, nu a fost inca publicat din cauza opozitiei guvernelor succesive ale partidului conservator.

Cele trei administratii comune au indicat direct grupul de „hackeri” cunoscut sub numele de Cozy Bear, APT29 sau The Dukes, ca responsabil, pe langa faptul ca au stabilit legaturi directe intre ei si Kremlin pentru prima data. De la Moscova, insa, resping aceste acuzatii si asigura ca nu exista suficiente dovezi care sa le sustina, in timp ce ministrul lor de externe le-a calificat drept „difuze si contradictorii”.

Totusi, si conform comunicatului emis astazi, in februarie au inceput o serie de atacuri impotriva diferitelor centre specializate in cercetarea vaccinurilor din aceste tari. In special in Regatul Unit, el indica Universitatea Oxford si Imperial College London drept unele dintre tintele sale. Doua dintre cele mai de ultima ora proiecte pentru vaccinul Covid-19 din lume sunt in prezent dezvoltate acolo si de aceea ideea acestor „hackeri” nu a fost sa impiedice progresul studiilor, ci sa-ti fure intelectualul. proprietate.

Momentan, Centrul National de Securitate Cibernetica (NSCS) nu a oferit detalii despre cate atacuri au avut loc sau daca au avut succes, dar stiu ca aceste centre de cercetare sunt ecranate computerizat. Desi statul rus are propriul proiect in derulare, acum nu este clar daca au beneficiat sau nu de cercetari britanice, americane sau canadiene, insa Rusia a presupus saptamana trecuta ca va fi fabricat in 200 de milioane de doze pana la sfarsitul anului.

„Condamnam aceste atacuri josnice asupra celor care fac o munca vitala pentru a controla pandemia de coronavirus”, a declarat Paul Chiester, director de operatiuni pentru NCSC. „Regatul Unit va continua sa raspunda la aceste atacuri cibernetice si va lucra cu aliatii sai pentru a-i aduce pe cei responsabili pentru aceste acte in fata justitiei”, a adaugat ministrul de externe Dominic Raab.

Ingerinta Rusiei in Marea Britanie

Ministrul conservator a mai subliniat ca amestecul Rusiei in procesele democratice britanice din ultimii ani a fost ceva „practic sigur”, nu doar cu campanii pe retelele de socializare, ci si prin publicarea de documente „obtinute ilegal” despre acordul comercial planificat intre Regatul Unit. si Statele Unite. Dupa ce le-a publicat online, liderul de atunci al Partidului Laburist, Jeremy Corbyn, le-a folosit in timpul campaniei sale pentru a incerca sa-i slabeasca pe „Tories”.

De aceea, conservatorii, care totusi amana de ani de zile publicarea raportului despre aceasta ingerinta, au declansat propria ancheta penala pentru a gasi sursa care a scurs aceste documente, rezervandu-si „dreptul de a raspunde cu masuri pe masura pe viitor. ”, o amenintare cu drepturi depline la adresa Rusiei cu privire la posibile sanctiuni viitoare.

„Pe baza unei analize ample, guvernul a concluzionat ca este practic sigur ca actorii rusi au incercat sa se amestece in alegerile generale din 2019 prin amplificarea materialelor guvernamentale obtinute ilegal prin internet”, a adaugat Raab. „Documente importante despre acordul comercial dintre Regatul Unit si Statele Unite care au fost distribuite prin intermediul retelei de socializare Reddit. Deoarece nu au obtinut un ecou cu publicarea lor, au incercat sa le promoveze de mai multe ori in timpul campaniei. Desi nu exista dovada a unei campanii rusesti mai extinse in acele alegeri, orice incercare de a interveni in procesele noastre democratice este complet inacceptabila, este si va fi intotdeauna o prioritate absoluta pentru noi sa aparam democratia si alegerile acesteia”.