Marketingul digital este o subdiviziune a marketingului, dar a castigat atat de multa greutate incat a devenit modelul de marketing prin excelenta. Din acest motiv, sa vedem mai intai ce este exact marketingul.

Ce este marketingul, o definitie personala

Mai precis, cautati prin cercetari de piata, promovati prin comunicare, publicitate si PR si serviti cu canale de distributie si servicii pentru clienti.

Aceasta filozofie este cea care a definit marketingul in anii 1980, cand am studiat-o. Astazi, pare perfect valabila, la fel ca si filosofia managerului de produs.

As schimba doar cercetarea de piata pentru big data si marketingul de produs pentru Design Thinking, Prototyping, UX si  Lean Startup, astfel incat marketingul si produsul sa calatoreasca cu viteza consumatorului. 

Ce este marketingul digital sau online

Asa cum am mentionat anterior, Marketingul Digital, numit si marketing online sau marketing online , este definit ca o forma de marketing care utilizeaza noile media si canale tehnologice si de publicitate digitala precum internetul, mobilul sau IoT. Datorita puterii tehnologiei, va permite sa creati experiente unice si personalizate pentru a masura si inregistra tot ceea ce se intampla cu scopul de a imbunatati experienta utilizatorului.

Asadar, Marketingul Digital, pentru mine, este o evolutie radicala a marketingului datorita tehnologiei care ne determina sa formulam strategii. Aceste strategii sunt realizate datorita produselor personalizate si mesajelor diferentiate. Datele masive si capacitatea de a masura cu putere exponentiala in comparatie cu media traditionala este ceea ce a declansat intreaga revolutie in industria de marketing si publicitate.

De exemplu, datorita Big Data in Digital Marketing, exista aplicatii precum Netflix sau Amazon care stiu mereu ce au de recomandat sa ne recomande. Sau, datorita marketingului prin e-mail si a trasabilitatii „Calatoriei clientilor”, putem urmari potentialii clienti pentru a-i re-impact cu remarketing sau retargeting .

Marketing direct si interactiv: precursorul marketingului digital

„Cei mai cunoscatori spun ca marketingul direct este acea forma de marketing al carei obiectiv este sa caute raspunsuri si sa stabileasca relatii de lunga durata si reciproc avantajoase cu clientul” .

Marketingul direct este o viziune strategica a marketingului care utilizeaza toate mijloacele disponibile de comunicare si publicitate. Scopul este de a identifica perspectivele si de a stimula raspunsul si relatiile dintre companie si client. In acest fel, abordam ceea ce definim drept Marketing Digital.

De fapt, Marketingul Direct si-a gasit un mare aliat pe Internet, atingand apogeul cu noile tehnologii. Fara indoiala, acesta a fost punctul de plecare pentru dezvoltarea marketingului digital. De asemenea, capacitatea de masurare si posibilitatea de a crea servicii personalizate adaptate clientului dar la un cost redus.

Avantajele marketingului digital

Datorita caracteristicilor pe care internetul le aduce marketingului digital, putem atribui clar urmatoarele avantaje:

 • Global: Odata ce produsul dvs. este pozitionat pe internet, oricine de oriunde in lume il va putea accesa.
 • Interactiv: Internetul este un canal de comunicare bidirectionala, prin urmare si marketingul digital. In acest fel, comunicarea intre companii si consumatori a fost maximizata, mai ales de la aparitia RRSS.
 • Perfect masurabil: Datele nu se mai bazeaza pe studii de piata, sunt lente de realizat si costisitoare. Acum, acestea sunt colectate imediat prin monitorizarea actiunilor pe care utilizatorul le realizeaza direct pe Internet. Permite obtinerea de date personale, preferinte si uzabilitate care, analizate si gestionate corespunzator, permit realizarea unor actiuni mai eficiente.
 • Hyper Segmentable: Datorita cantitatii mari de informatii colectate despre utilizatorii de internet, este posibila diversificarea mult mai mult a actiunilor de marketing. Putem urmari obiective din ce in ce mai conturate si definite. Astazi, segmentam campaniile incorporand noi variabile geografice si de timp si in functie de dispozitivul de acces.

Strategii si tactici in marketing digital

Pentru mine, exista trei activitati cheie in marketingul digital: Primul lucru este sa atrag trafic calificat pe web, care este realizat de managerul de trafic sau de traficant digital. Al doilea lucru este sa transformi acel trafic in actiuni la care traficantul lucreaza in mod normal, tot cu cunostinte de CRO (Conversion Rate Optimization), desi in echipe mari este in mainile echipei UX Product Design. Si, in sfarsit, exista functia analistului digital sau a analistului web, care masoara si identifica unde sunt oportunitatile si unde sunt problemele. Acest cerc de munca este esential in marketingul digital, dar, in plus, exista multe alte discipline in care lucram pentru a genera strategii si tactici de marketing digital:

 • SEO sau Search Engine Optimization: SEO este pozitionarea naturala in motoarele de cautare precum Google. Consta in a face optimizari sa apara cat mai sus posibil pe aceste pagini.
 • SEM sau Search Engine Marketing: In acest caz, este si pozitionarea paginii noastre in motoarele de cautare sau directoare, dar platind pentru asta. A devenit unul dintre cele mai importante instrumente ale Marketingului Digital deoarece consumatorul foloseste aceste mecanisme la finalul palniei de cumparare.
 • Inbound Marketing: Consta in inversarea piramidei de marketing. In loc sa caute clienti cu publicitate, ceea ce face este sa le fie mai usor sa te gaseasca si sa te cunoasca.
 • Marketing prin e-mail: este ca vechea posta postala, dar electronica. Folosit pe scara larga ca instrument de comunicare cu clientii si, de asemenea, pentru a cauta noi clienti.
 • Social Media Marketing: Brandurile au acum o identitate si o voce digitala. Acum, retelele sociale sunt cel mai mare exponent al acesteia.
 • Marketing afiliat sau partener: Cel mai bun mod de a creste este prin acorduri si colaborari cu terti. Pe de o parte, exista retele care concentreaza afiliatii si, pe de alta parte, exista munca de dezvoltare a afacerilor cu aliante.
 • Remarketing sau retargeting: capacitatea de a re-a influenta persoanele care v-au vizitat pagina, afacerea sau aplicatia .
 • Native Advertising sau Native Advertising: Este o publicitate integrata in mass-media in asa fel incat sa nu para nici macar publicitate.
 • e-Commerce: Este transferul comertului traditional in lumea digitala. Acesta implica site-uri web sau aplicatii transnationale de unde are loc achizitia sau serviciul online.
 • Publicitatea programatica: Este o modalitate de a cumpara audiente prin tehnologii precum un DSP care va permit sa segmentati persoanele la care doriti sa ajungeti, schimband modelul de achizitie in publicitatea traditionala. In acest fel, licitati pentru mijloc unde este mai ieftin sa le lovesti. Una dintre cele mai obisnuite moduri de cumparare este prin intermediul publicului Seamanati , care sunt utilizatorii care seamana cel mai mult cu cei care imi cumpara produsul sau serviciul.
 • Web Analytics: Permite masurarea si cunoasterea modului in care utilizatorul se comporta prin grafice si date.
 • Design UX/UI: Este vorba despre proiectarea interfetelor cu care interactioneaza utilizatorul. Experienta dumneavoastra cu utilizarea site-ului web si a aplicatiei trebuie sa fie prietenoasa si satisfacatoare.
 • Experienta clientilor: Este vorba despre construirea de experiente de la inceput pana la sfarsit pe harta calatoriei unui potential client pana cand acesta devine client atat pe retelele sociale, cat si pe web sau aplicatie.
 • CRO (Conversion Rate Optimization) sau optimizarea conversiilor: folosim harti termice si date pentru a masura si a testa noi propuneri de-a lungul lantului pentru a imbunatati fluxul si canalul.
 • NFT de loialitate: este cel mai recent in crearea de relatii intre marci si utilizatori prin crearea de legaturi emotionale.

Instrumente de marketing digital

Exista nenumarate instrumente de marketing digital pe piata. Unele platite, dar multe dintre ele total sau partial gratuite cu care putem obtine cele mai bune rezultate. Nu le vom vedea pe toate, cu atat mai putin, dar le vom impartasi pe cele de care veti avea nevoie

 • Instrumente de analiza web: Fara indoiala, cel mai bun exemplu este Google Analytics, care este si gratuit.
 • Instrumente de publicitate digitala: Astazi orice persoana fizica sau IMM are acces la adevarate suite de lucru care permit publicitate sofisticata si strategii de marketing digital 360. Cele mai importante sunt Google Ads si Facebook Ads.
 • Instrumente de proiectare si prototipare: instrumentele de proiectare precum Canva sunt esentiale, iar prototiparea si proiectarea de site-uri web si aplicatii cu instrumente precum Balsamiq este mult mai usoara.
 • Instrumente de marketing intelligence: Tot in acest caz, Google Data Studio ofera o solutie foarte completa si usoara de conectare cu Google Analytics. In plus, Power BI sau Tableau ofera solutii mai complete pentru analize mai complexe
 • Marketing prin e-mail si instrumente CRM: Desi auzim din ce in ce mai multe despre CDP-uri, este totusi esential sa avem un CRM bun si un sistem bun de trimitere a e-mailurilor. In mod normal, acestea vor fi integrate cu solutii precum Salesforce sau SugarCRM sau altele mai simple precum Pipedrive, iar cea mai populara este mailchimp.
 • Instrumente de inbound marketing: multe dintre CRM-uri au propriile lor instrumente de inbound marketing, dar exista unele foarte specializate, cum ar fi Hubspot sau Infusionsoft. Iata o lista cu cele mai bune instrumente de inbound marketing.
 • Instrumente de cercetare de piata si SEO: de la planificatorul gratuit de cuvinte cheie Google Ads, la instrumente care ne permit sa investigam concurenta si tendintele despre ceea ce cauta utilizatorii, cum ar fi SEM Rush si cat trafic primesc, cum ar fi un site web similar, sunt fundamentale in kit-ul dvs. de marketing digital.
 • Instrumente pentru generarea paginii de destinatie: De multe ori vom avea nevoie de agilitate pentru a crea pagini de destinatie specifice si specializate pentru intentia de cautare sau campania specifica pe care o desfasuram. A avea un instrument precum unbounce va va oferi, fara indoiala, mari avantaje fata de concurenta dvs.